Van Gerwen treft Wright in de finale

Michael van Gerwen kan op nieuwjaarsdag zijn wereldtitel prolongeren. De 30-jarige Vlijmenaar bereikte voor de vijfde keer in zijn carrière de finale van het WK, door de Engelsman Nathan Aspinall met 6-3 te verslaan. Van Gerwen neemt het woensdag in Alexandra Palace op tegen Peter Wright, de Schot die hij zes jaar eerder versloeg in zijn tweede WK-finale.

Van Gerwen, de nummer 1 van de wereld had soms moeite om de triples te vinden in zijn partij tegen Aspinall. De Engelsman Aspinall, die voor het tweede jaar op rij de laatste vier had bereikt, nam in de eerste set twee keer een voorsprong. In de beslissende vijfde leg, waarin de Engelsman mocht beginnen, gaf Van Gerwen echter even gas. Hij trok de set naar zich toe door dubbel 16 uit te gooien.

‘The Asp’ wist de stand gelijk te trekken, maar hij liet het in de derde set weer op de beslissende momenten afweten. Van Gerwen kon daardoor een voorsprong van 2-1 nemen. Afstand nemen van de Engelsman lukte echter nog niet. Aspinall kwam weer op gelijke hoogte door 110 uit te gooien.

Beide darters kregen kansen om de vijfde set binnen te slepen en wederom was het Van Gerwen die in de beslissende leg toesloeg. De luide brul waarmee hij de setwinst vierde, verraadde de opluchting bij de Brabander die daarna ook uitliep naar 4-2. Aspinall kwam nog even terug, maar ook in de achtste set ging de beslissende vijfde leg naar de Nederlander. Van Gerwen maakte het karwei vervolgens af en mag daarom op de eerste dag van het nieuwe jaar weer om de wereldtitel gaan strijden.

Peter Wright won eerder op de avond van Gerwyn Price (6-3)
Die zevende set bleek uiteindelijk veel bepalend in de partij tegen Proce, want met een 12-darter in de achtste set verdubbelde Wright de voorsprong. Dat was de tegelijkertijd de nekkenbreker voor Price, die amper nog scores van boven de honderd produceerde.

Gerwyn Price kreeg nog wel twee kansen om de negende set te winnen, nadat zijn Schotse tegenstander zeven wedstrijdpijlen onbenut liet. Vanaf 72 miste Price zijn kans, waarna Wright de wedstrijd via dubbel 1 in het slot gooide. Dat de gemoederen tussen de twee spelers nog niet bedaard was, bleek vervolgens na het benutten van de matchdart. Price liep zonder het feliciteren van zijn tegenstander van het podium af.

De finale wordt gespeeld 1 januari op Nieuwjaarsdag

Uitslagen halve finale
Peter Wright (98.39) 6-3 (89.94) Gerwyn Price (3-2, 2-3, 1-3, 3-0, 3-2, 1-3, 3-2, 3-1, 3-2)
Michael van Gerwen (96.34) 6-3 (92.04) Nathan Aspinall (3-2, 1-3, 3-2, 2-3, 3-2, 3-0, 0-3, 3-2, 3-1)