Na teleurstelling daalt bij Nieuwkuijk snel het besef in: “We worden kampioen”

Na afloop van de topper tussen Margriet en Nieuwkuijk (2-2) was het doodstil in de kleedkamer van de gasten: in Oss had de koploper een grote kans laten liggen om de rode loper defintief uit te leggen naar de tweede klasse. Ook Haarsteeg en RKDVC komen nog in aanmerking voor promotie, in de vijfde klasse verloren zowel FC Drunen als HHC ’09. Vlijmense Boys moest genoegen nemen met een 0-0 bij FC Tilburg.

Maar na een minuut of tien was de realiteitszin weer terug. Niels Kok: “We hebben niet verloren, dat is het grote winstpunt van deze middag. Daardoor blijft er een groot gat met de concurrentie.”  Trainer Ronny Everaerts was voor de eerste keer dit seizoen heel uitgesproken: “We worden kampioen.”

Dat Kuijk in eerste instantie teleurgesteld was, was begrijpelijk. Over de hele wedstrijd gezien speelden de gasten veel meer kansen bij elkaar. Twee ervan werden benut, beide keren door topschutter Brent de Wijs, waarvan eentje vanaf de stip: 0-2. Door een handsbal bracht nummer twee Margriet via een pingel vlak voor rust de spanning weer terug. Kuijk was na rust even de weg kwijt, had een redding nodig van de pas zeventienjarige Rick Baars om dat te overleven, daarna kregen Rick van Buul, Milan van Esch en invaller Jorg Toebak prachtige kansen om het karwei af te maken. Dat  lukte niet. Extra zuur: in de extra tijd viel de gelijkmaker.

Vorige week kwam bij RKDVC een einde aan veertien ongeslagen wedstrijden op een rij. Haarsteeg was te sterk. Bij Den Dungen pakten de Drunenaren de draad weer op; 0-3. Sam Pietersen opende voor rust de score, Yuri Houtriet en Goof van Bokhoven deden dat erna. Tussen de bedrijven door stopte doelman Wessel van Esch een strafschop. Voor Goof was het zijn eerste treffer voor het vlaggenschip. Dat gaat bij RKDVC met een ritueel gepaard, zegt trainer Jasper Koole. “Moet je een Adje Vleermuis doen. Op je kop gaan staan, zoals een vleermuis hangt, en ad fundum een glas bier leegdrinken, een ploeggenoot giet dat bij je naarbinnen. Wordt een rotzooi, weet ik uit ervaring. Het meeste komt je neus weer uit.”

Haarsteeg won ook en was met 2-0 te sterk voor EVVC. De eerste helft duurde tien minuten langer dan normaal. “Een speler van EVVC was heel ongelukkig terechtgekomen”, zegt trainer Jelle Hakkert. “Die is met een brandcard van het veld afgedragen en naar het ziekenhuis gegaan.”  De flow waarin Haarsteeg verkeerde voor dat vervelende voorval was verdwenen, ook na rust liep het stroef. Toch maakten Koen Sleutjes en Robin van Esch het verschil. “Vlak voordat het tweede doelpunt viel, werd een treffer van EVVC wegens buitenspel afgekeurd. Dat was cruciaal.”

In de vijfde klasse C verloor FC Drunen met 3-1 bij MEC’07. HHC’09 ging met dezelfde cijfers in eigen huis onderuit tegen SCZ. FC Drunen open de score door een eigen doelpunt van Maurik. “Maar wat schetste mijn verbazing: hij keurde de goal af”, zegt trainer Murat Toksoy. “Na afloop zei hij dat een speler van ons de bal had gekopt. Was pertinent niet waar.” Dik na het uur scoorde Soufiane Bakkali met een prachtig schot de gelijkmaker. “Maar te snel stonden we daarna weer op een achterstand. In de slotfase, toen we met man met macht aanvielen, sloeg onze tegenstander in de counter toe.

HHC’09 acteerde als een stelletje ideale schoonzonen, zag trainer Gilbert de Fijter. “Vooral in de eerste helft beten we in tegenstelling tot de derby van vorige week bij FC Drunen niet van ons af. Na rust lieten we wat meer zien kwamen we door een doelpunt van Timo Willemse nog terug. Maar het was niet genoeg.”

Zaterdagvierdeklasser Vlijmense Boys en FC Tilburg kwamen niet aan scoren toe: 0-0. Voor de tweede wedstrijd op rij moesten de rood-zwarten het doen zonder topschutter Bjorn van Bijnen. Vorige week was hij in Boston om zijn vader Theo aan te moedigen bij de marathon. Hij liep die om de Six Stars, waar zijn vrouw Inge, die op 3 december 2022 overleed, er van vijf van had gelopen te voltooien. Eenmaal thuis werd afgelopen woensdag een feestje gevierd vanwege de geslaagde missie van zijn vader, daarna moest Bjorn met defensie op oefening in Duitsland.

Begin de dag met het nieuws uit je gemeente met de gratis Nieuwsbrief. KLIK HIER en meld je aan. Aanvoerder van het lokale nieuws.