PostNL heeft straks niet 24, maar 48 uur om post te bezorgen

03 okt , 13:50 Nieuws
brievenbussen post nl 715x408
Pixabay
PostNL mag naar verwachting vanaf 2026 een dag langer doen over het bezorgen van brieven. Wel moeten de postbodes vijf dagen in de week de deuren langs blijven gaan, schrijft minister Dirk Beljaarts (Economische Zaken) in een brief aan de Kamer.Het lukt PostNL al tijden niet om de post op tijd te bezorgen.
De wet schrijft voor dat 95 procent van de brieven binnen 24 uur bezorgd moet zijn."Een verlenging van de bezorgtijd van 24 uur naar 48 uur biedt ruimte voor een betere betrouwbaarheid", schrijft Beljaarts. PostNL wilde liever niet langer vijf dagen in de week (van dinsdag tot en met zaterdag) de post bezorgen, maar dit om de dag doen. Het bedrijf voert daarbij aan dat de postvolumes al jaren fors teruglopen.
Het ministerie van Economische Zaken wil zo ver dus niet gaan. Ook blijft de verplichting om 95 procent van de post op tijd te bezorgen bestaan, al gaat 'op tijd' dus van 24 naar 48 uur. Verder blijft ook de zogenoemde tariefruimte voor postzegels overeind. Dat wil zeggen dat toezichthouder ACM bepaalt hoeveel duurder een postzegel mag worden."PostNL krijgt ook geen overheidssubsidie", schrijft Beljaarts.
Medische post en rouwkaarten moeten binnen 24 uur bezorgd blijven worden, ook zodra de wet is aangepast. Het traject om de wet aan te passen, neemt tijd in beslag. Daardoor wordt de bezorgtijd naar verwachting pas in 2026 aangepast.

'Huidige bezorgkwaliteit is niet langer acceptabel'

Dat is dan een eerste maatregel om, zoals de minister het omschrijft, "de slechte kwaliteit van de Nederlandse postbezorging" aan te pakken. "De huidige bezorgkwaliteit is niet langer acceptabel." Uit onderzoek van de ACM komt naar voren dat consumenten en bedrijven meer hechten aan zekerheid dan aan snelheid, als het om de postbezorging gaat.Komend jaar kijkt het ministerie aan de hand van onderzoek door de ACM wat er nog kan worden gedaan op de langere termijn.Bron: Nieuws.nl