Veel geleerd tijdens fluiten van hockeywedstrijd als levensbeschouwelijke uitdaging “Ik kan steeds beter met druk omgaan”

Foto: Bill Banning

Voor mijn levensbeschouwelijke activiteit op het d’Oultremont College heb ik (havo-4) een hockeywedstrijd gefloten van een meidenteam in Vlijmen. Ik heb dit gedaan omdat er op de
club erg weinig scheidsrechters zijn en om onze club (Hockeyclub VMHC in Vlijmen) een beetje te helpen.

Deze activiteit heeft erg veel bijgedragen aan mijn ontwikkeling, omdat ik nu voor erg veel scheidsrechters meer respect heb, omdat ik nu zelf weet om in de scheidsrechter-positie te staan. Nu weet ik ook dat het fluiten van een wedstrijd erg moeilijk is omdat je veel overtredingen niet goed kan zien. Ook krijg je vaak erg grote druk op je mee om goed te fluiten door bijvoorbeeld de mensen aan de kant of de coaches. Ik ben dus uiteindelijk erg blij dat ik dit heb gedaan en dat het goed uitgepakt heeft. Natuurlijk ben ik ook blij dat ik de meiden heb kunnen helpen door scheidsrechter te zijn. Naast scheidsrechter zijn heb ik ook veel jongere mensen op de club geholpen te leren fluiten, omdat sommigen het moesten doen, maar nog niet wisten hoe het moest. Maar nadat ik ze had uitgelegd en had laten zien wat je allemaal moet doen en dat je je niets moet aantrekken van wat mensen van je vinden ging het bij hun wedstrijden erg goed.

Deze activiteit heeft op de volgende manier bijgedragen aan mijn persoonlijke ontwikkeling:
Door deze activiteit kan ik steeds beter met druk omgaan, want dat krijg je erg als je de goede beslissing moet maken en mensen anders boos worden. Daarvan heb ik ook profijt op school, want ik ben vaak voor toetsen helemaal niet tot weinig meer gespannen mede door het fluiten. Ook ben ik minder bang geworden om beslissingen te nemen wat met het fluiten natuurlijk erg van belang is. Want als je niet durft te fluiten voor een overtreding zou je nooit echt een goede scheidsrechter kunnen worden. Maar in het dagelijks leven heb ik daar ook profijt van gehad. Namelijk dat ik vaker denk dat ik iets gewoon moet doen en niet bang hoef te zijn dat het niet goed of leuk is.

Een andere persoonlijke ontwikkeling is dat ik nu in mijn eigen hockeywedstrijden beter kan inzien dat de scheidsrechter iets fout kan hebben waardoor ik daar eerder op voorbereid ben en niet daar moeilijk over doe. Dat helpt mentaal heel erg, want dan blijf je niet in het slechte gevoel van de foute beslissing hangen. Ook is mijn conditie iets verbeterd, omdat je veel met de bal mee moet rennen om te zien of iets een overtreding is

Deze activiteit heeft op de volgende manier bijgedragen aan mijn sociale ontwikkeling:
Door deze activiteit ben ik steeds beter andere mensen gaan begrijpen, omdat ik nu weet dat als mensen zeggen dat iets moeilijk is dat dat ook echt zo is. Want veel mensen zeiden dat het fluiten van een hockeywedstrijd erg lastig was, terwijl ik dacht dat dat heel erg meeviel.

Maar nu ik het toch echt zelf geprobeerd heb, zie ik in hoe moeilijk het echt is. Ook kan ik voortaan beter aan mensen uitleggen hoe iets werkt en hoe je iets moet doen, want ik heb meerdere scheidsrechters in opleiding uit moeten leggen hoe het fluiten en het aangeven van bepaalde overtredingen werkt.

Een andere ontwikkeling die ik doorgemaakt heb op sociaal gebied is het oplossen van conflicten. Dat komt namelijk veel voor op het hockeyveld, vooral als het een agressieve wedstrijd is. Dan moet je namelijk spelers bij elkaar roepen om te zeggen dat ze bijvoorbeeld niet zo hard op elkaar in moeten gaan of bijvoorbeeld geen ruzie moeten maken. En daar dan eventueel consequenties aan hangen als ze de regels niet volgen. In de wedstrijd die ik heb gefloten heb ik zelf meegemaakt dat er spelers boos op elkaar werden, maar doordat ik rustig bleef en de spelers gerust had gesteld liep de wedstrijd naast het conflict goed af zonder veel andere conflicten. Nog een andere ontwikkeling is het sociaal omgaan met de coaches, want voor de wedstrijd moet je jezelf altijd even voorstellen en zeggen waar je op gaat letten als scheidsrechter.

P.S.
Is het niet prachtig dat onze jonge mensen zich zo goed persoonlijk en sociaal ontwikkelen? En zich willen inzetten voor de samenleving? Diep respect, Bill Banning.

 

Begin de dag met het nieuws uit je gemeente met de gratis Nieuwsbrief. KLIK HIER en meld je aan. Aanvoerder van het lokale nieuws.

< Kijk hier voor agenda
< Volg HeusdenNieuws ook via 
Facebook
< Wist u dat wij iedere morgen meer dan 5200 nieuwsbrieven verzenden
< Wist u dat wij iedere dag meer dan 10.000 bezoekers hebben op onze website
< Adverteren op Heusden.Nieuws.nl stuur een 
mail

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen