Eind 1963 komt ir. J.J. Margry, sinds 1960 stedenbouwkundige van gemeente Vlijmen, met het ‘uitbreidingsplan Nieuwkuijk‘, voor de bouw van o.a. 8 Bogaers-bungalows. De bouwprijs van deze bungalows is ƒ14.000,- maximaal. De Nieuwkuijkse gemeenteraadsleden Wilgers, Van Son en Van Bokhoven verzetten zich fel. Zij vinden de woningen te duur, de voorziene plaats is ongelukkig gekozen.
Ook zou er vanwege de dubieuze duurzaamheid nauwelijks belangstelling voor zijn. Burgemeester Schweitzer heeft een andere mening. Hij bestrijdt hun argumenten en deelt mede dat de onderhandelingen met “De Eigen Woning” en het Hypotheekfonds zo ver gevorderd zijn dat weldra de vergunningen voor de bouw van 8 bungalows verleend zullen worden. Haarsteegs raadslid M. Pulles dient een motie in om de bungalows dan maar in Haarsteeg te plaatsen, maar de motie wordt met 11 tegen 3 stemmen verworpen. Dan dienen de Nieuwkuijkse raadsleden een motie in om de woningen met een verdieping te bouwen. Ook die motie werd verworpen met 11 tegen 5 stemmen. In 1964 is het plan uitgebreid van 8 naar 16 bungalows met een uiteindelijke prijs van ƒ23.000 (bouwkosten ƒ14.000, grondprijs ƒ5.500 en bijkomende kosten ƒ3.500). De bungalows zijn gebouwd door aannemer Ploegmakers uit Berghem in de Eikenstraat, Esdoornstraat, Iepenstraat en Lindenstraat en naar alle waarschijnlijkheid zijn de huidige eigenaren er wel blij mee.
Bogaers-woning
De naam van de Bogaers-woning is onlosmakelijk verbonden aan oud-minister Piet – P.C.W.M. Bogaers (1924-2008). Voor de KVP – Katholieke Volks Partij was hij in Kabinet-Marijnen en Kabinet-Cals van 1963 tot 1966 o.a. minister van Volkshuisvesting. De jaarlijkse woningproductie steeg na zijn aantreden explosief: van 80.000 in 1963 tot 115.000 woningen twee jaar later. Begin 1964 werd bovendien de eerste ’Bogaers-woning’ opgeleverd: een huis met een maximale koopsom cq. bouwprijs van ƒ14.000, dat zich van andere koopwoningen onderscheidde door een gunstige prijs-kwaliteitverhouding en een relatief korte bouwtijd. Zo werd de dringend gewenste doorstroming op de stagnerende woningmarkt een beslissende impuls verleend. Hij heeft als minister verder besluiten genomen voor de inpoldering van Zuidelijk Flevoland (waarin o.a. Almere is gebouwd), voor de bouw van de Bijlmer in Amsterdam, voor de omvangrijke uitbreiding van Zoetermeer en voor tal van andere groeikernen. Nog enkele cijfers van de Nederlandse woningbouwproductie: topjaar was 1973 met 145.000 woningen en in 2021 was de productie 69.000 woningen.
Bart Beaard
Begin de dag met het nieuws uit je gemeente met de gratis Nieuwsbrief. KLIK HIER en meld je aan. Aanvoerder van het lokale nieuws.
< Kijk hier voor agenda
< Volg HeusdenNieuws ook via Facebook
< Wist u dat wij iedere morgen meer dan 3750 nieuwsbrieven verzenden
< Wist u dat wij iedere dag meer dan 10.000 bezoekers hebben op onze website
< Adverteren op Heusden.Nieuws.nl stuur een mail