Handbaltak SC Elshout viert haar gouden jubileum

Foto: SC Elshout Handbal

Vorig jaar bestond handbalvereniging SC Elshout vijftig jaar. Vanwege corona kon dat feest niet worden gevierd. Maar wat in het vat zit, verzuurt zeker in Elshout niet. Deze maand starten de festiviteiten. Heusden Nieuws blikt met Lia Pulles, die 44 jaar lid is, terug op de historie. En we kijken naar de toekomst. “We zijn een heel gezonde vereniging.”

In de zesde klas gaf onderwijzer Frans Rijken Lia het advies om lid te worden van de handbalclub. Zo’n fanatieke meid konden ze wel gebruiken, vond de leerkracht, die in het bestuur zat. Lia ging er kijken, raakte verknocht aan het spelletje. Ze heeft op een behoorlijk hoog niveau gespeeld: de eerste klasse. En ze was niet te beroerd om wedstrijden te fluiten, dat deed Lia decennialang. Die expertise kon goed worden gebruikt bij het leiden van de handbalclub, dus kwam ze 26 jaar geleden in het bestuur. Vorig jaar nam ze afscheid. Ze heeft meer dan genoeg tijd en moeite in haar hobby gestoken, nu is het tijd om het stokje over te dragen aan een volgende generatie.

Hoogtepunten, die heeft Lia vooral op sportief vlak meegemaakt. “De kampioenschappen, natuurlijk. Dan gingen we met de platte kar door d’n Elshout. Prachtig was dat. En dat doen we nog steeds als een team een titel pakt. Niet meer op zo’n kar, achteraf gezien was dat toch link. We gebruiken nu  een schaftkeet. En wat hebben we een plezier beleefd aan het 24-uurs-handballen in sporthal Onder de Bogen bij de viering van ons 25-jarig bestaan. Iedereen deed mee, jong en oud.” Dieptepunten waren er ook. “Dan denk ik toch aan die trouwe leden die ons zijn ontvallen.”

Handballen is voor jongens en meisjes. Maar bij SC Elshout handbal ontbreekt het testosteron. “Dat is van oudsher al geweest”, zegt Lia, die in Drunen woont. “Na het behalen van het zwemdiploma gingen in Elshout de jongens voetballen en de meisjes kozen voor handballen. We hebben één jaar een mannenteam gehad, aanhang van de vrouwen die bij ons speelden.” Overigens is er wel iets aan het verschuiven. “Bij de voetbal spelen nu ook meisjes. Maar het is niet zo dat we in elkaars vijver vissen.” Lachend: “We zijn altijd blij als er in de groepen vijf en zes van de Rijkenschool veel meisjes zitten. Dan is aanwas gegarandeerd.” Momenteel heeft SC Elshout handbal zo’n 150 leden, waarvan drie vanaf het eerste uur.

SC Elshout is altijd een stabiele club geweest, ook financieel. Wat helpt: de handbaltak is een onderdeel van de omnivereniging SC Elshout. Onder die paraplu schuilen ook de voetbalclub, de gymnastiek en een handje vol tennissers. “Samen optrekken sta je sterker. Zo draag je samen de kosten van kantine,  en deel je samen de opbrengst ervan. Dat legt een stevig fundament onder de club.”

In de zomer spelen de meisjes en dames hun wedstrijden op het verharde veld aan sportpark Den Donk. In de winter wijken ze naar sporthal Dillenburcht. Dat was tot voor een paar geleden Onder de Bogen, nu beheren ze samen met handbalclub Avanti en volleybalvereniging Minerva sporthal Dillenburcht. Een prachtige accommodatie, met dito kantine. Er is één probleem: “Het is nu al te klein. Daardoor moeten verschillende teams noodgedwongen uitwijken naar Oudheusden en Vlijmen. Dat is jammer, dan is het net of je er niet helemaal bij hoort.” Haar wens: “Mocht er in Drunen een nieuwe school worden gebouwd, dan is een extra sporthal ook welkom. Het sporten neemt alleen maar toe.”

Dat is een zorg voor later. Eerst moet het gouden jubileum worden gevierd. “Dat doen we niet alleen met onze leden, we betrekken er de Elshoutse gemeenschap erbij. Op 26 maart gaan we rikken en jokeren in ’t Rad. En in juni pakken we uit met een jublieumweekend. Handballen natuurlijk, en daarna houden we een groot feest.”

Begin de dag met het nieuws uit je gemeente met de gratis Nieuwsbrief. KLIK HIER en meld je aan. Aanvoerder van het lokale nieuws.

< Kijk hier voor agenda
< Volg HeusdenNieuws ook via
Facebook
< Wist u dat wij iedere morgen meer dan 3500 nieuwsbrieven verzenden
< Wist u dat wij iedere dag meer dan 10.000 bezoekers hebben op onze website
< Adverteren op Heusden.Nieuws.nl stuur een
mail

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen