Nieuwe start Werkgroep Sterrenkunde Heusden ofwel de WSH

10 mrt 2022, 17:42 Nieuws
wsh
WSH
Op 22 februari 2022 kwam het bestuur van de Werkgroep Sterrenkunde Heusden samen om een nieuw jaarprogramma voor 2022 op te stellen. De regels voor Corona werden inmiddels versoepeld. De Werkgroep WSH Heusden start weer op de tweede maandag van de maand in de Heemkunde unit. De eerste keer dit jaar wordt 14 maart 2022 !!!
Dus na de corona periode pakken we de draad weer op. Er zullen presentaties worden gegeven over sterrenkundige onderwerpen. Het jaarprogramma wordt eerst aan de leden gepresenteerd en zo nodig met nieuwe ideeën aangevuld. Daarna worden ze bekend gemaakt op de website WSH-Heusden.nl.
Daarnaast zijn er plannen om dit jaar de Jan Paagman Sterrenwacht en Sterrenwacht Halley te bezoeken. Voor leden van de Heemkundekring Onsenoort en overige geïnteresseerden, staat inmiddels een presentatie in de middag in de Heemkunde Unit en in de avond een bezoek aan de Sterrenwacht Halley gepland. Beide op 17 maart a.s. voor meer info HKK Onsenoort of via WSH-Heusden.nl. Ben je nog geen lid, geen probleem ook dan bent u van Harte Welkom om een avondje van de WSH te bezoeken. , aanmelden is niet nodig.
Op 14 maart a.s. wordt er een presentatie verzorgd door Chris Derks, onder de titel:STERRENWACHTEN vroeger en nu; ver weg en dichtbij.
Astronomische observatoria waren er al ver vóór onze jaartelling om voorspellingen te kunnen doen over zonsverduisteringen en horoscopen op te stellen. Vanaf de 17eeeuw, met de uitvinding van de telescoop en de nieuwe inzichten in de wis- en natuurkunde schieten de sterrenwachten als paddenstoelen uit de grond. Door technische ontwikkelingen kan men steeds grotere spiegels slijpen en worden er grotere telescopen gebouwd, die licht op vangen van ver verwijderde hemellichamen. Eind 19eeeuw geeft de opkomst van de fotografie en spectrografie weer nieuwe mogelijkheden voor onderzoek. In de 20ste eeuw komt een nieuwe tak van sterrenkunde op: de radio –astronomie, die geen last heeft van weersomstandigheden.
Nu – in onze tijd - bouwt men sterrenwachten ver van de dichtbevolkte gebieden en zo hoog mogelijk om de nadelige effecten van de dampkring te minimaliseren.
Telescopen worden ver boven de aardse atmosfeer in een baan om de aarde of de zon gebracht. Denk aan Hubble en James Webb. Onderzoeksterreinen variëren van microgolven tot zwaartekrachtgolven; onderzoek naar neutrino’s en zwarte gaten. Nieuwe wetenschappen ontstaan: zonnefysica, astro-biologie, astro-geologie, kosmologie, kernfysica, enz.
Al deze ontwikkelingen gaan gepaard met een telkens veranderende kijk van de mens op zijn plek in het heelal en komen ruimte- fantasieën steeds dichter bij realisatie.
De locatie is zoals gewoonlijk bij de Heemkunde Unit Abdij Marienkroon te Nieuwkuijk, datum 14 maart 2022 aanvang 20.00 uur en inloop vanaf 19.45 uur. Aanmelden is niet nodig.voor deze avond, en zoals altijd staat zeer gastvrij de koffie klaar Ook Voor U !!!
Begin de dag met het nieuws uit je gemeente met de gratis Nieuwsbrief. KLIK HIER en meld je aan. Aanvoerder van het lokale nieuws.
< Kijk hier voor agenda
< Volg HeusdenNieuws ook via
Facebook
< Wist u dat wij iedere morgen meer dan 3500 nieuwsbrieven verzenden
< Wist u dat wij iedere dag meer dan 10.000 bezoekers hebben op onze website
< Adverteren op Heusden.Nieuws.nl stuur een
mail