Spanning loopt op voor de meeste Heusdense voetbalclubs

15 mei 2023, 13:11 Sport
img 5941 1024x683 1
Van de Heusdense voetbalclubs speelt alleen Vlijmense Boys nergens meer om. Op Nieuwkuijk na, dat al zeker is van de nacompetitie, leeft de rest tussen hoop en vrees.
Zondag ontmoetten RKDVC en Haarsteeg elkaar aan de Sportlaan in Drunen. Beide clubs hadden om halfdrie bij de aftrap nog uitzicht op twee nacompetities: die van promotie en van degradatie. Doordat ZIGO gelijkspeelde zou bij een overwinning alleen het fijne toetje overblijven. Zover kwam het niet: 0-0.
De eerste helft was heel pover, al scoorde Simon van der Werff al na één minuut voor de thuisclub. Maar bij zijn gang naar doelman Aaron van Engelen had de aanvaller de bal met de hand gespeeld. Bijzonder: zijn vader Roel, arbiter in de hoogste klassen van het amateurvoetbal, was assistent-scheidsrechter bij RKDVC. Daarna schotelde alleen Belmin Popara de ongeveer driehonderd toeschouwers nog wat voor: een venijnig schot uit de draai, door de uitblinkende doelman Jelte van der Linden via de paal uit zijn doel gebokst.
Na rust werd het spelpeil er weliswaar niet veel beter op, maar er was wel veel meer te beleven. Vooral Haarsteeg was heel gevaarlijk, kreeg een paar dotten van kansen. “Daar zat je er zomaar een of twee van in moeten pissen”, vond routinier Robin van Esch. Ook paal en lat voorkwamen dat er een treffer viel. In de slotfase ging RKDVC nog bijna met de volle buit ervandoor, maar de kopbal van Damian van Bijnen werd knap uit het doel geranseld. Al met al blijft er een status quo door die remise: promotie- en degradatievoetbal blijft mogelijk, al moet het voor RKDVC heel gek lopen wil die nog in de penarie komen.
Nieuwkuijk, dat al zeker is van de nacompetitie, lag lange tijd in pole position voor een zege bij ZIGO: 2-2. Het was nogal puzzelen voor trainer Corné Verhoeven, die blessures en schorsingen kende. Toch maakten de bezoeker na rust in de 70e en 72e minuut het verschil door doelpunten van Rick van Buul en Niels Kok. Kostje gekocht? Nee, ZIGO heeft er een handje van om juist de in slotfase toe te slaan. Zo geschiedde. Op verzoek van ZIGO en gehonoreerd door Nieuwkuijk werd al om één uur afgetrapt. “Ik weet niet precies waarom”, zegt trainer Corné Verhoeven, “maar het zal wel met Feyenoord te maken hebben. Dat ze om kwart voor vijf die wedstrijd wilden zien.” Zwaluw VFC won van DBN 22, werd kampioen.
In de vierde klasse E ging FC Drunen met 4-3 onderuit bij Wilhelmina. “We creëren weer kansen en het scorend vermogen is weer terug”, zag trainer Ali Albayrak, “dat geeft hoop voor de nacompetitie.” Osman Bostanci, Sinan en Nafis Alkan lieten de netten trillen.
Geluk bij een ongeluk was dat Wadenoijen en DSS 14 ook onderuit, dus staat FC Drunen nipt boven de streep. Zekerheid dat er met nog een duel tegen Buren niet wordt gedegradeerd is er nog niet. “Ik kan me niet voorstellen dat die clubs tegen de nummers één en twee punten pakken. Wij zullen er alles aan doen om Buren te kloppen.”
SC Elshout pakte een puntje bij BMC: 2-2. Het marcheerde niet bij de mannen van trainer Gilbert de Fijter, die vlak voor en na rust een tegentreffer moesten verwerken. De tactiek werd aangepast, zo verkast verdediger Stan de Jong naar de frontlinie. Dat pakte goed uit. Hij werd in het strafschopgebied gevloerd, aanvoerder Roel Pelders scoorde de aansluitingstreffer. En De Jong tekende voor de gelijkmaker. Eén punt erbij, het is nog niet genoeg voor Elshout om veilig te zijn. De Fijter: “Die zekerheid hebben we pas als we zondag onze laatste wedstrijd winnen.”
Begin de dag met het nieuws uit je gemeente met de gratis Nieuwsbrief. KLIK HIER en meld je aan. Aanvoerder van het lokale nieuws.