Het EK staat voor de deur: kan Michael van Gerwen domineren

23 okt , 17:44 Sport
darts
Screenshot
Het European Darts Championship staat weer voor de deur. Van donderdag 24 oktober t/m zondag 27 oktober wordt het toernooi afgewerkt in de Westfalenhalle in Dortmund Dortmund, Duitsland. Vorig was Peter Wright de verrassende winnaar en brak Gian van Veen definitief door bij het grote publiek door de halve finale te halen en Michael van Gerwen in de kwartfinale te verslaan. 
Anders dan andere toernooien werkt het EK met een andere ranking dan de PDC Order of Merit, namelijk de PDC European Tour Order of Merit. Dit jaar zijn er 13 European Tour (ofwel Eurotours) gehouden door heel Europa, waarvan voornamelijk Duitsland, en daaruit is een eigen ranking gekomen. Net als bij de PDC Order of Merit is het gebaseerd op prijzengeld. De top 32 heeft zich voor het toernooi geplaatst, die zijn te vinden via deze link.  Het mag dan wel een EK heten, maar dat betekent niet dat er geen Europese deelnemers mogen meedoen. De naam is gekomen, omdat alle 13 Eurotours met daarna de eindronde, worden afgewerkt in Europa.
Toernooiopzet
Sinds 2008 is deze major op de PDC-kalender en het is ook voor het eerst dat een groot darttoernooi naar Duitsland ging. Sinds de invoering is het op twee keer na, altijd in Duitsland gespeeld, maar de plaats voor de eindronde heeft nog wel wat wisselingen gekend. Sinds 2022 wordt het in de Westhalenhallen in Dortmund afgewerkt. In 2021 werd het in Salzburg gespeeld en in 2009 in Hoofddorp. De nummer 1 van de Eurotour Order of Merit speelt tegen de nummer 32, nummer 2 tegen 31, 3 tegen 30, enzovoort.
Van Gerwen was de enige Nederlander die een Eurotour wist te winnen. Dat deed hij tijdens de elfde speelronde in Boedapest. Hij overleefde een matchdart en versloeg landgenoot Van Veen met 8-7.
Bron: Flashscore