Aagje is nieuwsgierig naar Sport in Heusden: Schaken

Foto: Wil Gulpen

Deze week opnieuw een aflevering van Nieuwsgierig Aagje. Vanuit het waterpolo is zij terecht gekomen bij Richard Olree en bespreken zij de Schaaksport. Aagje vraagt zich af: “is schaken eigenlijk wel sport?”

 Aagje is nieuwsgierig naar Sport in Heusden.
Aagje is dit keer op zoek gegaan naar een denksport: namelijk schaken. Door de Netflix-serie Queen’s Gambit die Aagje natuurlijk ook heeft gezien, lijkt het erop dat de schaaksport aan een revival bezig is. Maar is dit ook zo? Aagje legt haar vragen voor aan wedstrijdleider Richard Olree van Schaakvereniging Gambiet met aanvullingen van Ton Vesters, penningmeester van de vereniging. En terwijl we aan het praten zijn, spelen zij een partij. Niet bepaald het beeld van een schaakpartij in absolute stilte dat Aagje voor ogen had.

Schaaksport dus, brand maar los!
“Schaken is een denksport en alles draait om strategie. Het leuke is dat elke partij weer anders is. Ook al gebruik je eenzelfde openingsrepertoire, dan zijn er veel variaties mogelijk. En al doe je je zetten volgens het boekje; er zijn zoveel boekjes dat het steeds anders is. Daardoor blijft iedere partij een uitdaging. Je moet vooruit denken wat je tegenstander kan gaan doen en daar op anticiperen”. Richard is een liefhebber van het begin- en eindspel tijdens een partij schaak, terwijl Ton zich meer uitleeft in het middenspel. Dat vraagt namelijk wat meer creativiteit en daar houdt Ton van. Richard glunderend vertelt over hoe hij het verloop theoretisch berekent tijdens het eindspel: de mogelijkheden zijn dan immers nog beperkt.

 

Wat is voor jullie een belangrijk aandachtspunt?
“Natuurlijk hopen we dat de club nog heel lang blijft bestaan. Maar dat wordt wel steeds moeilijker. Op dit moment hebben we 15 leden en de gemiddelde leeftijd is aanzienlijk te noemen. Het lukt niet om nieuwe leden te werven, ondanks verschillende pogingen. Maar we laten er ons niet door frustreren en we roeien niet tegen de stroom in. De tijd is veranderd door individualisme en de mogelijkheid om zo makkelijk online te spelen. Daar heeft inderdaad die Netflix-serie wel invloed op gehad. Gebruikers kunnen 24 uur per dag tegen schakers over de hele wereld een partijtje spelen. Daar kun je als club niet tegenop. Wij vinden het belangrijk om te kijken naar de leden die er wel zijn en daarmee eens per week een fijne schaakavond te hebben. Dat doen we door kortere partijen te spelen van maximaal één uur en een pauze tussendoor voor het sociale aspect. En die absolute stilte is er bij onze club ook niet zo. Dat hebben we wat losser gelaten, zodat het echt een ontmoetingsavond is voor clubleden en dat wordt gewaardeerd.

Is schaken nou echt sport te noemen?
“Die vraag heb ik al heel vaak gekregen, dus ik had hem al verwacht. Jazeker Aagje want ook bij schaken wordt je alleen maar beter door te trainen en dat is in dit geval het trainen van je hersens. Ook het continue jezelf uitdagen om creatieve oplossingen te bedenken en je strategie bepalen hoort erbij. In de schaaksport is ook sprake van aanval en verdediging. En er wordt gespeeld in teamverband; we gaan naar toernooien en competities. Puur sport dus!”

 Wat is jullie mooiste prestatie?
“Ik vond de tijd dat we veel jeugd hadden, de mooiste tijd. Dat kwam mede door het schoolschaken. Daarmee heb ik het spel trouwens zelf ook geleerd; eerst op de basisschool en later ook op het voortgezet onderwijs. Daarna heb ik veel kinderen les mogen geven. Het is ontzettend leuk om mensen te leren schaken, dat geeft veel voldoening. Ik ben veel mee geweest als begeleider met jeugdteams en ik ben ook wedstrijdleider via de bond. Allemaal heel leuk om te doen. En dan ben ik trots op een aantal spelers die nu op een hoog niveau spelen en die ik het spel heb mogen leren.”

Hoe ervaren jullie je sport in coronatijd?
“Wij zijn direct online gegaan in de lock-down, met behulp van een Schaak-App. Door elkaar uit te nodigen konden we toch tegen elkaar spelen, dus dat ging gewoon door. Maar voor mij gaat er niets boven live spelen: het sociale aspect en je tegenstander aan kunnen kijken boven het bord. Ook ben ik online geneigd sneller een zet te doen, minder doordacht dus“.

Waar is Richard Olree nieuwsgierig naar?
“Ik ben heel benieuwd hoe het gaat met volleybal in de gemeente Heusden. Ik ken Jos van de Ven en ik weet dat hij betrokken is bij Minerva. Zover ik weet is dat de club die na fusies is blijven bestaan. Dus Aagje, bel Jos maar eens op en vraag hem het hemd van het lijf.”

Begin de dag met het nieuws uit je gemeente met de gratis Nieuwsbrief. KLIK HIER en meld je aan. Aanvoerder van het lokale nieuws.

< Volg HeusdenNieuws ook via Facebook
< Wist u dat wij iedere morgen meer dan 2500 nieuwsbrieven verzenden
< Wist u dat wij iedere dag meer dan 10.000 bezoekers hebben op onze website
< Adverteren op Heusden.Nieuws.nl stuur een 
mail

Cookieinstellingen