Ommetje gemeente Heusden Deel 27

Elke zondag introduceren we  een Ommetje gemeente Heusden. In samenwerking met Ad Hartjes is er een route uitgezet van een aantal kilometers. Een wandeling maken is belangrijk voor je fysieke en mentale gezondheid. Je krijgt dan weer productiviteit en energie na het lopen van een Ommetje. Ook helpt het je te onthaasten en verbetert het je creativiteit. Ommetje gemeente Heusden deel 27 is deze keer Ommetje De Zeeg in Drunen.

Naam: Ommetje De Zeeg
Parkeren: Meerdijk 5253 BX Drunen.
Lengte van de route: 4 km
Markante punten: Driewiel, De Zeeg, Heidijk.

Het Ommetje De Zeeg volgt een route van 4 km over zandpaden en asfaltwegen.

Heidijk
Historie
Al sinds de middeleeuwen beschermt de Heidijk tegen water dat afkomstig is van de Midden-Brabantse heidevelden. Bij hoge waterstanden konden riviertjes zoals de Dommel en de Dieze niet al het water afvoeren naar de Maas, waarop het ‘heiwater’ richting de dorpen Vlijmen, Nieuwkuijk en Drunen liep. De dijk maakte eeuwenlang deel uit van de ringdijk om de Grote of Zuidhollandse Waard, een gebied dat zich uitstrekte van Vlijmen tot aan de tegenwoordige Hoeksche Waard. Aan het begin van de vijftiende eeuw moest de graaf van Holland ingrijpen in een langdurig geschil tussen de inwoners van het Land van Heusden en de andere bewoners van de Grote Waard. In de ogen van de laatsten was het beheer van de Heidijk bij de Heusdenaren in slechte handen, wat een gevaarlijke situatie opleverde voor het gehele achterliggende gebied. De graaf besloot voor het onderhoud van de Heidijk dezelfde strenge regels toe te passen als die voor de Hoge Maasdijk van kracht waren. Mocht het Land van Heusden zijn plicht blijven verzaken, dan zou de graaf maatregelen nemen door een einde te maken aan de mogelijkheid om het water in westelijke richting, langs Drunen en Waalwijk, op de Donge af te voeren.

De Zeeg
De Zeeg is de weidse polder tussen Drunen (Heidijk) en Nieuwkuijk. Vroeger liep de polder vaak onder water. Nu is de Zeeg het domein van weidevogels. In de Zeeg ligt ook het Driewiel, dat al in de 15e eeuw ontstond na een doorbraak van de Heidijk.

Actuele informatie
Om weidevogels een kans te geven en het natuurgebied te versterken, wordt gekozen voor een ‘open’ landschap met niet teveel bomen. Zo wordt de karakteristieke openheid van het buitengebied behouden. Er worden vijftien bomen geplant, waaronder knotwilgen, fruitbomen een notenboom en een fladder iep. Er zijn ook  twee poelen  gegraven die bij hoog water met elkaar in verbinding staan, waar nat hooiland zich kan ontwikkelen. Op de hogere delen kan een bloemenweide ontstaan. Met deze twee poelen en de grote wiel ernaast, wordt de naam ‘Driewiel’ weer eer aangedaan. Paden lopen langs de poelen, de Driewiel, een mooie vlechthaag en door een deel van het bestaande bos. Voor de vele wandelaars is in dit gebied een mooi nieuw ommetje gecreëerd.

Begin de dag met het nieuws uit je gemeente met de gratis Nieuwsbrief. KLIK HIER en meld je aan. Aanvoerder van het lokale nieuws.

< Kijk hier voor agenda
< Volg HeusdenNieuws ook via 
Facebook
< Wist u dat wij iedere morgen bijna 3000 nieuwsbrieven verzenden
< Wist u dat wij iedere dag meer dan 10.000 bezoekers hebben op onze website
< Adverteren op Heusden.Nieuws.nl stuur een 
mail

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen