Aagje is nieuwsgierig naar Sport in Heusden: Korfbalvereniging NDZW Haarsteeg

Foto: Wil Gulpen

Aagje is weer nieuwsgierig geweest. Ditmaal had Korfbal haar aandacht en ging zij in gesprek met Daisy Volleberg van NDZW in Haarsteeg. Naast speelster is Daisy ook lid van de technische commissie en regelt zij alles rondom teams, trainers, coaches, scheidsrechters en materialen. Sinds haar studententijd is zij al lid en nu op 34 jarige leeftijd kan Daisy nog altijd heel goed mee met de huidige studenten.

Helaas moest het seniorenteam stoppen wegens te weinig leden, maar ook in een midweek team kan ze haar energie goed kwijt. Al hoopt ze wel dat het weer gaat lukken om een team samen te brengen om in het weekend te spelen.

Korfbal dus, brand maar los!
“Voor mij is korfbal de ideale sport. Het is een combinatie van uithoudingsvermogen en een spelletje met de bal. Het gaat natuurlijk om een punt scoren. Maar ook zonder te scoren kun je een heel belangrijke waarde zijn. Want dit is een sport waarbij je echt samen moet werken; ook al scoor je niet, je hebt er wel aan bijgedragen en dat geeft een goed gevoel. Er is een aanvals- en een verdedigingsvak, maar na 2 doelpunten moet je wisselen. Wat dat betreft moet je alle elementen van het spel kunnen. Iedere speler heeft wel zijn eigen specialiteit en zo bedien je elkaar. We hebben een binnen- en een buitenseizoen, lekker afwisselend dus en we kunnen altijd spelen. Maar ik vind de buitencompetitie het leukst, heerlijk in de buitenlucht en minder risico op blessures”.

Wat is voor jou een belangrijk aandachtspunt?
“Het sociale aspect vind ik heel belangrijk. Zowel in het veld, zoals ik eerder al benoemde, doen we het echt samen. Maar ook er omheen. NDSW is een heel sociale club. En hoewel het een kleine club is, hebben we wel heel veel vrijwilligers. Er is ook veel aandacht voor gezelligheid; we organiseren allerlei activiteiten en zo zorgen we voor binding. Maar ook buiten de sport is het fijn om een goed contact te hebben. Teams vormen ook vriendinnenclubjes; ze gaan samen op pad, soms een weekendje weg. En die gezelligheid straalt ook uit in het team en in een wedstrijd. Die verbondenheid werkt door in het veld, dat merk je in het spel: iets voor elkaar over hebben en samen het beste resultaat kunnen bereiken.

Hoe is dat, een sport met alleen maar dames?
“ Ik vind het helemaal prima zo. Als je gemengd speelt, zoals boven de rivieren, krijg je een heel ander spelletje omdat je als vrouw geen man mag verdedigen. Met alleen dames is het spel veel vrijer. Ook fanatiek en fel, een mentaliteit van met zijn allen ervoor gaan. Maar gemeen is het niet want korfbal is immers geen contactsport. Dameskorfbal is echt een erfenis uit het verleden, het katholieke zuiden. Daarom wordt er vooral in Brabant en Limburg alleen door dames korfbal gespeeld. Maar eenkennig zijn we niet hoor. Zeker sinds we het buitenseizoen spelen op het terrein van VV Haarsteeg en we de kantine delen met de voetballers”.

Wat is je mooiste prestatie?
“Ik heb wel een paar heel mooie kampioenschappen mee mogen maken met het eerste damesteam. We hebben zelfs in de Hoofdklasse gespeeld. 2 jaar achter elkaar werden we kampioen en ook afgelopen jaar waren we goed op weg in de buitencompetitie. Maar door corona hebben we deze niet meer af kunnen spelen en dat is jammer. Maar het belangrijkste vind ik dat ik mijn energie kwijt kan in deze sport. Ik ben fanatiek en ik geniet van het spelletje”.

Hoe ervaren je je sport in coronatijd?
“Zoals voor iedere sport geldt, is het geen gemakkelijke tijd geweest. Een voordeel hebben wij wel en dat is dat korfbal in het zomerseizoen een buitensport is. Daarom hebben we toch wel wat meer kunnen doen. Sowieso hebben de kinderen al die tijd buiten getraind. Maar ook voor de volwassenen is er veel georganiseerd om toch sportief bezig te kunnen zijn, zoals bootcamps. De club heeft veel energie gestoken in het betrokken houden van de leden. Maar we zijn natuurlijk heel blij dat er door de versoepelingen steeds meer kan en mag”

En Daisy, naar welke sport zou Aagje nog meer nieuwsgierig kunnen zijn?
“Ik zal haar nooit dwingen, maar natuurlijk zou ik het wel heel leuk vinden als mijn dochter ook gaat korfballen. Nu is ze nog te jong en ik overweeg judo voor haar. Het is sport, sportief dus, maar ik denk dat kinderen daar ook veel kunnen leren, zoals in je eigen kracht staan en zelfvertrouwen krijgen. Ik ben benieuwd of dat ook zo is”.

Deel 1 Aagje is nieuwsgierig naar Sport in Heusden: Jan Tielemans handbalscheidsrechter bij Avanti Drunen
Deel 2 Aagje is nieuwsgierig naar Sport in Heusden: Basketbalvereniging Vlijmschep SVH Vlijmen

Begin de dag met het nieuws uit je gemeente met de gratis Nieuwsbrief. KLIK HIER en meld je aan. Aanvoerder van het lokale nieuws.

< Volg HeusdenNieuws ook via Facebook
< Wist u dat wij iedere morgen meer dan 2500 nieuwsbrieven verzenden
< Wist u dat wij iedere dag meer dan 10.000 bezoekers hebben op onze website
< Adverteren op Heusden.Nieuws.nl stuur een 
mail

 

 

Cookieinstellingen