Het water in het Drongelens Kanaal is weer op peil

Foto: Aa en Maas

Het kan niemand ontgaan zijn dat het erg droog is in het gebied van Aa en Maas. In onderstaande tekst wordt toegelicht wat de stand van zaken is en wat Aa en Maas voor maatregelen neemt om de effecten van de droogte zoveel mogelijk te beperken.

Algemeen
De afgelopen week is er neerslag gevallen. Verspreid over het beheergebied is 20 tot 50 mm neerslag gevallen. Dit was de eerste noemenswaardige neerslag sinds 8 juni! Deze neerslag is welkom en doet het gebied wat groener kleuren, maar lost het droogteprobleem niet op. Het neerslagtekort is weliswaar niet verder toegenomen maar is stabiel gebleven op een zeer hoog niveau en zit nog steeds boven het tekort dat er in 1976 was. De grondwaterstanden dalen niet meer en blijven stabiel en hier en daar is er een lichte stijging te zien. De standen zijn nog steeds zeer laag. De afvoeren in de waterlopen hebben een kleine opleving gehad en zijn weer gezakt naar zeer lage niveaus. Droogval van waterlopen is niet afgenomen. Genomen maatregelen blijven in stand.

Wel heeft het aanvullen van het Drongelens Kanaal met het oppompen van maaswater ervoor gezorgd dat het poldergebied van Koningsvliet weer volop van aanvoerwater kan worden voorzien zodat daar het onttrekkingsverbod per 17 augustus  kan worden ingetrokken.

Vanaf vrijdag 17 augustus mag in Koningsvliet (ten westen van ’s-Hertogenbosch) tussen 11.00 uur en 17.00 uur weer beregend worden uit oppervlaktewater. Waterschap Aa en Maas trekt het onttrekkingsverbod, dat op 7 augustus is ingesteld.

Begin de dag met het nieuws uit je gemeente met de gratis Nieuwsbrief. KLIK HIER en meld je aan.
Aanvoerder van het lokale nieuws.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen