Nu & Morgen week 46 van de gemeente Heusden

Foto: WGF

De gemeentelijke informatiepagina Nu & Morgen verschijnt wekelijks en bevat alle bekendmakingen en verplichte publicaties van de gemeente Heusden. Onderstaande treft u Nu & Morgen van week 46 aan en het archief aan van de laatste vijf weken.

In Nu & Morgen van week 46 aandacht gemeentelijke erepenning voor Leo Swaans, begrtongsvergadering, knotwilgen, Boa aan het woord, kattenbakvulling en overlast vuurwerk.

Gemeentelijke erepenning voor Leo Swaans
Burgemeester Willemijn Hees reikte woensdag 9 november de erepenning van de gemeente Heusden uit aan Leo Swaans uit Herpt. Hij ontving de erepenning voor zijn inzet voor onder meer Heemkundekring Onsenoort en de beschrijving van de geschiedenis van Herpt. Lees hier verder.

Begrotingsvergadering
Afgelopen donderdag, 10 november, werd in de raad gesproken en besloten over de begroting 2023. In de begroting staan de plannen voor het jaar 2023 en hoe deze plannen gefinancierd zullen worden. Deze vergadering begint met algemene beschouwingen
van alle politieke fracties. Deze algemene beschouwingen zijn terug te lezen op www.heusden.nl/ organisatie-bestuur/vergaderingen
In de algemene beschouwing geeft een partij een eerste reactie op de begroting. Partijen geven dan aan waar men het mee eens is of
voor welke onderwerpen men meer aandacht wil. Er werd waardering uitgesproken naar de organisatie vanwege het beantwoorden van de vele vragen vanuit de raad.
Er werd ook positief gesproken over de begroting maar er werd ook zorg geuit over verschillende onderwerpen. Zo werd gevraagd of de gemeentelijke organisatie wel voldoende medewerkers heeft om de plannen uit te voeren, dit gezien de krapte op de arbeidsmarkt. Zorg over de toename van armoede in de gemeente, toename van eenzaamheid, het gebrek aan woningen en het verdere verloop van Gebiedsontwikkeling Langstraat.
Elke partij heeft zo verschillende speerpunten genoemd. Sommige van deze speerpunten zijn terug te vinden in het ingediende amendement en de ingediende moties. Hoe men over dit amendement en moties gestemd heeft is te lezen op de website.

Knotwilgen
We knotten de knotwilgenlaantjes in onze gemeente voortaan niet meer in één keer (dus alle knotwilgen achter elkaar), maar om en om. Wilgen komen in het voorjaar tot bloei. De bloesem is een belangrijke voedingsbron voor vroeg actieve insecten zoals hommels en andere bijen.
Als deze geknot zijn, dan bloeien ze uiteraard een jaartje niet. Er is dan in de lente weinig voedsel te vinden voor ontwakende
bloembezoekers. Ook weten we dat de wilgen een broedplek vormen voor steenuilen, ringmussen en andere vogels. Door niet alle wilgen in één keer te knotten, blijft er altijd leefgebied aanwezig voor vogels en zijn er elk voorjaar wilgenkatjes voor insecten. We knotten de wilgen om de drie jaar en in elk van de
jaren pakken we een deel aan. Zo ontstaat de hoogste diversiteit in leeftijden van de wilgentenen en dus ook de grootste variatie aan kleine leefgebieden.
Kortom, niet alle wilgen in één keer knotten, zorgt dat er veel bloeiende wilgenkatjes zijn. Voor de ontwakende insecten is het een verschil van levensbelang!

Boa aan ’t woord
Een buitengewoon opsporingsambtenaar (boa) zorgt voor extra veiligheid in onze wijken en pakt overlast aan. In onze gemeente hebben we ook boa’s. Ze maken van alles mee en dat delen ze met ons via blogs. Deze keer is boa Priscilla aan het woord. Zij neemt de kernen Heusden vesting, Oudheusden, Herpt, Hedikhuizen, Heesbeen en Doeveren voor haar rekening.
Ben je benieuwd naar de verhalen van de boa’s? Kijk dan eens op www.nietwegkijken.nl

Kattenbakvulling
Wie een kat heeft, gebruikt jaarlijks een flinke hoeveelheid kattenbakvulling. Naar schatting gebruiken we per Nederlandse kat gemiddeld 50-100 kg kattenbakvulling per jaar. Als je regelmatig poep/urine uit de bak schept, stinkt de kattenbak minder en hoef je de kattenbakvulling minder vaak te vervangen.

Kattenbakvulling niet bij GFT
Kattenbakvulling hoort na gebruik bij het restafval. Gooi het dus niet in de gft-bak: Hoewel er kattenbakvulling op de markt is die volgens de fabrikant gemaakt is van hernieuwbare grondstoffen, zegt dat nog niets over de composteerbaarheid ervan. Op de verpakking staat hierover namelijk vaak te weinig informatie waardoor je dat nooit zeker weet. In kattenbakvulling van bijvoorbeeld hout, papier en maïs kan bijvoorbeeld drukinkt of schadelijke stoffen zitten die niet in compost thuishoren.
Spoel kattengrit ook niet door de wc. De riolering kan verstopt raken. Gebruikte vulling van papier kan niet bij het oud papier, omdat het vies is. Gooi vuil kattengrit nooit op de eigen composthoop of in de tuin: er kunnen ziekteverwekkers (bijvoorbeeld toxoplasmose) in zitten.
Kijk voor meer informatie op de website van Milieu Centraal

Overlast vuurwerk
Nu het weer sneller donker is, horen we ook weer vaker harde knallen van, vaak illegaal, vuurwerk. Deze overlast is uiteraard vervelend voor mens en dier! De boa’s en politie letten hierop tijdens hun rondes door de wijken, maar handhavend optreden is lastig omdat een persoon op heterdaad betrapt moet worden op het afsteken van vuurwerk. Daarom is het belangrijk dat we voorkomen dat (illegaal) vuurwerk verkocht wordt! Stel je voor dat jouw zoon of dochter (illegaal) vuurwerk verkoopt. Dit zware vuurwerk moet ook ergens bewaard worden, bijvoorbeeld onder het bed, in de kast of een garaxe(box). Wat als dit vuurwerk per ongeluk explodeert!?…
Met jouw oplettende blik kunnen we de overlast van (illegaal) vuurwerk proberen te voorkomen. Ken jij personen die (illegaal) vuurwerk verkopen? Of locaties, bijvoorbeeld garageboxen, waar (illegaal) vuurwerk wordt opgeslagen? Meld dit dan anoniem via Meld Misdaad Anoniem op telefoonnummer 0800-7000 of via www.meldmisdaadanoniem.nl. Meldingen worden altijd serieus genomen en uitgezocht. Omdat de melding anoniem wordt doorgegeven, is een terugkoppeling niet mogelijk.

Bekendmakingen en Commissie Bezwaarschriften zie Nu & Morgen week 46-2022

Nu & Morgen week-45-2022 Nu & Morgen week 45-2022
Nu & Morgen week-44-2022 Nu & Morgen week 44-2022
Nu & Morgen week-43-2022 Nu & morgen week 43-2022
Nu & Morgen week-42-2022 Nu & Morgen week 42-2022
Nu & Morgen week-41-2022 Nu & Morgen week 41-2022

Begin de dag met het nieuws uit je gemeente met de gratis Nieuwsbrief. KLIK HIER en meld je aan. Aanvoerder van het lokale nieuws.

< Kijk hier voor agenda
< Volg HeusdenNieuws ook via 
Facebook
< Wist u dat wij iedere morgen meer dan 4000 nieuwsbrieven verzenden
< Wist u dat wij iedere dag meer dan 10.000 bezoekers hebben op onze website
< Adverteren op Heusden.Nieuws.nl stuur een 
mail

Reacties

Cookieinstellingen