Nu & Morgen week 45 van de gemeente Heusden

Foto: WGF

De gemeentelijke informatiepagina Nu & Morgen verschijnt wekelijks en bevat alle bekendmakingen en verplichte publicaties van de gemeente Heusden. Onderstaande treft u Nu & Morgen van week 45 aan en het archief aan van de laatste vijf weken.

In Nu & Morgen van week 45 aandacht voor nieuw paspoort of identiteitskaart aanvragen, raadsvergadering, zoektocht naar nieuwe Jeugdburgemeesters, zien drinken doet drinken, voorkom voedsleverspilling en maatregelen vogelgriep

Nieuw paspoort en identiteitskaart aanvragen
Het aanvragen en ophalen van een paspoort of identiteitskaart doe je altijd zelf. Ben je 18 jaar of ouder? Dan kun je jouw aanvraag ook online starten. Hiervoor heb je een DigiD nodig. Je moet nog wel naar het gemeentehuis om een pasfoto en handtekening in te leveren. Je kunt ook een aanvraag doen aan de balie van het gemeentehuis in Vlijmen.
Let op! Ga je op vakantie in het buitenland? Check van te voren of je een identiteitskaart of paspoort nodig hebt. Voor sommige landen binnen Europa is een identiteitskaart niet voldoende.

Raadsvergadering
Wil jij weten hoe wij als gemeente zo verstandig mogelijk omgaan met jouw belastingcenten? Hoe wij verduurzamen of hoe we omgaan met de openbare ruimte of andere zaken die ook voor jouw toekomst van belang zijn? Kom dan langs bij de raadsvergadering.
Donderdag 10 november vergadert de gemeenteraad over de begroting 2023. Dit is de eerste begroting na de gemeenteraadsverkiezingen. In de begroting 2023 worden de beleidsdoelen voor 2023 aangegeven, hoe deze uitgewerkt worden en welke financiële middelen hiervoor beschikbaar zijn.
Daarmee is het één van de belangrijkste vergaderingen van het politieke jaar. De begrotingsvergadering start om 17:00 in het gemeentehuis en is ook via een livestream op de website te volgen.

Zoektocht naar nieuwe Jeugdburgemeesters
De ambtstermijn van onze jeugdburgemeesters Nienke en Daan zit er helaas binnenkort op. Daarom gaan we op zoek naar nieuwe jeugdburgemeesters. Nienke en Daan namen een video op om uit te leggen wat jeugdburgemeesters precies doen.
Ze vertegenwoordigen de gemeente bij evenementen, herdenkingen en bijzondere ontvangsten samen met de burgemeester. Ook vertellen ze in de video hoe nieuwe kandidaten kunnen solliciteren. Binnenkort is deze video te zien in de groepen 7 van basisscholen in onze gemeente.

Zien drinken, doet doen
Wist je dat kinderen van vier jaar beginnen te onthouden wanneer hun ouders drinken. En dat ze merken dat het gedrag van hun ouders verandert nadat ze gedronken hebben? In het algemeen geldt dat kinderen die hun ouders zien drinken positiever gaan denken over alcohol dan kinderen die hun ouders niet zien drinken. Als gevolg daarvan beginnen deze kinderen op jongere leeftijd met drinken en gaan later meer drinken. Uit onderzoek blijkt ook dat opmerkelijk veel ouders wel eens aangeschoten (51%) zijn of dronken worden in het bijzijn van kinderen tussen 10 en 17 jaar. Als kinderen dat zien, maken ze zich vaak zorgen of ze schamen zich voor hun ouders.
Uit landelijk onderzoek blijkt dat ruim 1 op de 4 middelbare scholieren van 12 t/m 16 jaar de afgelopen maand alcohol heeft gedronken. Er is geen groot verschil tussen meisjes en jongens. Het is dus beter om niet in het bijzijn van kinderen alcohol te drinken.

Voorkom voedselverspilling
Het zijn geen makkelijke tijden. De energiekosten rijzen de pan uit en ook de boodschappen worden steeds duurder. Veel mensen hebben dan ook moeite om rond te komen. Tegelijkertijd zien we ook dat er veel voedsel wordt weggegooid. Zonde van het geld, want je hebt er natuurlijk al voor betaald. Restjes van maaltijden kun je nog prima gebruiken voor een nieuwe maaltijd!
We geven je enkele tips om voedselverspilling te voorkomen. Goed voor je portemonnee én voor het milieu!
1. Gebruik bij het koken een kopje, mok, weegschaal of maatbeker om de juiste porties af te meten. Hou ook rekening met grote en kleine eters.
2. Kijk voordat je boodschappen gaat doen eerst in je koelkast welke producten er nog staan die op moeten.
3. Veel producten zijn ook na het verstrijken van de Tenminste-Houdbaar-Tot-datum nog prima te gebruiken! Kijk, ruik en proef na de datum of het nog lekker is.
4. Maak voordat je boodschappen gaat doen een lijstje. Zo koop je precies genoeg en voorkom je dat je producten dubbel in huis haalt.
5. Bewaar restjes van maaltijden in een afgesloten bakje in de koelkast. Je kunt ze een dag of 2 bewaren en gebruiken voor een lunch of een andere warme maaltijd. In de vriezer zijn de meeste restjes zelfs 3 maanden houdbaar. Er zijn tal van recepten beschikbaar voor koken met restjes, bijvoorbeeld via www.milieucentraal.nl. Kijk voor nog meer inspiratie ook eens op www.samentegenvoedselverspilling.nl

Maatregelen vogelgriep
Sinds 5 oktober gelden er landelijke maatregelen tegen de vogelgriep. Commerciële houders moeten hun vogels ophokken en particuliere houders moeten hun risicovogels afschermen. Alle commerciële houders moeten eerder melding maken bij verhoogde sterfte van pluimvee. Het is in heel Nederland verboden om locaties met risicovogels te bezoeken, behalve voor bijvoorbeeld dierenartsen en personeel. Op www.rijksoverheid.nl/vogelgriep staat alle informatie.
Wat doe je als je een dode vogel ziet?
De Rijksoverheid vraagt mensen dode vogels te melden. Op www.rijksoverheid.nl/vogelgriep onder Vraag en Antwoord staat hierover meer informatie. Dode
hoenderachtigen, watervogels en loopvogels worden door de gemeente opgeruimd. We volgen hierbij een protocol van het Rijk en gebruiken bijvoorbeeld beschermende kleding. Andere vogels kun je zelf opruimen. Volg hierbij de tips van de Rijksoverheid

Bekendmakingen en Commissie Bezwaarschriften zie Nu & Morgen week 45-2022

Nu & Morgen week-44-2022 Nu & Morgen week 44-2022
Nu & Morgen week-43-2022 Nu & morgen week 43-2022
Nu & Morgen week-42-2022 Nu & Morgen week 42-2022
Nu & Morgen week-41-2022 Nu & Morgen week 41-2022
Nu & Morgen week-40-2022 Nu & Morgen week 40-2022

Begin de dag met het nieuws uit je gemeente met de gratis Nieuwsbrief. KLIK HIER en meld je aan. Aanvoerder van het lokale nieuws.

< Kijk hier voor agenda
< Volg HeusdenNieuws ook via 
Facebook
< Wist u dat wij iedere morgen meer dan 4000 nieuwsbrieven verzenden
< Wist u dat wij iedere dag meer dan 10.000 bezoekers hebben op onze website
< Adverteren op Heusden.Nieuws.nl stuur een 
mail

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen