Roy Fitters had zijn eerste seizoen als hoofdtrainer heel anders voorgesteld

Foto: Roy Fitters

Vierdeklasser SC Elshout staat voor twee cruciale wedstrijden. Tegen Wilhelmina en Buren moeten resultaten worden geboekt, anders degraderen de blauw-witten na tien seizoenen naar de kelder van het zondagvoetbal. Naar voor de club, voor de spelers, de supporters. Zeker voor Roy Fitters: hij is voor het eerste seizoen hoofdtrainer.

Oefenstof doceren, het zit het al heel vroeg in bij de 27-jarige Fitters. “Op mijn dertiende had ik al een jeugdelftal van Nieuwkuijk onder mijn hoede. Stond heel de week in het teken van voetballen.  Patrick Berkelmans vroeg me of ik zijn assistent wilde worden. De papieren had ik al. Maar ik heb nog een paar jaar in het eerste gespeeld. Alles meegemaakt. Twee promoties en een degradatie.” Daarna wordt hij assistent van de opvolger van Berkelman, Corné Verhoeven.

Gek van voetballen, dan wil je ook als trainer het hoogst haalbare: op de bok zitten bij een eerste elftal. Vierdeklasser SC Elshout geeft hem die kans als Gilbert de Fijter na negen seizoenen afzwaait op sportpark Den Donk. Net als Kuijk een dorpsclub. Komt nog bij: de blauw-witten zijn een heel stabiele factor in de vierde klasse, behoren tot het meubilair. Ideaal voor een jonge, beginnende trainer.

Maar met nog twee wedstrijden voor de boeg ziet het er behoorlijk precair uit voor SC Elshout. In de vierde klasse D bivakkeren Fitters en zijn mannen op een voorlaatste plaats. “We hebben het met deze klasse slecht getroffen, het is een van sterkste. Heeft allemaal te maken met de versterkte degradatie van vorig seizoen, zijn er meer derdeklassers bijgekomen. Meer clubs hebben er moeite mee. Kijk naar RKKSV. Pakte vorig seizoen een periodetitel, is al gedegradeerd. Maliskamp werd tweede, worstelt ook om de nacompetitie te ontlopen.” En ook: “De meeste clubs zijn ook beter, dat moet je gewoonweg erkennen.”

Wat vooral telt: SC Elshout heeft een bak aan ervaring ingeleverd. “Nik van Mook, Roel Pelders, Remco van den Hooven zijn gestopt. Vallen er zomaar 750 wedstrijden spelen op het hoogste niveau weg. Zie die gaten maar eens op te vullen. Was en het is soms nog een heel lastig proces om elf aardig voetballende spelers bij elkaar te krijgen. Mag je gerust weten: ik heb er weleens wakker van gelegen.” Lijkt logisch: als rookie wil je niet op je cv hebben staan dat je het eerste het beste seizoen bent gedegradeerd.”

Wat wel helpt: de instelling van de club, het bestuur. “Hier raken ze niet van de leg. Er is ook vertrouwen in me uitgesproken door mijn contract met twee jaar te verlengen. Wat ook fijn is: de steun die ik krijg vanuit Nieuwkuijk. Via appjes steken ze me een hart onder de riem.” Zijn droom: “Ooit wil ik een keer mijn oude club trainen. Moet er nog wel een trainersdiploma bij komen.”

Met de komst van Fitters veranderde er ook iets aan de spelopvatting. Gilbert de Fijter speelde het liefst reactievoetbal, twee spitsen dus. “Ik ben overgeschakeld naar 4-3-3. Voetballend doen we het niet onaardig, zeker in verdedigend opzicht niet. We hebben heel veel wedstrijden met 1-0 verloren. Die nul zegt eigenlijk alles: we hebben heel veel moeite met scoren.” Pas zestien keer is het net gevonden, samen met HRC’14, dat één puntje meer heeft, de minste van alle clubs in 4D.

Zondag, bij Wilhelmina, moet een eerste stap worden gezet naar de nacompetitie. Dan nog wordt het een hels karwei om het vege lijf te redden. “Komt het zover, dan zullen we niet degraderen. Daar ben ik van overtuigd.”

Begin de dag met het nieuws uit je gemeente met de gratis Nieuwsbrief. KLIK HIER en meld je aan. Aanvoerder van het lokale nieuws.

< Kijk hier voor agenda
< Volg HeusdenNieuws ook via
Facebook
< Wist u dat wij iedere morgen meer dan 5200 nieuwsbrieven verzenden
< Wist u dat wij iedere dag meer dan 10.000 bezoekers hebben op onze website
< Adverteren op Heusden.Nieuws.nl stuur een
mail

 

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen