Start van Heideverbinding voor grotere overlevingskansen dieren in de Loonse en Drunense Duinen

11 dec , 16:49 Nieuws
heidecorridor naar kraansvense heide irma de potter
Irma de Potter
Rond 12 december wordt gestart met  het herstellen van een open verbinding van de heide bij de Roestelberg richting het noordelijk gelegen gebiedje Pessaert. Het moet de overlevingskansen van diersoorten die in de heide leven vergroten. Deze soorten hebben het zwaar, want door stikstof en verdroging verslechtert hun leefgebied. Ook door het veranderende klimaat zal de druk  toenemen. Een robuuster natuurgebied met verbindingen naar natte en voedselrijkere delen in de Loonse en Drunense Duinen zijn daarom van levensbelang
De overgang van droog naar nat herstellen
Vanuit de lucht is goed te zien dat het stuifzandgebied met de heidevelden omgeven is door bossen. Die zijn daar lang geleden aangeplant, waardoor de open verbinding van de hoge en droge stuifzandheides naar de nattere natuur verdween. Aan de zuidkant is er nog een goede verbinding met het natte natuurgebied De Brand, maar aan de noordzijde vormt het bosgebied een onneembare hindernis voor veel dieren van de heide. In tijden van droogte en voedselschaarste kunnen zij de meer nattere en rijkere delen van het natuurgebied in het noorden niet bereiken.
natuurmonumenten maarten van brenk 5472x3648 namo112859
Heidecorridor
In de bossen liggen nog kleine heiderestanten die onder invloed van stikstof versneld aan het dichtgroeien zijn. Hier liggen veel kansen om het leefgebied van soorten als blauwvleugelsprinkhaan, levendbarende hagedis, nachtzwaluw en heivlinder te herstellen, zodat er nieuwe populaties van deze soorten kunnen ontstaan. Door die heiderestanten met elkaar te verbinden ontstaat een open heidecorridor door het bos. Natuurmonumenten gaat deze aanleggen tussen het stuifzand en het Drongelenskanaal. Dieren kunnen zich via de corridor makkelijk verplaatsen en op zoek gaan naar soortgenoten van andere populaties en plekken met meer voedsel.
De maatregelen
Deze kleine heideveldjes worden weer open gemaakt, vergroot en met elkaar verbonden. Jonge bomen in de heide worden verwijderd. Het betreft voornamelijk grove dennen en berken. Zomereiken worden zoveel mogelijk gespaard en ook bomen met holtes en zeer karakteristieke exemplaren blijven staan. Delen van de heide gechopperd: de dichte begroeiing van pollen pijpenstro wordt dan van de bodem geschraapt. Een dun laagje van de strooisel laag blijft achter, omdat die waardevolle schimmels, bacteriën en ander bodemleven bevat, nodig voor een gezond herstel van heide. Op drie plekken loopt de corridor door het bos en wordt over een breedte van 30 meter een doorgang gemaakt. Hiervoor zullen bomen, hoofdzakelijk dennen, worden gekapt. In de Loonse en Drunense Duinen is al eerder een corridor aangelegd om de heide van de Roestelberg te verbinden met de Kraanvense heide. Alle dieren die er worden aangetroffen, vormen het mooie bewijs dat een corridor werkt.
Irma de Potter
Nectarbron de Pessaert
De akkers van de Pessaert gaan ook onderdeel uitmaken van de corridor en vormen een mooie schakel met de vochtige heide tegen het Drongelens kanaal. Deze oude landbouwenclave vormt een rijke bron van nectar en insecten. De nachtzwaluw die broedt in de heide kan hier ’s nachts op nachtvlinders jagen en ook de levendbarende hagedis vindt hier veel insecten. Het van oorsprong kleinschalige akkercomplex wordt hersteld door twee lange houtwallen van 150 m en 10 meter breed terug te planten. Ook de lanen krijgen een opknapbeurt.