Dure vuile grond in Heusden

Foto: Groen Links/PVDA

Naast sterk vervuilde grond afkomstig van de voormalige Lips scheepsschroevenfabriek komt daar nu vuile grond van de Spoordijk in de Baardwijkse Overlaat bij.  Die dijk wordt kaal gemaakt en voor een groot deel afgegraven. In ‘het gat’  wordt een grote brug gebouwd zodat de fietsers  in weer en wind met zicht op een druk verkeersknooppunt kunnen fietsen.

Zo wordt het voor fietsers onaantrekkelijk gemaakt om van de daar geplande nieuwe fietssnelroute gebruik te maken. De kosten van de brug, het fietspad en het afgraven van de dijk bedragen naar schatting zo’n 8,5 miljoen euro. Daarnaast levert het de gemeente Heusden 110.000 m3 stevig vervuilde grond extra op. Een kostenpost van zo’n 4,5 miljoen euro.

De GOL-begroting loopt al tientallen miljoenen uit de hand en dat moet niet veel meer worden, vinden provincie en gemeente. De sterk vervuilde grond moet dus maar verspreid worden in de polder, onder de daar aan te leggen nieuwe wegen en op- en afritten. Per saldo neemt de vervuiling in het gebied zo niet toe, zeggen provincie en gemeente. Dat is natuurlijk een drogreden. De vervuiling (met ook nog vuile Lipsgrond) wordt nu uitgesmeerd en een groot schoon gebied gaat nu vervuild worden. Dat is niet acceptabel.

Vier organisaties, te weten: VanGolnaarBeter, Vlijmens Lint, Natuur-en Milieuvereniging Heusden en de Federatie Behoud de Langstraatspoorbruggen, schreven daarom dit weekend een brief naar provincie en gemeente. Zij stellen dat het hier verspreiden van sterk vervuilde grond in strijd is met wetten en regelgeving en pleiten voor het behoud van de hele Spoordijk. Dat betekent behoud van natuur, behoud van cultuur, behoud van fietsplezier én veel minder vervuiling én veel minder kosten.

Binnen de provincie willen politieke partijen hier nog eens goed naar gaan kijken en binnen de gemeente zijn in elk geval ook GroenLinks/PvdA, Heusden Transparant, D’66 en CDA vóór het behoud van de Spoordijk in de Baardwijkse Overlaat.

Beter toch maar ten halve gekeerd!

Begin de dag met het nieuws uit je gemeente met de gratis Nieuwsbrief. KLIK HIER en meld je aan. Aanvoerder van het lokale nieuws.

< Kijk hier voor agenda
< Volg HeusdenNieuws ook via
Facebook
< Wist u dat wij iedere morgen meer dan 3500 nieuwsbrieven verzenden
< Wist u dat wij iedere dag meer dan 10.000 bezoekers hebben op onze website
< Adverteren op Heusden.Nieuws.nl stuur een
mail

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen