Aagje is nieuwsgierig naar Sport in Heusden: Handboogschieten

Foto: Constantia

Deze week een bijzondere aflevering van Nieuwsgierig Aagje. Via facebook kreeg zij namelijk een uitnodiging om op bezoek te komen. Dus fietste zij op een woensdagavond naar Handboogsportvereniging Constantia. Daar is dan de Jeugd actief onder leiding van Hetty van Loon en Bjarn Bakker.

Aagje is nieuwsgierig naar Sport in Heusden.
Aagje dacht dat Handboogschieten een ‘oude mannensport’ zou zijn. Daarom was het extra leuk om de jeugdavond te bezoeken bij Constantia. En ook de keizer van de club, Nick Timmermans, is een leuke jonge vent. In één keer alle vooroordelen van tafel dus. Over de tafel gesproken: dat is de centrale plek in het clubhuis. Ouders zitten er tijdens de training, Hetty verzorgt diverse reparaties aan bogen en pijlen en clubleden ontmoeten elkaar. Aagje vraagt iedereen wat er zo leuk is aan handboogschieten. Dat blijkt moeilijk onder woorden te brengen, maar de gezichten spreken boekdelen: iedere speler glundert bij het praten over hun sport: handboogschieten.

Handboogschieten dus, brand maar los!
“Handboogschieten is met jezelf bezig zijn; een combinatie van concentratie en spieren. Je moet je afsluiten voor alles om je heen en je richten naar het doel, het blazoen. Natuurlijk zitten er hulpmiddelen op je boog, zoals een vizier en stabilisatoren. Maar je moet het toch zelf doen. En de enige manier om beter te worden is trainen, trainen en nog eens trainen. Dan hoef je niet meer na te denken over je houding en wat je moet doen. Want dat is opgeslagen in je spiergeheugen en dan kun je je 100% focussen op je blazoen. De eerste pijl moet even geconcentreerd worden geschoten als de laatste”.

Trainen wordt er deze avond dan ook volop gedaan. Het is een indrukwekkend gezicht. De jongelui staan op een rij en ieder heeft zijn eigen pijlen, 3 stuks, en eigen blazoen om op te schieten. Even staan ze allemaal stil, ieder in hun eigen houding en dan zoeven de pijlen door de lucht. Na het schieten van 3 pijlen is ook de concentratieboog even ontspannen. Lekker met elkaar kletsen en geinen tot de trainer roept “pijlen halen” en pas dan lopen de schutters gezamenlijk de baan op om hun pijlen op te halen”.

Wat is voor jullie een belangrijk aandachtspunt?
“Dat is de veiligheid natuurlijk. Je zag het net gebeuren Aagje. Er is hier niemand die in de baan komt als de pijlen nog niet allemaal zijn geschoten. We letten op elkaar en spreken elkaar ook aan. Ook zijn we alert op veiligheid qua blessures. Sowieso mogen kinderen hier pas vanaf 10 jaar schieten. Dit in verband met hun spierontwikkeling. En we dragen beschermers aan de arm, borst en vingers. Tijdens het trainen letten we goed op de houding van de jongelui. Want ook daar ligt een blessure op de loer. Weet je dat we tijdens een wedstrijd minstens 50 pijlen moeten schieten en bij sommige wedstrijden nog veel meer”.

Wat is jullie mooiste prestatie?
“We hebben er meerdere Aagje. Natuurlijk zijn we trots op Nick, de keizer van onze club. Hij draait landelijk ook mee in de subtop en hoopt ooit mee te gaan doen bij het landelijk kampioenschap. Hij heeft een mooi voorbeeld binnen de club. Want in zijn jonge jaren is de huidige voorzitter van Constantia, Adri van Loon, Nederlands kampioen geweest en zelfs een keertje als 2e geëindigd bij de Europese Kampioenschappen. Maar het meest trots zijn we op onze club. Iedereen is welkom, zonder uitzondering. We hebben best wat jeugd met een rugzakje. Die kunnen hier in alle rust hun sport beoefenen en bezig zijn met concentratie. Als het dan lukt om beter te worden, dan is dat zo goed voor het zelfvertrouwen. We zien hier wel eens kinderen gebogen binnen komen; geheel gesloten. Als je dan ziet hoe zij zich ontwikkelen en fier rechtop bij de baan staan met hun boog, dan is dat onze mooiste prestatie”.

Hoe ervaren jullie je sport in coronatijd?
“Gelukkig mogen we al weer een tijdje binnen schieten. Maar het heeft natuurlijk helemaal stil gelegen. Wij schieten ook wel buiten, maar niet in de winter als het koud en donker is, zoals in de lock-down. We zijn ook echt wel wat leden verloren in die tijd. Gelukkig trekt het weer aan door activiteiten als Sjors Sportief en we hebben laatst een open dag gehad die goed is bezocht. Ook hebben we ons clubgebouw in eigen beheer en doen we het onderhoud zoveel mogelijk zelf. We redden ons wel“.

Tot slot mocht Aagje zelf ook handboog schieten. Het blazoen werd met een mooi systeem een heel eind naar voren geschoven en met veel aanwijzingen van Nick, lukte het haar na vele afzwaaiers uiteindelijk om een paar keer raak te schieten. Een mooie ervaring, want wat er zo gemakkelijk uitziet op afstand, blijkt razend moeilijk te zijn. Petje af voor de handboogsport!

Begin de dag met het nieuws uit je gemeente met de gratis Nieuwsbrief. KLIK HIER en meld je aan. Aanvoerder van het lokale nieuws.

< Kijk hier voor agenda
< Volg HeusdenNieuws ook via
Facebook
< Wist u dat wij iedere morgen bijna 3000 nieuwsbrieven verzenden
< Wist u dat wij iedere dag meer dan 10.000 bezoekers hebben op onze website
< Adverteren op Heusden.Nieuws.nl stuur een
mail

Cookieinstellingen