Aagje is nieuwsgierig naar Sport in Heusden: Basketbalvereniging Vlijmschep SVH Vlijmen

Foto: John van Gestel

Dit keer is Aagje nieuwsgierig naar Basketbal. Daarom ging zij in gesprek met John van Gestel en Richard Beens van Vlijmscherp SVH in Vlijmen. Beide heren spelen al vanaf hun jeugd bij de club en ze zijn trainer. Daarnaast is John voorzitter en Richard lid van de Technische Commissie. Beiden zijn nog altijd actief rond het eerste herenteam, vooral om de jeugd te begeleiden. Maar als er inval nodig is, spelen ze met veel plezier een keertje mee.

Basketbal dus, brand maar los!
“Basketbal is een snelle, spectaculaire sport en het spel golft constant op en neer; rustmomenten kennen we nauwelijks. Snelheid is belangrijk, maar daarnaast is een groot tactisch inzicht ook van belang. Wat dat betreft kun je basketbal gerust vergelijken met schaken. Je moet steeds anticiperen op wat de tegenstander doet. Dat geldt zowel voor de aanval als de verdediging. Weet je dat in Amerika deze sport op de eerste plaats staat? En ook in China is basketbal erg in opkomst. Zeker weten dat als er wat meer aandacht in de media zou zijn, het ook in Nederland een veel grotere plek zou krijgen. Want basketbal is voor het publiek een erg aantrekkelijke sport om te kijken”.

 Wat is voor jullie een belangrijk aandachtspunt?
“Allereerst richten we ons al een tijd op bestendigen en groei van onze club. We proberen mensen te boeien en te binden. Daarom werken we veel teamverband, niet alleen in de sport zelf, maar ook trainers vormen samen een team en ook het kader is een team. Hierdoor houd je onderling contact en kun je elkaar helpen. We  proberen ouders van onze jeugdspelers te betrekken, zodat het niet blijft bij alleen maar wegbrengen en ophalen. Andere activiteiten zijn een vriendjestoernooi en we doen ook mee met Sjors Sportief. Daarbij krijgen kinderen van basisscholen de kans om kennis te maken met allerlei sporten en dus ook basketbal. Al met al loont onze moeite want net voor de coronaperiode zaten we op ruim 200 leden. We hadden  13 teams in de competitie, 4 recreantenteams en ook een G-team’.

Een profclub zo dicht in de buurt, is dat moeilijk?
“Juist niet, het is een win-win situatie. Onze beste spelers krijgen de kans om in de jeugdteams van Heroes in Den Bosch te gaan spelen. Maar we onderhouden een warm contact met hen en ze mogen mee blijven spelen bij onze club. Dat geldt ook voor oud-spelers of spelers die het niet redden bij deze profclub. Ze brengen veel ervaring mee en helpen het niveau van onze club alleen maar omhoog. En voor Heroes zijn wij een mooie kweekvijver van jong talent want zij hebben alleen teams vanaf 14 jaar. Op dit moment spelen 6 jeugdspelers van ons bij Heroes, mooi toch?”

Wat is jullie mooiste prestatie?
“Enkele jaren geleden hebben we het roer helemaal om gegooid en overgegaan op spelenderwijs leren tijdens het trainen. Daarmee is er veel meer enthousiasme en plezier gekomen. Doen wat je leuk vindt en bijna onbewust werken aan verbetering in plaats van eindeloos een droge oefening herhalen om een bepaalde vaardigheid te leren. Dit heeft echt tot mooie resultaten geleid en als kroon op het werk zijn er twee jeugdteams kampioen geworden in hun hoogste klasse. Dat is geweldig, maar we zijn vooral trots op de weg er naar toe die we samen bewandeld hebben. We hebben deze kinderen zien groeien zowel als persoon maar ook als team.”

En dan voelt Aagje aan dat er nog iets aan toe te voegen is.
“Haha, ja dat klopt! We zijn in de eerste plaats trots op de hele club en wat we hebben bereikt met deze filosofie. Maar er zijn nu 2 jeugdspelers die mogelijk richting het nationaal basketbalteam gaan en daar zijn we als club natuurlijk ook wel heel trots op… maar ook als vaders, want het zijn onze zoons”.

Hoe ervaren jullie je sport in coronatijd?
“Het is geen gemakkelijke tijd voor onze club, want basketbal is een zaalsport en binnen is lang alles verboden geweest. Maar we hebben aangepakt wat wel mogelijk was. Zo hebben onze jeugdleden iedere week buiten getraind. Er zijn wel wat spelers afgehaakt; sommigen ontdekten het plezier van buiten sporten en anderen het gemak van individueel sporten. Hopelijk keren zij snel weer terug. Want sinds vorige week mag de jeugd weer in de zaal en hopelijk volgt de rest ook snel. We kijken al vooral vooruit en zijn bezig met de indeling van de teams voor het nieuwe seizoen”.

Waar is John van Gestel nieuwsgierig naar?
“Ik ben geïnteresseerd in korfbal en dan met name de club in Haarsteeg: NDZW. Dat is een echte damesclub en daar ben ik wel een beetje jaloers op. Wij hebben moeite om dames voor basketbal te interesseren en aan onze club te binden. Misschien heeft Daisy Vollenberg tips voor ons?”

Deel 1 Aagje is nieuwsgierig naar Sport in Heusden: Jan Tielemans handbalscheidsrechter bij Avanti Drunen

Begin de dag met het nieuws uit je gemeente met de gratis Nieuwsbrief. KLIK HIER en meld je aan. Aanvoerder van het lokale nieuws.

< Volg HeusdenNieuws ook via Facebook
< Wist u dat wij iedere morgen meer dan 2500 nieuwsbrieven verzenden
< Wist u dat wij iedere dag meer dan 10.000 bezoekers hebben op onze website
< Adverteren op Heusden.Nieuws.nl stuur een
mail

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen