MDT Young Active; Kom in beweging en maak het verschil!

Foto: De Schroeff

In mei is MDT Young Active officieel van start gegaan. Afgelopen donderdag was de startbijeenkomst van de samenwerkingspartners. MDT (Maatschappelijke Diensttijd) dat klinkt heel leuk, maar wat kun je ermee? En waarom is het zo belangrijk voor jongeren?

Wat is MDT
MDT is een landelijk programma van OCW, in samenwerking met jongeren, maatschappelijke organisaties, scholen, gemeenten en andere ministeries. Jongeren tussen de 12-30 jaar kiezen een MDT programma dat past bij hun interesses. Dat kan zijn sportactiviteiten in de buurt organiseren, taalles geven aan nieuwkomers of buddy zijn voor eenzame ouderen. In Heusden is MDT Young Active opgezet door Stichting de Schroef. Paulien Kok, projectleider MDT Young Active en buurtsportcoach bij Stichting de Schroef vertelt: “Een ontdekkingsreis voor jezelf en een ander. Zo kun je Maatschappelijke Dienst Tijd (MDT) het best kunnen omschrijven. Dat klinkt heel vaag, maar het is heel praktisch. Bij MDT Young Active ligt de focus op het organiseren van sportieve en culturele activiteiten.
Deelnemers leren op een heel praktische wijze skills als presenteren, organiseren, begeleiden en samenwerken.” Naast het volgen van een basiscursus, gaan de jongeren zelf activiteiten organiseren en kunnen ze aan de hand van een bucketlist workshops, en/of activiteiten uitproberen. “Zo doen ze iets voor een ander en ontmoeten ze mensen buiten hun eigen bubbel.”

Talenten ontdekken en ontwikkelen
“Bij Stichting de Schroef merkten we dat jongeren veelal zoekende zijn in wat ze leuk vinden, waar ze goed in zijn en waar ze nieuwe mensen kunnen leren kennen", gaat Paulien verder. “Met het organiseren van bijvoorbeeld HeusdenPopUp en NEXT LEVEL zien we dat jongeren heel veel in hun mars hebben als je ze op de juiste manier stimuleert en ondersteunt. Dankzij steun vanuit het Oranje Fonds konden we dit verder onderzoeken en uitwerken. Daar is MDT Young Active uitgekomen, een samenwerkingsverband tussen Stichting de Schroef, Bibliotheek Heusden, VV Haarsteeg, Het Pieck, d’Oultremontcollege en SG De Overlaat. Het mooie van MDT Young Active is dat de jongeren samen met hun coach hun eigen invulling geven aan het programma. Door het organiseren van een buurtbingo of sportactiviteit, training geven, samen karten of een workshop EHBO volgen.

MDT voor organisaties
Met MDT Young Active willen we een brug vormen tussen onderwijs, het verenigingsleven, bedrijfsleven en de maatschappij. Bij het vormgeven van het programma staan de jongeren centraal. Zowel bij de inhoud van het MDT traject als bij het werven van deelnemers worden jongeren betrokken. Ook kijken we bij MDT Young Active naar organisaties die jongeren kunnen inspireren. Laat ze bijvoorbeeld een dag meelopen of een activiteit verzorgen. Voor organisaties levert het nieuwe samenwerkingen op, potentiële nieuwe werknemers en vrijwilligers en inzicht in de motivatie van jongeren. Wil jij jongeren inzetten voor jouw organisatie of heb jij jongeren binnen jouw organisatie die iets willen bijdragen aan de maatschappij? Kijk op de website: stichtingdeschroef.nl/youngactive of neem dan contact op met Paulien Kok, projectleider MDT Young Active: [email protected]

 

Begin de dag met het nieuws uit je gemeente met de gratis Nieuwsbrief. KLIK HIER en meld je aan. Aanvoerder van het lokale nieuws.

< Kijk hier voor agenda
< Volg HeusdenNieuws ook via 
Facebook
< Wist u dat wij iedere morgen meer dan 5200 nieuwsbrieven verzenden
< Wist u dat wij iedere dag meer dan 10.000 bezoekers hebben op onze website
< Adverteren op Heusden.Nieuws.nl stuur een 
mail

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen