Ommetje gemeente Heusden Deel 2

Elke zondag introduceren we  een Ommetje gemeente Heusden. In samenwerking met Ad Hartjes is er een route uitgezet van een aantal kilometers. Een wandeling maken is belangrijk voor je fysieke en mentale gezondheid. Je krijgt dan weer productiviteit en energie na het lopen van een Ommetje. Ook helpt het je te onthaasten en verbetert het je creativiteit. De redactie kreeg vorige week enorme positieve reacties op het eerste Ommetje bij de Roeivijver in Drunen.

Het 2e Ommetje wordt Haarsteegse Wiel
Parkeren: Fort Hedikhuizen, Rietveldenweg 2, 5256 TG Heusden
Lengte van de route: 4,5 km
Markante punten: Fort Hedikhuizen, Inundatie sluis, Haarsteegs Wiel


De Haarsteegse Wiel is een wiel dat gelegen is ten noordwesten van Haarsteeg. Het is bijna 20 meter diep en daarmee de diepste wiel in Nederland. De wiel ontstond in 1610 toen door een ijsdam in de Maas het water werd opgestuwd en de dijk het begaf. Hierdoor werd het zuidelijke bekken gevormd. Bij een tweede overstroming in 1740 ontstond het noordelijke bekken.

Door studie van het sediment in de wiel kon men niet alleen de ouderdom ervan bepalen, maar werden ook gebeurtenissen als vroegere en historisch bekende overstromingen teruggevonden. Daarnaast kon ook verandering in menselijke activiteit worden waargenomen door elementaire en isotopenanalyse. Dit betrof onder meer de intensivering van de veeteelt ná 1880, de komst van leerlooierijen en melkfabrieken, de atoombomproeven en de ramp van Tsjernobyl.

 

 

Begin de dag met het nieuws uit je gemeente met de gratis Nieuwsbrief. KLIK HIER en meld je aan. Aanvoerder van het lokale nieuws.

< Volg HeusdenNieuws ook via Facebook
< Wist u dat wij iedere morgen meer dan 2500 nieuwsbrieven verzenden
< Wist u dat wij iedere dag meer dan 10.000 bezoekers hebben op onze website
< Adverteren op Heusden.Nieuws.nl stuur een mail

Reacties