De vrijwilligers van AquAmigos: achtste editie

Foto: AquaAmigos

Nu dat de wedstrijden stil liggen laat Waterpolovereniging AquAmigos u graag kennis maken met de vele vrijwilligers van de vereniging. In deze zevende editie zet AquAmigos een vrijwilliger in het zonnetje door hun verhaal te laten doen wat ze doen en waarom vrijwilligerswerk zo belangrijk is. Deze week in de hoofdrol Kune van Noorden.

Wie doet er nou vrijwilligerswerk? Bij Aquamigos?
Nou, ik dus. En met mij zijn er gelukkig nog heel wat mensen die vrijwilligerswerk doen om uiteenlopende redenen. Voor mij was er geen twijfel toen ik gevraagd werd om mee te helpen bij de zwemlessen van toen nog zwemclub Die Heygrave. Zwemmen heb ik altijd fijn gevonden, dus waarom niet? Twee kinderen waren al lid, twee anderen waren nog te jong. Maar wel groot genoeg om mee het water in te gaan in “het eerste” badje. Zo was het hele gezin op zaterdagmorgen aan het zwemmen. De kinderen ontgroeiden het eerste badje, haalden hun brevetten en sloten aan bij de wedstrijdgroep en  het waterpolo. Ondertussen bleven zij ook helpen bij het leszwemmen en het brevetzwemmen. Ik bleef trouw aan de kindjes in het eerste badje. Met genoegen keek ik uit naar de zaterdagochtenden. Heerlijk om de kinderen spelenderwijs, vertrouwd te maken met het water en hun eigen kunnen. Heerlijk om op een totaal andere manier dan in mijn baan bezig te zijn met kinderen. Weer een beetje kind zijn met de kinderen – zonder dat het opviel. Ik heb geweldig veel plezier beleefd in het kikkerbadje en ik heb mogen zien hoe de eerste glorieuze momenten van “Hoera, ik kan zwemmen!” beleefd werden. De laatste jaren heb ik les gegeven aan de gevorderde zwemmertjes en het voortouw genomen in de commissie SuperSpetters.

Na een paar jaar zwemles rolde ik als vanzelf in een bestuursfunctie. Zo heb ik ook de andere kant van een vereniging leren kennen. Sporten in clubverband is mooi, maar zonder de mensen die op de achtergrond allerlei zaken regelen voor de leden zou het echt niet mogelijk zijn. Er is zoveel te doen. En echt, alle hulp is welkom, ook al kost het maar een half uurtje van je tijd. Denkers en doeners zien we graag in het bestuur èn in de commissies. In het bestuur heb ik geen bijzondere functie, ik doe van alles. Soms maak ik notulen, schrijf eens een stukje over het leszwemmen in de nieuwsbrief. Ik onderhoud contact met de zwembond vanwege het leszwemmen, verdiep me in documenten of maak er eentje, koop bloemen voor bijzondere gelegenheden en help mee in de organisatie van de LT architecten zwem4daagse. Maar dat laatste helaas even niet. Waarschijnlijk is niet alles genoemd, maar dat maakt niet uit. Het geeft wel een kijkje in de dingen die moeten gebeuren.

Natuurlijk heb ik in de twintig jaar dat ik dit doe de nodige veranderingen gezien. ZPC Die Heygrave fuseerde en werd AquAmigos, het ABC-zwemmen werd SuperSpetters. In het bestuur kregen we te maken met allerlei wet- en regelgeving, de Veilige Sportomgeving en de AVG, om maar iets te noemen. Aan het zwemonderwijs en de zwemtrainers werden steeds meer eisen gesteld -niet ten onrechte overigens. Maar dat werd wel een obstakel bij het vinden van nieuwe vrijwilligers. Het gaat om ietsje meer dan alleen wat tijd geven aan je club. Dat besloten moest worden om de zwemlessen te gaan stoppen door een gebrek aan gediplomeerd kader aan het bad gaat me echt aan het hart. Zo komt er dan een einde aan mijn 20-jarige carrière als zwemjuf. Het was en ís fijn om wat te mogen betekenen voor de gemeenschap en de zwemclub in het bijzonder.

Begin de dag met het nieuws uit je gemeente met de gratis Nieuwsbrief. KLIK HIER en meld je aan.
Aanvoerder van het lokale nieuws. Wist u dat wij iedere morgen bijna 2500 nieuwsbrieven verzenden.

 

 

Reacties