Wat kunnen we doen voor een betere luchtkwaliteit?

27 nov , 7:36 Nieuws
2024 11 24a schoorsteen rokend uitsnede
NMVH
Fijnstof is een van de grootste veroorzakers van slechte luchtkwaliteit. Hoewel je het niet ziet of ruikt, zweven deze kleine, schadelijke deeltjes overal in de lucht. Een belangrijk deel van het ontstaan van fijnstof is het gevolg van menselijke activiteiten. Houtstook en wegverkeer zijn verantwoordelijk voor meer dan de helft van alle fijnstof. Hier kunnen we samen iets aan doen!
Bij de meeste verbrandingsprocessen komen schadelijke stoffen zoals fijnstof vrij, vooral wanneer de verbranding onvolledig is. Dat gebeurt bijvoorbeeld bij houtstook, denk hierbij aan open haarden en houtkachels. Ook barbecueën met hout of kolen en het gebruik van vuurkorven dragen aanzienlijk bij aan de fijnstofuitstoot. Daarnaast is vuurwerk berucht: rond oudjaar schiet de hoeveelheid fijnstof tijdelijk de hoogte in. Ook binnenshuis kan te veel fijnstof aanwezig zijn. Het ontstaat onder andere door koken, roken, brandende kaarsen, open haarden en houtkachels.
Niet stoken is het beste voor de luchtkwaliteit. Voor de sfeer kun je overwegen een elektrische haard aan te schaffen. Als je toch hout wil stoken, raadpleeg dan eerst de Stookwijzer (https://www.atlasleefomgeving.nl/stookwijzer) en pas de stooktips (https://www.milieucentraal.nl/energie-besparen/houtstook-verwarmen-met-hout/houtkachel-en-open-haard/) toe.
Voor nieuwe houtkachels gelden per 2022 strengere eisen in Europa. Maar ook die kachels stoten nog steeds fijnstof uit.
In een aantal gemeentes in Nederland mogen de inwoners géén hout stoken als de Stookwijzer code oranje of rood aangeeft. In sommige gemeentes geldt sinds kort ook een verbod op het gebruik van tuin-vuurkorven en buiten-pizza-ovens wanneer de Stookwijzer code oranje of rood aangeeft. Iets voor de gemeente Heusden om te overwegen?
Sommige inwoners kunnen dit ervaren als een inperking van hun persoonlijke vrijheid. Maar de overlast vanwege slechte luchtkwaliteit is voor vele Heusdenaren ook een inperking van hun vrijheid: voor al de bijna 2.000 mensen die problemen hebben met hun luchtwegen!
Fijnstof dat ontstaat door verkeer met benzine- en dieselmotoren, slijtage van banden en wegdek, heeft ook een nadelige invloed op de volksgezondheid. De uitstoot door dieselauto's en vrachtwagens is de afgelopen decennia flink afgenomen, mede dankzij verbeterde roetfilters en katalysatoren. Tegelijkertijd is de hoeveelheid verkeer toegenomen. In de directe omgeving van snelwegen liggen de concentraties fijnstof daarom nog steeds erg hoog.
Langzamerhand groeit dan ook het besef dat ingrijpende maatregelen nodig zijn. Daarom stellen steeds meer gemeentes milieuzones in. Vervuilende auto's mogen in die zones niet meer komen.
De enige echte oplossing voor fijnstof door verkeer is het voorkomen van uitstoot. Daar kun je zelf aan bijdragen door zoveel mogelijk de fiets te nemen. Het grote voordeel is dat je er zelf ook fitter van wordt!
De bestaande meetpunten in het Luchtmeetnet van de Natuur- en Milieuvereniging gemeente Heusden (NMVH) zijn te vinden op https://heusden.net/lucht. De cijfers per sensor geven het niveau van het fijnstof aan; groen is goed, oranje/rood is slecht. Een overzicht van het gemiddelde fijnstof PM2.5 en PM10 over de verschillende jaren in de gemeente Heusden van deze sensoren is te vinden op https://tinyurl.com/fijnstofHeusden. Wil je ook bijdragen aan het meetnet? Bestel dan een meter via https://tinyurl.com/bestelformulier-meter .
Naast ons Luchtmeetnet blijft ook ons meldpunt Luchtkwaliteit openstaan voor uw meldingen. Je kunt overlast door slechte luchtkwaliteit melden via het formulier op http://natuurenmilieuheusden.nl/meldpunt-luchtkwaliteit/. De resultaten anonimiseren we, en verwerken we tot een overzicht per wijk in onze gemeente.