‘Een halve competitie uitspelen zou oneerlijk zijn’

Foto: Arjan van Dongen

Gaan we dit seizoen nog voetballen om de punten? En op welke manier zal de competitie worden uitgespeeld? Die twee vragen hebben we voorgelegd aan de clubs in de gemeente Heusden.

“Ik ben er niet zeker van of we weer gaan voetballen”, zegt Edwin van Wijk, trainer van derdeklasser RKDVC, die in winterstop middels een quiz via Teams toch nog een beetje het groepsgevoel heeft gevoed. Wat Van Wijk betreft wordt er helemaal opnieuw begonnen. “Dus kies ik voor de variant om de derde klasse B in tweeën te splitsen. Je speelt allemaal een uit- en een thuiswedstrijd. Aangezien er op postcode wordt geselecteerd, spelen we bijna alleen maar derby’s.” Dus tegen clubs in Heusden en in de gemeente Waalwijk.

Volgens Corné Verhoeven, oefenmeester van Nieuwkuijk, zal de komende tijd niet worden gevoetbald. De competitie helemaal uitspelen is daardoor onmogelijk. “De meest haalbare optie lijkt mij het uitspelen van de eerste competitiehelft, dus dat de reeds gespeelde wedstrijden blijven staan. Wij zouden dan nog negen keer moeten voetballen, moet je wel eind maart opstarten.” Tot die tijd is het behelpen, meent Verhoeven. “Zo lang het mocht hebben we met viertallen getraind. Vanaf december kon dat niet meer, dus nu moeten ze zelf hun conditie onderhouden.”

Voor Erik van Esch, trainer van Vlijmense Boys, is er maar één optie aanvaardbaar: een volledige halve competitie. “In maart stonden we tweede, ging alles eruit. Weg kans op promotie. Dit seizoen hadden we pas twee punten uit vier wedstrijden. En die zouden dan wél meetellen, dat is niet eerlijk.” Maar, hij heeft een reden die zwaarder weegt. “Met een halve competitie speel je heel derby’s. En dat is goed voor de kantine-inkomsten, de clubs zijn toch al zo hard geraakt.”

Ercument Metin, die Haarsteeg onder zijn hoede heeft, vindt een halve competitie juist het eerlijkst. “Dus dat je eerste helft afmaakt. Daarbij laat je alleen de kampioen promoveren, nummer laatst degraderen. Dan blijft het een beetje spannend en houd je er de druk op. Gaat het nog ergens om.”

Ronald van Noije, leider van vierdeklasser SC Elshout, meent dat de bal gezien de besmettingscijfers vóór maart nog niet gaat rollen. “Dan is de enige optie dat we de competitie voor de helft afspelen en de uitslagen van de reeds gespeelde wedstrijden zullen moeten respecteren.” Als de KNVB voor die optie kiest, zou dat de blauw-witten heel goed uitkomen: ze gaan met twaalf punten uit vier wedstrijden fier aan kop in de vierde klasse G.

Hoe anders is de situatie voor HHC’09 in die klasse: de ploeg uit Oudheusden had uit twee wedstrijden nog geen puntje gepakt. Toch maakt het trainer Ger Henskens niet veel uit op welke wijze de competitie wordt uitgespeeld – als het al zover komt. “Binnen twee jaar tijd zijn we zeventien basisspelers kwijtgeraakt, dus de kans dat we overleven in de vierde klasse is minimaal. Daar ligt binnen de club ook niemand wakker van.”

Voor Ali Albayrak, trainer van vijfdeklasser FC Drunen, maakt het niet uit wat de KNVB beslist. “Het zou wel heel fijn zijn als we weer zouden beginnen. Eindelijk, na heel wat povere seizoenen, waren we goed gestart. En dat met een selectie met potentie. We willen graag laten zien wat we kunnen.”

Begin de dag met het nieuws uit je gemeente met de gratis Nieuwsbrief. KLIK HIER en meld je aan.
Aanvoerder van het lokale nieuws. Wist u dat wij iedere morgen bijna 2500 nieuwsbrieven verzenden.

 

Reacties