Monumenten in Heusden: HUIZE MARIA in Nieuwkuijk

23 feb 2022, 12:51 Nieuws
m1041 huize maria na brand
In 1908 bouwt hophandelaar Pieter Mostermans (1854-1927), met de bijnaam d’n Bèr, aan de Nieuwkuijksestraat 63 een kapitaal herenhuis met stijlinvloeden van de neorenaissance. Het huis krijgt de naam HUIZE MARIA, de roepnaam van zijn oudste dochter Maria Martina Justina. Op 10 april 1989 woedt er een felle brand en wordt het dakgedeelte verwoest.
Een zwartgeblakerde stomp, van wat eens een dakkapel is geweest, blijft staan. Enkele jaren staat het pand er als een ruïne bij, zoals de verkoopakte vermeldt, totdat het in 1990 verkocht wordt. Met de gemeente bereiken de kopers een akkoord en hoeft het pand niet in dezelfde staat teruggebracht worden. De verdieping is toen vervangen door een nieuw dak met een kleine dakkapel.
Architectuurbeschrijving
Het pand is gebouwd in de architectuurstijl van de neorenaissance en heeft oorspronkelijk een verdieping en een schilddak met een rijk versierde dakkapel. Na de herbouw in 1990 resteert alleen nog de begane grond verdieping en de aanbouw. De aanbouw is nog oorspronkelijk en heeft een afgeplat schilddak met oud-Hollandse pannen. Het nieuwe zadeldak is gedekt met zwart-blauwe keramische dakpannen. De houten goot is zwaar uitgevoerd en heeft een 11-tal accentuerende ondersteuningen in een verhoogd gemetseld geveldeel.
Het huis is met bakstenen gemetseld in kruisverband. De gevels van de portiek en van het rechter geveldeel staan resp. 30 cm. en 100 cm. naar voren ten opzichte van het linker geveldeel. Het rechterdeel heeft aan de zijkanten gemetselde lisenen met aan de onderzijde een beëindiging van kraagstenen.
De schuiframen, met geïntegreerde rolluiken, hebben gemetselde spanningsbogen met aanzetstenen en een sluitsteen. In de boogvelden is siermetselwerk. Boven elk raam is er op raambreedte een rij staand metselwerk. De raamomlijstingen hebben kleine ornamenten of neggestenen. De bovenlichten van de ramen hebben een kleine roedeverdeling. Onder de ramen zijn er natuurstenen waterslagen en daaronder een veld siertegelwerk. Het ijzeren sierhek aan de straatzijde is nog oorspronkelijk.
Bart Beaard
m1043
Het herenhuis nu Foto Ad Hartjes
Begin de dag met het nieuws uit je gemeente met de gratis Nieuwsbrief. KLIK HIER en meld je aan. Aanvoerder van het lokale nieuws.
< Kijk hier voor agenda
< Volg HeusdenNieuws ook via
Facebook
< Wist u dat wij iedere morgen bijna 3250 nieuwsbrieven verzenden
< Wist u dat wij iedere dag meer dan 10.000 bezoekers hebben op onze website
< Adverteren op Heusden.Nieuws.nl stuur een
mail