Monumenten in Heusden: Ter nagedachtenis aan Oud-Indiëganger Kees Klerx

23 mrt 2022, 13:58 Nieuws
m1121 1
De Scherper

Op zondag 30 oktober 1988 was er aan de Pastoor van Akenstraat in Vlijmen een plechtigheid met enkele militairen van het voormalige 4E BATALJON-11E-REGT. INFANTERIE. Zij kwamen voor de onthulling van een monument op de hoek van de toekomstige Kees Klerxstraat. Die straat is aangelegd op het pad De Kleine Akker, een dwarspad van de Pastoor van Akenstraat.

m1121
Onthulling van het monument door oud-officier Hoes

Het monument was een initiatief van de ‘Vereniging van Oud-Indiëgangers Groot-Vlijmen’. Het kunstwerk symboliseert vrede, veiligheid en orde en is uitgebeeld in de vorm van een palmtak, een zwaard en een helm. Het is ontworpen en vervaardigd door leden van de vereniging. Namens gemeente Vlijmen was locoburgemeester Nico Oerlemans aanwezig. De bijeenkomst werd opgeluisterd met enkele toespraken. Na twee minuten stilte speelde een trompettist The Last Post en ter afsluiting speelde Harmonie St. Cecilea uit Haarsteeg het Wilhelmus. Met de latere nieuwbouw van het appartementengebouw ‘Op den Berg’ werd het monument verplaatst naar een pad in de tuin van het Sint Janshof.

m1122
Het monument was een initiatief van de ‘Vereniging van Oud-Indiëgangers Groot-Vlijmen’

Kees (Cornelius Adrianus Lambertus Klerx) werd in Vlijmen op 2 oktober 1927 geboren als één van de 14 kinderen van Aoike Klerkx en Anna van Pinksteren. Hij werkte thuis op de boerderij aan de Wilhelminastraat, gelegen achter de plaats waar nu het gebouw van Scouting Maurice Flacard staat. Totdat hij als dienstplichtige in oktober 1946 moest opkomen bij de Koninklijke Landmacht in Blerick. Hij werd als soldaat ingedeeld bij 4-11 Regiment Infanterie. Op 5 februari 1947 vertrok hij aan boord van het troepenschip Johan van Oldenbarnevelt naar Nederlands-Indië voor de vervulling van zijn dienstverband. Na een zeereis van ruim een maand debarkeerde Kees in Tandjong Priok, de havenplaats van toenmalig Batavia. Zijn bataljon werd aanvankelijk ingezet voor wachtdiensten, onder andere bij de woningen van legercommandant S.H. Spoor en luitenantgouverneurs-generaal H. van Mook en bij de gevangenissen Struiswijk en Glodok. In juni 1947 werd het bataljon gelegerd in de haven Tandjong Priok om veiliggestelde sectoren te zuiveren en te bewaken. Op 2 december 1947 sneuvelde Kees door vijandig vuur tijdens een militaire actie in Bengkok, ten zuidoosten van Tasikmalaja op West-Java. Hij werd 20 jaar en vond zijn laatste rustplaats op het Nederlands ereveld Pandu te Bandung – Indonesië.

Bart Beaard

Begin de dag met het nieuws uit je gemeente met de gratis Nieuwsbrief. KLIK HIER en meld je aan. Aanvoerder van het lokale nieuws.

< Kijk hier voor agenda
< Volg HeusdenNieuws ook via
Facebook
< Wist u dat wij iedere morgen meer dan 3500 nieuwsbrieven verzenden
< Wist u dat wij iedere dag meer dan 10.000 bezoekers hebben op onze website
< Adverteren op Heusden.Nieuws.nl stuur een
mail