Wandeling ontdek Heusden deel 11

Deze nieuwe aflevering van de wandeling ontdek Heusden is een vervolg op Ommetje gemeente Heusden. U wordt in deze Wandeling ontdek Heusden meegenomen door onze mooie gemeente om kennis te maken met de historie en andere wetenswaardigheden.De wandeling is door Heusden.Nieuws.nl in samenwerking met Ad Hartjes ontwikkeld. Veel wandelplezier! Deel 11 is Oudheusden (3 km)

Naam: Wandeling no.11: Oudheusden
Parkeren: Parkeerplaats Vestingstraat, 5256 KC, Heusden.
Lengte van de route: 3 km.
Markante punten: Voormalige begraafplaats, De Schakel, De Kubus, De Moskee, Oude Maasje.

De wandeling Oudheusden volgt een route van 3 km over bestaande verharde en onverharde wegen die goed beloopbaar zijn.

Historie
Oudheusden is een plaats die zich ten zuiden van de vestingwerken van Heusden bevindt. Oudheusden is oorspronkelijk een nederzetting aan een vroegere loop van de Maas, later Oude Maas geheten. Oudheusden is daarmee ouder dan Heusden, hoewel daar weinig meer van terug te vinden is. Zo stond hier de uit de 12e eeuw stammende parochiekerk, die ook fungeerde voor de bewoners van Elshout. De kerk werd echter in 1579 door de geuzen platgebrand. Ook bestond in Oudheusden het kasteel Nieuwenroy, waar de heren van de heerlijkheid Oudheusden, Elshout en Hulten verbleven. In 1498 werden de hoge, middelbare en lage rechten van deze heerlijkheid door Filips de Schone verkocht aan Jan van Oudheusden. Het kasteel is in de 17e eeuw nog getekend door Roeland Roghman. Tot 1954 heeft van dit kasteel nog een poortgebouw gestaan, dat dateerde uit 1688. Op de plaats van het kasteel, aan de huidige Rembrandtlaan 25, is een school gebouwd die de naam van het kasteel draagt.

In 2013 fuseerden de Romeroschool en de Nieuwenrooyschool om verder te gaan onder de naam Dromenvanger. Ten zuiden van het natuurgebied Hooibroeken hebben twee schansen gelegen die echter ook verdwenen zijn. Oudheusden behoort tot het Land van Heusden, dat sinds 1357 tot het Graafschap Holland behoorde. Begin 19e eeuw werd dit gebied bij Noord-Brabant gevoegd. Oudheusden was vervolgens, samen met Elshout, een zelfstandige gemeente. Vanaf 1935 maakte deze deel uit van de gemeente Drunen, die in 1997 opging in de fusiegemeente Heusden. Reeds in de jaren 50 van de 20e eeuw begon men met de bouw van rijtjeshuizen in Oudheusden, onder meer ten behoeve van de arbeiders van de Verolme-scheepswerf en de conservenfabriek Jonker Fris te Heusden. Ook later werd er veel nieuwbouw neergezet, die het plaatsje domineert en de bevolkingsgroei van het nabijgelegen vestingstadje heeft opgevangen.

Oudheusden lag vroeger aan de Maas, van de oorspronkelijk loop is slechts het Oude Maasje overgebleven: een smalle waterloop die Oudheusden van Herpt scheidt. Ten zuiden van Oudheusden liggen twee natuurgebieden: Het broekgebied Hooibroeken met een eendenkooi en het voormalige landgoed Pax, vroeger griendaanplant en eveneens een (in onbruik geraakte) eendenkooi bevattend. Voor het overige is er landbouw op laaggelegen rivierklei.

Begin de dag met het nieuws uit je gemeente met de gratis Nieuwsbrief. KLIK HIER en meld je aan. Aanvoerder van het lokale nieuws.

< Kijk hier voor agenda
< Volg HeusdenNieuws ook via
Facebook
< Wist u dat wij iedere morgen meer dan 3500 nieuwsbrieven verzenden
< Wist u dat wij iedere dag meer dan 10.000 bezoekers hebben op onze website
< Adverteren op Heusden.Nieuws.nl stuur een
mail

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen