Trainer Jelle Hakkert VV Haarsteeg: Bekeropzet nog wel van deze tijd?

20 sep , 18:00 Sport
jellehakkert 2324 haarsteeg avd fb 800x445
“Zet er maar in dat het voor niemand leuk is als een vijfdeklasser tegen een derdeklasser moet spelen. De KNVB kan misschien eens nadenken over een andere opzet van de beker.” Ons weekendoverzicht was er al veel te lang voor, maar Jelle Hakkert zwengelde zondag wel een onderwerp  aan de redactie van 073 voetbal aan dat bij de start van ieder seizoen terugkeert. Is de bekeropzet eigenlijk nog wel van deze tijd?
De trainer van Haarsteeg denkt aan ‘misschien wel een toernooi als de vernieuwde Champions League’, waarbij de 4e en 5e klasse, en de 3e en 2e klasse enkel tegen elkaar speelt. “Dit is geen ideale generale, zo voor de start van de competitie, als je een ploeg tegen krijgt die negentig minuten inzakt op de eigen zestien meter. Dat is HHC’09 niet eens kwalijk te nemen, maar langs de kant vielen we in slaap – op de twee schitterende doelpunten van Koen (Sleutjes, red.) en Miska (Hol, red.) na dan.”
De grote niveauverschillen bij de start van de bekercompetitie zijn vaker ter sprake geweest. “Een vijfdeklasser die aanvallend voetbal wil spelen, komt daar niet aan toe in de beker. Je kunt je spelopvatting niet oefenen, zonder een grote nederlaag op te lopen, die demotiverend werkt. En voor een derdeklasser die aanvallend wil voetballen, is de veldbezetting ook niet reëel wanneer de tegenpartij met tien man op de eigen zestien inzakt.”
Veel te vroeg
Hakkert, voormalig spits in de top van het amateurvoetbal, had liever een ander begin van het seizoen gehad. “Volgens mij is de beker ook bedoeld ter voorbereiding op de competitie, toch? Amateurverenigingen hebben nou eenmaal niet het aantal trainingsmomenten van een BVO. Je moet al veel te vroeg op honderd procent een wedstrijd kunnen spelen, terwijl op alle cursussen een bepaalde opbouw voorgeschreven wordt. Ook om die reden zou de beker later moeten beginnen en met dezelfde weerstand gespeeld worden als de competitie. Dan hebben amateurs tenminste een verantwoorde opbouw en aanloop naar de competitie. En hebben de wedstrijden die je plant ook meer nut.”
Wilde ideeën
Wat Hakkert betreft begint het bekerprogramma pas twee weken voor de competitiestart. “Dat scheelt al veel. En als er dan rekening gehouden wordt met het niveau, dan heeft iedereen er meer aan. Laten we de competities ook zoveel mogelijk regionaal houden en nadenken over toekomstbestendige oplossingen, die niet na enkele jaren weer teruggedraaid worden. Het amateurvoetbal klaagt over de wilde ideeën bij de KNVB. Niemand is echt tevreden en dat was ooit echt anders.”
Piramide
Clubs gaan van 26 naar 22 wedstrijden of moeten vanuit Brabant naar Amsterdam en Rotterdam. “Wat schieten we op met die piramide, als dit het effect is?”, vraagt Hakkert zich hardop af. “De binding wordt minder en het publiek nog schaarser. Er zijn regionale initiatieven, zoals de Brabant Cup, nodig om eerste elftallen voldoende te laten spelen. Grotere poules in de beker – met een langere doorlooptijd, à la de Champions League – zou een mogelijke oplossing bieden. Dan kunnen we het hele jaar door op niveau blijven spelen, zonder lange winterstop, en met een betere opbouw richting de start van de competitie.”