DAK-atleet Rick Hartogs wil succesvol 2021 dit jaar continueren

Foto: Rick Hartogs

Begin januari was langeafstandloper Rick Hartogs op Tenerife. Vakantie houden, trainen, voor zichzelf terugblikken op 2021 en vooruitkijken naar wat dit jaar op sportief vlak gaat brengen. “In Lima, Peru, wordt het Militaire Wereldkampioenschap gehouden. Misschien doe ik mee aan de marathon. Het zou mooi zijn als ik daar onder de 2.20 kan finishen.”

De grootste tiet van Europa, dat is de wat scabreuze bijnaam van de Teide. Die berg trekt als een magneet aan serieuze sporters. Dus ook aan Rick Hartogs, die samen met een maat van Defensie begin januari naar het Canarische eiland was gevlogen om de zinnen even te verzetten. “We zijn twee keer veertig kilometer omhoog gefietst, dus tot 3700 meter. En eenmaal hebben we de hardloopschoenen aangetrokken. Zijn we duizend meter lager geëindigd, hoger mag niet. Met twee Duitsers daar afgesproken, die brachten ons met de auto weer naar de kust.”

Behalve de conditie netjes op peil houden, had de 32-jarige inwoner van Den Bosch alle tijd om te reflecteren op 2021, na te denken over zijn sportieve aspiraties dit jaar. “Wat mij het meest bijstond was de marathon van Milaan”, zegt Hartogs, die al vanaf zijn jeugd lid is DAK. “De setting was heel vreemd. In Milaan was een complete lockdown, er stonden Kenianen met mondkapjes aan de start. Voor mij was het mijn allereerste marathon. Als je onervaren ben, kan er wat verkeerd gaan. Bij mij ging er heel wat mis, toch heb ik clubrecord van Wim van Heeswijk verbeterd.” Hartogs knabbelde er vijf minuten af, scherpte het aan tot 2.23.18.

Militaire Wereldspelen
Om door te gaan op die marathon, daar ligt voor dit jaar wellicht een doel. “Ik hoop dat ik voor tweede keer mee mag doen aan de Militaire Wereldkampioenschap. Die zijn dit jaar in de Peruaanse hoofdstad. Met de ervaringen van de eerste en daarbij het vermijden van de fouten die ik toen heb gemaakt, moet het mogelijk zijn om misschien onder de  2.20 te duiken. Ben benieuwd wie dat bij DAK nog ooit gaat verbeteren.”

Het is opmerkelijk: nooit heeft Hartogs een overstap overwogen naar een atletiekvereniging die op professioneel vlak meer heeft te bieden, denk aan Prins Hendrik in Vught. “Ik heb het bij DAK altijd naar mijn zijn gehad. Komt bij dat ik daar veel clubrecords kan verbeteren, ook dat motiveert.” Vanaf de 1500 meter tot en met de marathon heeft Hartogs die allemaal op zijn naam staan. “Behalve een paar incourante afstanden. Misschien ga ik daar dit seizoen wat aan doen, het is ook een mooi doel.”

29.55 op de tien kilometer
2021 heeft Hartogs een nieuwe mijlpaal opgeleverd: voor de eerste keer dook hij op de tien kilometer onder de dertig minuten (29.55). “Het bewees nogmaals dat ik in Nederland tot de top behoor.” Al met al? “Ik ben dik tevreden over mijn prestaties. Natuurlijk heb ik het geluk dat ik bij Defensie werk, de KMA in Breda. Daar hebben we een atletiekbaan, kan ik trainer wanneer ik wil. Dat is in deze coronatijd natuurlijk een voorrecht.” Tegelijkertijd: het was ook even passen en meten. “De KMA is een nieuwe omgeving voor mij, want binnen Defensie heb ik op mijn eigen verzoek een andere functie gekregen. Daar moest ik na de zomer veel meer energie insteken. Daardoor was er wat minder ruimte om te sporten.”

Spreek je met atleten, dan komt bijna altijd het woord blessures in negatieve zin voorbij. Zo niet bij Rick. “Ik heb er heel weinig last van. Heeft ook te maken met mijn achtergrond, heb lange tijd bij de Geneeskundige Dienst gewerkt. Dan weet je hoe belangrijk het is voor een topsporter om lijf en leden goed te verzorgen. Mijn lichaam is mijn tempel, ik ben er heel zuinig op. Maar ook ik begin een beetje te voelen dat de jaren gaan tellen.” Maar sleet, daar is dus nog geen sprake van als je ervan overtuigd bent dat het op sommige afstanden nóg sneller kan.

Begin de dag met het nieuws uit je gemeente met de gratis Nieuwsbrief. KLIK HIER en meld je aan. Aanvoerder van het lokale nieuws.

< Kijk hier voor agenda
< Volg HeusdenNieuws ook via
Facebook
< Wist u dat wij iedere morgen bijna 3250 nieuwsbrieven verzenden
< Wist u dat wij iedere dag meer dan 10.000 bezoekers hebben op onze website
< Adverteren op Heusden.Nieuws.nl stuur een
mail

 

 

Reacties

Cookieinstellingen