Trainer Erik van Esch over het zo succesvolle Vlijmense Boys

Foto: Arjan van Dongen

Vanwege corona is de winterstop vervroegd ingetreden. Ruim anderhalve maand kunnen de supporters, spelers en technische staf van Vlijmense Boys een heel tevreden werpen op de ranglijst in de derde klasse B: de rood-zwarten gaan aan kop. Dat is een grote verrassing. Ook voor trainer Erik van Esch.

Vlijmense Boys de afgelopen drie jaar zou je kunnen vergelijken met sterk fluctuerende beurskoersen. Toen in maart 2020 de competitie vanwege corona werd afgebroken stonden de bewoners van sportpark De Hoge Heide op een tweede plaats. Het seizoen daarop ging na vier wedstrijden de stekker er uit: de Boys bengelden bijna onderaan met twee uit vier. En nu is de rollercoaster weer stijl omhoog geschoten: Vlijmense Boys gaat aan kop, heeft nog geen wedstrijd verloren. En pakte een paar weken geleden tegen RKDVC door een 4-1 zege de eerste periode. Mooie bijkomstigheid: eindelijk weer eens gewonnen van een van de vier Heusdense clubs die 3B herbergt.

Trainer Erik van Esch staat er ook van te kijken. “Ik had niet verwacht dat we al zo ver waren in het proces dat we dit seizoen zijn ingezet”, zegt de 54-jarige oefenmeester. “Vorig seizoen was een wake-upcall, kwamen er erachter dat het vooral in de achterhoede een gatenkaas was. We waren niet meedogenloos genoeg, we misten de Vlijmense spirit in het team. Dat betekent: gaan tot het gaatje, trots zijn dat je dat shirt mag draaien. Dus heb ik drie jongens uit het tweede erbij gehaald. Voetballend niet geweldig, maar ze vreten wel het gras op. Bovendien werd zo de concurrentie vergroot. De rest wist: ik moet aan de bak, anders sta ik er niet meer in. En we hebben de speelwijze veranderd. Iets meer inzakken, reactievoetbal spelen. Dat heeft perfect uitgepakt. In de meeste wedstrijden leverde dat ook nog eens aardig voetbal op.” Wat jammer is: “Dat de competitie stilligt. We zaten in ene flow, hadden heel graag die laatste twee wedstrijden voor de winterstop nog willen spelen.”

Het is opmerkelijk dat de Boys het zo goed doet. Kijk je naar het aantal leden, dan zou je verwachten dat Haarsteeg en RKDVC, die er minstens drie keer zo veel hebben dan de ongeveer 300 in Vlijmen, het veel beter zouden doen. Van Esch: “Vlijmen is van oudsher een echt voetbaldorp. Heeft altijd goede lichtingen gehad. Niet voor niets is er ooit in de eerste klasse gespeeld, op het hoogste niveau. Er zit ook een bepaalde hardheid in, of je brengt het erin zoals wij dat dit seizoen hebben gedaan. Paar je dat aan enkele talenten, zoals Djemal Arikan en Ayoub Bakkali, dan kun je dus een eind komen.” Wat ook telt: “De rol van Hans Paijmans. Hij was vroeger mijn trainer, een man van de club. Hij regelt werkelijk alles rondom de wedstrijden. Broodjes, soep en bananen vóór de wedstrijd, bitterballen en bier erna.”

Van Esch verdient de kost als salesmanager bij een betonfabrikant. Die skills – hoe omgaan met je medewerkers zodat ze zo goed mogelijk presteren – heeft hij ook nodig bij de Boys. “Ja, ook nu het goed gaat. De jongens trainen hard, willen graag allemaal spelen. Tot voor een maand geleden ging dat heel goed, hadden we ook iedereen nodig. Toen kwam Bjorn van Bijnen terug na een avontuur bij Willem II en FC Eindhoven. Dat doet wat met de hiërarchie, krijg je vragen over. Ze hebben hier het hart op de tong. Houd ik wel van. Je moet eerlijk zijn, niet draaien. Alleen dan houd je de kikkers in de kruiwagen.”|

Van Esch heeft een goede relatie met periodetitels.  Bij Nieuwkuijk promoveerde hij via de nacompetitie van de vijfde naar de vierde klasse. Bij Berkdijk flikte hij dat twee keer met dat toetje. Dus er liggen kansen voor de Boys om samen met hem de stap naar de tweede klasse te maken. Maar misschien is die tweetrapsraket niet nodig, wordt de Boys kampioen. “Laten we daar maar niet over speculeren. Het seizoen is nog lang. Wie weet wat we onderweg meemaken.”

(Fotobijschrift) “Een bepaalde hardheid, een andere tactiek en het goed op kunnen vangen van blessures en schorsingen hebben bijgedragen aan dit succes”, zegt trainer Erik van Esch.

Begin de dag met het nieuws uit je gemeente met de gratis Nieuwsbrief. KLIK HIER en meld je aan. Aanvoerder van het lokale nieuws.

< Kijk hier voor agenda
< Volg HeusdenNieuws ook via
Facebook
< Wist u dat wij iedere morgen bijna 3250 nieuwsbrieven verzenden
< Wist u dat wij iedere dag meer dan 10.000 bezoekers hebben op onze website
< Adverteren op Heusden.Nieuws.nl stuur een
mail

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen