Aagje is nieuwsgierig naar Sport in Heusden: Jan Tielemans handbalscheidsrechter bij Avanti Drunen

Foto: Wil Gulpen Fotografie

Voor het eerste artikel in deze serie mocht Aagje zelf kiezen wie ze wilde interviewen. Dat werd Jan Tielemans, lid van Avanti, de handbalclub in Drunen. Voor haar zit een man die meteen begint te glimmen wanneer hij over zijn sport handbal praat. Hij vindt het nog steeds het mooiste spelletje dat er bestaat. En hij kan het weten want in zijn jeugd was hij 10 jaar lang een fanatiek speler. Vanwege een blessure moest hij stoppen.

Maar toen zijn kinderen ook voor handbal kozen, was hij weer veel op de club te vinden. Al gauw wisten ze hem te strikken als coach. Maar dat bleek niet te passen want hij moest te vaak verstek laten gaan vanwege zijn werk. Daarom koos hij ervoor om scheidsrechter te worden en daar wil Aagje alles over weten.

Handbalscheidsrechter dus, brand maar los!
“Ik ben scheidsrechter en ik fluit wedstrijden tot en met de tweede divisie. Dat doe ik samen met mijn koppelgenoot Edwin uit Tilburg. We reizen van Limburg tot Volendam om op zaterdagavond competitiewedstrijden zo goed mogelijk te leiden. Tussendoor fluit ik ook nog wel eens een wedstrijdje op de eigen club, vooral de jonge jeugd. Daarnaast regel ik de indeling van de scheidsrechters bij Avanti, zodat bij iedere thuiswedstrijd een scheidsrechter aanwezig is”.

Wat is jouw belangrijkste aandachtspunt?
“Handbal is een intensieve sport, 60 minuten actie. Ik vind het belangrijk dat de scheidsrechter zorgt dat het spel op een veilige manier steeds kan doorgaan. Je hebt een boek vol met regels, maar het gaat erom dat je deze zo toepast, dat het spel niet kapot gaat. Daarnaast vind ik de sfeer belangrijk. Het mag keihard zijn, maar wel sportief en eerlijk. Zo niet, dan volgt een bestraffing en daar heb ik geen moeite mee. Als scheidsrechter heb je bij handbal veel mogelijkheden om spelers te waarschuwen en te straffen en daar maak ik gebruik van”.

Hoe pak je dat dan aan?
Ik heb drie strafkaarten bij me in de kleuren geel, rood en blauw. Maar we kennen ook een tijdstraf: 2 minuten op de bank zitten. Dat zit tussen een waarschuwing (gele kaart) en de rest van de wedstrijd eruit (rode kaart). Bij een blauwe kaart volgen er langdurige sancties want dan moet een speler bij de bond op het matje komen. Dat gebeurt gelukkig zelden. Maar ik heb ook mijn stem om te gebruiken. Voorafgaand aan de wedstrijd houd ik een kort praatje met de teams, zodat duidelijk is wat ik van ze verwacht. En tijdens de wedstrijd spreek ik een speler wel eens even aan na een actie; even laten weten dat ik hem in het oog heb. Als ik daarmee kan voorkomen dat een speler een fout begaat, vind ik dat ik het goed doe”.

Wat is je mooiste prestatie tot nu?
“We hebben een keer een oefenwedstrijd in de eredivisie mogen fluiten. Dat was echt een belevenis; man wat ging dat snel. Maar dat was wel fantastisch om mee te mogen maken. Ik kende een aantal van de spelers, dus daarna hebben we bij een biertje nog gezellig nagepraat”.

Hoe ervaar jij jouw sport in coronatijd?
“Daar kan ik kort over zijn: niet! Ik heb geen alternatief of iets dergelijks. Er zijn gewoon geen wedstrijden, dus ook geen taken voor een scheidsrechter. De eredivisie is weer begonnen en hopelijk kan ik 29 mei mijn eerste wedstrijd weer fluiten”.

Waar is Jan Tielemans nieuwsgierig naar?
“Ik zou wel meer willen weten over basketbal omdat ik denk dat er veel overeenkomsten zijn met handbal. Hoe houden zij zich staande in de schaduw van zo’n grote club in Den Bosch?” Een mooie vraag voor Aagje. Daarom spreekt ze over twee weken met John van Gestel van Vlijmscherp SVH.

Begin de dag met het nieuws uit je gemeente met de gratis Nieuwsbrief. KLIK HIER en meld je aan. Aanvoerder van het lokale nieuws.

< Volg HeusdenNieuws ook via Facebook
< Wist u dat wij iedere morgen meer dan 2500 nieuwsbrieven verzenden
< Wist u dat wij iedere dag meer dan 10.000 bezoekers hebben op onze website
< Adverteren op Heusden.Nieuws.nl stuur een mail

 

 

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen