Microsoftbellers verdienen nu ook via codes iTunes

Foto: Heusden Nieuws

Ze zijn erg irritant, maar ook inventief: de oplichters die zich aan de telefoon voordoen als medewerker van Microsoft. Nu hebben deze Microsoftbellers weer iets nieuws bedacht: geld verdienen met tegoedkaarten van iTunes.

Het begin van de truc verloopt zoals vrijwel alle gesprekken met een Microsoftbeller: je wordt gebeld door iemand die zegt medewerker van Microsoft te zijn. Hij maakt je wijs dat er iets mankeert aan je computer. Hij installeert een programma op je pc, waarmee hij het apparaat op afstand kan bedienen. Het verschil in de werkwijze van Microsoftbellers zit vaak in de manier waarop ze vervolgens geld van hun slachtoffer weten te innen. Ook nu.

iTunes
De Fraudehelpdesk heeft afgelopen weken een aantal meldingen ontvangen van mensen die vreemde afschrijvingen op hun bankrekening ontdekten. Deze ontstonden tijdens of vlak na een telefoongesprek met een Microsoftbeller. Het blijkt dat de oplichters online bij de Hema een soort waardebonnen voor iTunes te hebben gekocht. Het zijn codes waarmee consumenten muziek en films kunnen kopen in de online winkel van computerfabrikant Apple. De codes kunnen een maximale waarde van € 500,- hebben.

De oplichters gebruiken deze codes om anoniem geld te kunnen innen. Of ze de codes online doorverkopen of op een andere manier tegen geld kunnen inruilen, is bij de Fraudehelpdesk niet bekend. Op de site van de Hema staat dat de codes alleen inwisselbaar zijn bij de iTunes Store voor Nederland. Aangezien over het algemeen wordt aangenomen dat de Microsoftbellers vanuit India opereren is het dus de vraag op welke manier ze van deze praktijken profiteren.

Tijdens het telefoongesprek lokken de oplichters gedupeerden naar een phishingsite. Hier moet het slachtoffer inloggen, zogenaamd om een kleine betaling te doen aan Microsoft als vergoeding voor de ‘hulp’. Waarschijnlijk vangen de oplichters hier de inloggegevens voor internetbankieren van het slachtoffer af. Vervolgens kunnen ze met iDeal de codes voor iTunes via de webshop van de Hema aanschaffen.

Western Union
In sommige gevallen sturen de oplichters het slachtoffer op pad om via Western Union geld over te maken. Dat is ook een manier waarop oplichters anoniem geld kunnen innen. Op het moment dat de gedupeerden buitenshuis zijn, slaan de Microsoftbellers toe. Als het slachtoffer vervolgens op zijn bankrekening kijkt zijn er plotseling de betalingen aan de Hema gedaan.

Advies
Al jaren slagen oplichters er in om mensen geld afhandig te maken met de smoes dat ze namens Microsoft bellen. Veel mensen zijn nog altijd onbekend met dit fenomeen. Waarschuw uw omgeving: Microsoft belt geen gebruikers op omdat er problemen met een computer zijn. Belt er toch iemand met zo’n verhaal? Gooi dan gelijk de haak er op. Als u beleefd probeert het gesprek te beëindigen bestaat er de kans dat ze een zielig verhaal ophangen.

Bron: fraudehelpdesk

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen