Aagje is nieuwsgierig naar Sport in Heusden: Jeu de Boules

Foto: Heusden.Nieuws

Net wel, net niet, daar gaat het om in deze aflevering van Aagje is Nieuwsgierig. Aagje heeft het vroeger ook wel eens gespeeld, gewoon in het zand of op het gras. Ze had van die gekleurde ballen, gevuld met water; 6 in een wit plastic netje. Maar bij Bâtard in Drunen gaat het er heel anders aan toe en daar wil Aagje alles over weten.

Aagje is nieuwsgierig naar Sport in Heusden.
In een eerdere aflevering werd tafeltennis als een campingsport betiteld. Jeu de boules spant echter de kroon op dit gebied. En toch is ook dit een echte sport, met toernooien en competities. Maar bij Bâtard (letterlijk vertaald: net wel, net niet) is dat niet waar het om draait. Dat vertellen voorzitter Jan van de Heuvel en clublid Eddy van Beek. Buiten op de banen is een toernooi gaande en in het clubhuis kijkt Aagje om zich heen. Ze ziet een wasrekje gemoedelijk bij het raam staan, de verjaardagskalender hangt aan de muur en het ruikt naar soep. Het is duidelijk: hier speelt het sociale aspect een grote rol.

Jeu de Boules dus, brand maar los!
“Jeu de Boules is heel laagdrempelig; iedereen kan het. Natuurlijk zijn er wat regels en kun je jezelf verbeteren in de techniek van het gooien. Maar de basis is simpel: zo dicht mogelijk bij ‘de but’, het kleine balletje komen te liggen met je eigen bal. Het spel verveelt nooit, het is elke keer weer anders. Gooi je een keertje slecht, dan heb je de volgende ronde weer een nieuwe kans. Natuurlijk is het geschikt voor alle leeftijden, maar het zijn toch vooral ouderen die lid zijn bij onze vereniging. De gemiddelde leeftijd ligt rond 75 jaar en ons oudste lid is zelfs 94. Bukken hoeft niet, want de meeste spelers hebben een touwtje met een magneet en tillen daarmee de boules op”.

En verder?
“Jeu de Boules is heel sociaal. Je bent samen met het spel bezig en staat dicht bij elkaar; een praatje is zo gemaakt. En daar is ook altijd wel even tijd voor tussendoor. Ook zijn er regelmatig pauzes tussen de wedstrijden, waarin we gezamenlijk koffie drinken. We hebben een prachtige hal en daar maken we bij slecht weer dankbaar gebruik van. Maar het liefste spelen we buiten; lekker de frisse lucht in met zijn allen. Eddy vertelt dat het tijdens een wedstrijd ook wel serieus aan toe gaat. Natuurlijk wil je zo goed mogelijk gooien, liefst net iets beter dan je tegenstander. Maar verder gaat het vooral om plezier hebben in samen actief bezig zijn.

Wat is een belangrijk aandachtspunt voor jullie club?
“Dat is absoluut het sociale aspect. Onze club voorziet echt in een behoefte. We hebben op onze club maar liefst 6 vrije speelmomenten per week en je mag zo vaak komen als je wil. Jan van de Heuvel zegt: ‘Als je niet komt, zit je thuis’. Dat geldt voor best veel van onze leden. Het is hun uitje. En natuurlijk is het spel leuk, maar het sociale contact met anderen is minstens zo belangrijk. Daarom doen wij niet aan competities en worden spelers op de vrije speelmomenten door loting ingedeeld. Iedereen speelt met en tegen iedereen. Er is voldoende ruimte voor gesprek, maar we gaan niet teveel klagen over van alles. Daar spreken we elkaar ook gerust op aan. We gaan vooral voor een leuke middag”.

Wat is jullie mooiste prestatie?
“Dat hebben we eigenlijk net al verteld. Ik ben er trots op dat onze vereniging zorgt voor sociale contacten voor onze leden. Maar ik ben er persoonlijk ook wel trots op hoe we ons als vereniging aan het herstellen zijn na een moeilijke financiële periode rond 2014. Ik zal er niet teveel over uitweiden want er is destijds genoeg aandacht voor geweest in de media. Maar door de geldstromen nu goed te begeleiden en slim te investeren kunnen we in 2024 definitief een streep onder deze periode zetten en zijn we een financieel gezonde club”.

Hoe ervaren jullie je sport in coronatijd?
“Ook wij hebben een tijdlang stil gelegen. En veel van onze leden misten het erg. Een vrouw sprak me eens aan in de winkel. Ze hoopte dat haar man snel weer naar de club zou kunnen zodat zij dan ook weer haar vrije middag terug zou hebben. Maar nu zijn we weer volop in actie gelukkig. Tijdens toernooien moeten spelers wel hun corona toegangsbewijs kunnen tonen”.

Naar welke sport zijn jullie nieuwsgierig?
“Nou Aagje, je bent al bij veel sportverenigingen geweest. Ben je ook al bij onze overburen geweest?  SHJ heeft een prachtige hal in eigen beheer gebouwd. Daar doen ze veel voor de jeugd; een mooie tegenhanger voor onze vereniging. Wil je daar eens gaan kijken voor ons?”

Begin de dag met het nieuws uit je gemeente met de gratis Nieuwsbrief. KLIK HIER en meld je aan. Aanvoerder van het lokale nieuws.

< Kijk hier voor agenda
< Volg HeusdenNieuws ook via
Facebook
< Wist u dat wij iedere morgen bijna 3000 nieuwsbrieven verzenden
< Wist u dat wij iedere dag meer dan 10.000 bezoekers hebben op onze website
< Adverteren op Heusden.Nieuws.nl stuur een
mail

 

Cookieinstellingen