Elke zondag introduceren we een Ommetje gemeente Heusden. In samenwerking met Ad Hartjes is er een route uitgezet van een aantal kilometers. Een wandeling maken is belangrijk voor je fysieke en mentale gezondheid. Je krijgt dan weer productiviteit en energie na het lopen van een Ommetje. Ook helpt het je te onthaasten en verbetert het je creativiteit. Ommetje gemeente Heusden deel 20 is deze keer Bossche Sloot (3.5 km)
Naam: Ommetje Bossche Sloot
Parkeren: Nabij Heidijk 37 5251 KM Vlijmen.
Lengte van de route: 3,5 km.
Markante punten: Venkantbrug, Bossche Sloot.
Het Ommetje Bossche Sloot volgt een route van 3,5 km over bestaande spoordijk en over de hoogwaterbeschermingsdijk via een onverhard goed beloopbaar pad.
De Bossche Sloot
De Bossche Sloot is een echte wetering, dat wil zeggen een watergang waarlangs de afwatering van lage landen plaats heeft. Vaak zijn het oorspronkelijk natuurlijke waterlopen, die met het oog op het afwateringsdoel (deels) vergraven zijn.
Historie
De Bossche Sloot was oorspronkelijk de benedenloop van de Leij. In de Middeleeuwen maakte de Bossche Sloot deel uit van een vaarweg naar ’s-Hertogenbosch voor het transport van turf uit de omgeving van Loon op Zand. In ’s-Hertogenbosch mondde de Bossche Sloot uit in de Dieze. Na de aanleg van het Afwateringskanaal 's-Hertogenbosch-Drongelen kon alleen de Bossche Sloot nog water afvoeren naar de Dieze. Voor de bovenloop moest een andere afwatering worden aangelegd. Het stroomgebied van de Bossche Sloot omvat 1.279 ha onder Vught, 's-Hertogenbosch, Vlijmen, Cromvoirt, Helvoirt, Nieuwkuijk, Drunen en Loon op Zand. Als gevolg van de nieuwe situatie werd het gebied in het voorjaar en de zomer met uitdroging bedreigd. Voordien kampte het gebied juist met een teveel aan water, vooral in de winter. Om aan de nieuwe toestand het hoofd te bieden, werd in 1908 het waterschap De Bossche Sloot opgericht. Naast de afwatering moest nu ook de bevloeiing van het gebied geregeld worden. De wetering werd afgesloten van de bovenloop van de Leij. Waar de Bossche Sloot uitmondde in de Dieze, bouwde het Rijk een inlaatsluis. Op het Drongelens Kanaal onder Cromvoirt kwam een uitwateringssluis (de Schuif), onder beheer van waterschap De Bossche Sloot. Deze uitwateringssluis kreeg zogenaamde Stoney-schuiven. Deze zijn nu waterkerend i.v.m. mogelijk hoogwater op het Drongelense Kanaal.
Actuele informatie
In 1964 werd waterschap De Bossche Sloot opgeheven. In de tweede helft van de jaren '60 is bij de ruilverkaveling Heusden-Vlijmen de waterhuishouding in het gebied sterk veranderd. In dezelfde periode werd inlaatgemaal Bossche Sloot gesticht, bedoeld om water uit het Drongelens Kanaal in de Bossche Sloot te pompen voor de wateraanvoer in het ruilverkavelingsgebied
Halvezolenlijn
De Langstraatspoorlijn was een spoorlijn van Lage Zwaluwe naar ’s-Hertogenbosch. De totale lengte van de spoorlijn was 46,3 kilometer. De bijnaam Halvezolenlijn komt vanuit de schoenenindustrie. Er werden schoenen en materialen om schoenen te maken over de spoorlijn vervoerd. Een andere uitleg van de naam is dat er maar een enkele spoorlijn aangelegd is terwijl er een dubbele spoorlijn was gepland. Tijdens de aanleg was er wel rekening gehouden met een dubbele spoorlijn. Dat is nog te zien aan de pijlers van de bruggen. De spoorlijn is in fases geopend tussen 1886 en 1890. Een groot deel van de Halvezolenspoorlijn is rond 2007 omgebouwd tot wandel- en fietspad en heeft een lengte van ongeveer 20 km. Deze spoorlijn had in gemeente Heusden onder andere een station in Drunen en Vlijmen en meerdere wachthuisjes.
Venkantbrug
De Venkantbrug ligt verscholen in de polder tussen Vlijmen en ’s-Hertogenbosch. De brug leidt het Halve Zolentracé over de Bossche Sloot en geeft toegang tot de verderop gelegen Moerputtenbrug. De brug bestaat uit slechts twee delen. De middenpijler en de landhoofden werden zwaar beschadigd, maar ze zijn na de laatste restauratie weer hersteld.
Begin de dag met het nieuws uit je gemeente met de gratis Nieuwsbrief. KLIK HIER en meld je aan. Aanvoerder van het lokale nieuws.
< Kijk hier voor agenda
< Volg HeusdenNieuws ook via Facebook
< Wist u dat wij iedere morgen bijna 3000 nieuwsbrieven verzenden
< Wist u dat wij iedere dag meer dan 10.000 bezoekers hebben op onze website
< Adverteren op Heusden.Nieuws.nl stuur een mail