Jeroen Bosch Ziekenhuis (JBZ) best scorende Brabantse ziekenhuis

Welke ziekenhuizen bieden veilige en effectieve medische zorg, welke zijn het meest patiëntgericht? Jaarlijks vergelijkt Elsevier alle ziekenhuizen van Nederland. Elsevier presenteerde op woensdag 29 oktober de resultaten over 2014 en daarnaast de resultaten van vijf jaar onderzoek naar de patiëntveiligheid en medische zorg in Nederlandse ziekenhuizen. Het Jeroen Bosch Ziekenhuis (JBZ) stijgt naar de maximale score van vier bolletjes in het eindoordeel en is daarmee het best scorende Brabantse ziekenhuis. Het JBZ is het enige Brabantse ziekenhuis met een maximale score van 4 bolletjes wat betreft de medische uitkomsten. Naast de goede uitkomst over 2014 scoort het JBZ ook goed in de meting over vijf jaar.

De afgelopen vijf jaar publiceerde Elsevier ondersteund door bureau SiRM het onderzoek ‘De beste ziekenhuizen’, gebaseerd op de honderden indicatoren waarover ziekenhuizen verplicht prestaties openbaar maken. Met ondersteuning van bureau SiRM beoordeelde Elsevier 91 Nederlandse ziekenhuizen op 515 punten.
 
Eindscore Nederlandse ziekenhuizen
Zestien Nederlandse ziekenhuizen, waaronder het JBZ, scoorden de afgelopen vijf jaar bovengemiddeld in het Elsevier onderzoek. Het JBZ staat in de lijst van onderscheidende ziekenhuizen wat betreft de medische zorg en de constantheid van de resultaten. Dit betekent dat het JBZ de meest constante prestaties heeft laten zien en een eindscore hoger dan gemiddeld heeft ten aanzien van de medische zorg over de jaren 2010-2014. De score voor de medische zorg bestaat uit indicatoren die iets zeggen over de veiligheid en effectiviteit.
 
Willy Spaan, voorzitter Raad van Bestuur: “Het is een resultaat om trots op te zijn. Zeker omdat we al een aantal jaar op rij goed scoren. We moeten ons echter bewust blijven van het feit dat er altijd meer winst te behalen valt ten aanzien van de kwaliteit van zorg. Daar zullen we continu naar blijven streven.”
 
Over het onderzoek
Voor het onderzoek zijn openbare, feitelijke gegevens gebruikt die de ziekenhuizen verplicht aanleveren bij de Inspectie voor de Gezondheidszorg en het Zorginstituut Nederland, aangevuld met zogeheten ‘volumenormen’ voor operaties. Dat zijn minimumnormen die wetenschappelijke verenigingen van medisch specialisten aanhouden voor het aantal operaties dat een ziekenhuis moet verrichten. Zoals bij darmkanker of heupvervanging, willen de artsen en verpleegkundigen voldoende ervaring hebben wil de patiënt zich in veilige handen weten.
 
Meer informatie over het onderzoek is te vinden op:
Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen