Aagje is nieuwsgierig naar Sport in Heusden: Tafeltennis

Foto: WGF

In deze aflevering van Aagje is nieuwsgierig staan tafels centraal. Achter in de zaal staan 5 tafels uitnodigend klaar om een partijtje te spelen en voorin staat de stamtafel met daar omheen enkele bestuursleden, trainers, een ouder en recreanten: we gaan het hebben over tafeltennis.

Aagje is nieuwsgierig naar Sport in Heusden
Na het intensieve Freerunnen denkt Aagje even te kunnen uitrusten bij tafeltennisvereniging TTV Hooghei in Vlijmen. Maar niets is minder waar: tafeltennis is de op een na snelste sport die er bestaat! En met zoveel mensen rond de tafel vliegen de anekdotes Aagje ook om de oren. Ze is in gesprek met voorzitter Nol van de Ven, bestuurslid Ilse van Zantvoort, trainers en begeleiders Berry en Dennis en diverse recreanten. En al snel wordt duidelijk dat dit een hechte vereniging is waar naast de sport gezelligheid en samenzijn belangrijke waarden zijn.

Tafeltennis dus, brand maar los!
“Tafeltennis is een snelle, beweeglijke sport die op een klein veld en dus een kleine ruimte wordt gespeeld. Dat vraag om veel tactiek en techniek. Het is heel goed voor de conditie en je ontwikkelt snelle reflexen. Doordat je dicht bij elkaar staat, heb je gemakkelijk contact met de tegenstander. En het is ook een laagdrempelige sport. Nieuwe spelers kunnen binnen enkele maanden een aardig potje spelen”.

Is het sport of is het spel?
“We snappen wat je bedoelt Aagje, want op menige camping of sportkantine staat een tafeltennistafel. Maar zoals we het hier in clubverband uitoefenen is het wel degelijk een sport. We spelen competitie en we hebben trainers waarmee we proberen ons zo goed mogelijk te ontwikkelen in onze sport. Het is erg jammer dat er op het ogenblik geen rolmodel is, zoals Bettine Vriesekoop jaren geleden. Dat waren ook topjaren voor de tafeltennisclubs. Nu hebben we het een stuk moeilijker: tafeltennis is niet sexy, sponsoren zijn moeilijk te vinden en ook op tv of andere media is er weinig aandacht voor deze sport. Dat is erg jammer want de sport verdient echt meer aandacht”.

Wat is een belangrijk aandachtspunt voor jullie club?
“Dat is voor ons absoluut de jeugd. Niet investeren in jeugd betekent einde van de club. Daarom hebben we op eenmaal in de week een professionele trainer. Dat bekostigen we uit bijvoorbeeld opbrengsten van acties en het ophalen van oud papier. Op donderdag wordt de trainingsavond verzorgd door onze eigen trainers, Berry en Dennis, die ook meegaan met wedstrijden. Op dit moment hebben we niet veel jeugdleden, maar toch twee competitieteams. Hopelijk worden dat er snel wat meer. Daarom doen we mee met allerlei acties en organiseren we allerlei activiteiten waarbij introducees mee mogen doen”.

Wat is jullie mooiste prestatie?
“Natuurlijk zijn we er trots op dat onze jeugd in de jaren voor corona in de hoofdklasse heeft gespeeld. Maar we zijn vooral trots op onze club. We zijn een hechte groep die meeleeft met elkaars wel en wee. En dat hebben we vooral te danken aan de nestor van onze club: Bert van Heerebeek. Dankzij hem bestaat deze club nog en hebben we een prachtig, zelf gebouwd en bekostigd, clubgebouw. Op ons dieptepunt hadden we nog maar zo’n 10 leden, maar Bert zag kansen en heeft zich enorm ingespannen om door te gaan en met succes! Dit heeft gezorgd voor enorm veel binding. Helaas is hij ons aan het begin van dit jaar ontvallen door een noodlottig ongeval. Daar zijn we nog steeds van ontdaan. We missen hem ontzettend, zeker op clubavonden. Hij was een fijne, sociale vent en altijd geïnteresseerd. Hij had een vast plekje hier in de zaal, zodat hij goed overzicht had over de tafeltennistafels en kon meeluisteren met wat er hier aan tafel werd verteld, een prachtvent”.

Hoe ervaren jullie je sport in coronatijd?
“Waardeloos voor onze sport, die coronatijd. We zijn een zaalsport, dus lag het helemaal stil. Het was moeilijk om binding te houden met de leden. Uiteindelijk zijn we toch niet veel leden kwijtgeraakt, gelukkig maar. We waren heel blij toen we weer open mochten, ook al was het met allerlei beperkende maatregelen. Met behulp van de subsidies hebben we het weten te redden, want sommige kosten gingen gewoon door. En we hebben ook nog extra onkosten gemaakt. De toplagen van de tafels zijn namelijk beschadigd door het desinfecterende schoonmaakmiddel dat we moesten gebruiken”.

Naar welke sport zijn jullie nieuwsgierig?
“Zoals gezegd zijn wij erg trots op onze eigen accommodatie. Maar bij Bâtard in Drunen hebben ze dat ook. Met een prachtig buiten- en binnenterrein om Jeu-de-Boules te spelen. Aagje, wil je daar eens voor ons gaan kijken?

Begin de dag met het nieuws uit je gemeente met de gratis Nieuwsbrief. KLIK HIER en meld je aan. Aanvoerder van het lokale nieuws.

< Kijk hier voor agenda
< Volg HeusdenNieuws ook via
Facebook
< Wist u dat wij iedere morgen bijna 3000 nieuwsbrieven verzenden
< Wist u dat wij iedere dag meer dan 10.000 bezoekers hebben op onze website
< Adverteren op Heusden.Nieuws.nl stuur een
mail

Cookieinstellingen