Deze nieuwe aflevering van de wandeling ontdek Heusden is een vervolg op Ommetje gemeente Heusden. U wordt in deze Wandeling ontdek Heusden meegenomen door onze mooie gemeente om kennis te maken met de historie en andere wetenswaardigheden.De wandeling is door Heusden.Nieuws.nl in samenwerking met Ad Hartjes ontwikkeld. Veel wandelplezier! Deel 5 is Nieuwkuijk (5.5 km) Naam: Wandeling no.5:Nieuwkuijk
Parkeren: Kerk Nieuwkuijk, Nieuwkuijksestraat 96, 5253 AJ Heusden.
Lengte van de route: 5,5 km.
Markante punten: Nieuwkuijk, Katholieke Kerk, Kasteel d’Oultremont, Historische panden, Emmamolen, Waterschap paal, Monument Legs Boelen, Nieuwkuijkse Wiel.
De wandeling Nieuwkuijk volgt een route van 5,5 km over bestaande verharde wegen die goed beloopbaar zijn. Langs de Nieuwe Loonse Vaart en De Nieuwe Wiel zijn de palen deels onverhard.
Historie Nieuwkuijk
De naam Nieuwkuijk is in de archieven voor het eerst terug te vinden in het jaar 1312. Het wordt dan nog geschreven als “Nyeencuyc”. Jan III van Grave en Cuyk is dan de grondheer in dat gebied. Vanaf 1383 wordt de heerlijkheid Nieuwkekuyc, zoals het dan wordt genoemd, in leen gegeven aan Boudewijn Kuijst van Wijck, een broer van de heer van Onsenoort. Een heerlijkheid is een bezitting van een heer, waar bepaalde “heerlijke” rechten aan gebonden zijn. Na een tijd komen de rechten op Onsenoort en Nieuwkuijk bij dezelfde persoon. In de 17e eeuw werden Onsenoort en Nieuwkuijk van elkaar gescheiden. Onsenoort hoorde bij het Gewest Holland en Nieuwkuijk bij de Meierij. Aan het einde van de 18e eeuw heeft Nieuwkuijk ook even bij het Gewest Holland gehoord, maar vanaf 1807 hoorden beide dorpen bij Brabant. Vanaf 1811 waren Onsenoort en Nieuwkuijk één gemeente. De boeren in Nieuwkuijk verbouwden in de 19e eeuw vooral graan en aardappels. Daarnaast werd ook veel hop verbouwd. Ook werkten veel mensen in de schoenindustrie, later veranderde dat naar de mandenmakerij.
Overstromingen
In de nacht van 29 op 30 december 1880 vond in Nieuwkuijk een grote ramp plaats. Vanwege een storm en hoogwater, brak de dijk door over een breedte van 150 meter en het hele dorp kwam onder water te staan. Veel boerderijen waren verwoest en ook de landbouw leed veel schade. Honderden Nieuwkuijkers waren dakloos en werden opgevangen in Drunen en Vlijmen, maar ook in Tilburg en Utrecht. Pas anderhalve maand later kon begonnen worden met het herstel. Door de overstroming is de Nieuwkuijkse Wiel ontstaan. Het water is 10 tot 15 meter diep. Na de tweede Wereldoorlog heeft de gemeente er een openluchtzwembad van gemaakt, waar veel Kuijkse mensen hun zwemdiploma’s hebben gehaald. Na 1980 wordt het niet meer als zwembad gebruikt.
Begin de dag met het nieuws uit je gemeente met de gratis Nieuwsbrief. KLIK HIER en meld je aan. Aanvoerder van het lokale nieuws. < Kijk hier voor agenda
< Volg HeusdenNieuws ook via Facebook
< Wist u dat wij iedere morgen bijna 3250 nieuwsbrieven verzenden
< Wist u dat wij iedere dag meer dan 10.000 bezoekers hebben op onze website
< Adverteren op Heusden.Nieuws.nl stuur een mail
RK Kerk