Aagje is nieuwsgierig naar Sport in Heusden: Turn- en dansvereniging SHJ

Foto: WGF

Behoorlijk wat verenigingen die Aagje afgelopen periode heeft bezocht hebben moeite met het in stand houden van een jeugdafdeling. Maar bij turn- en dansvereniging SHJ in Drunen is dat geen probleem. Deze keer is Aagje op bezoek bij een training van het turnen, meisjes 8-10 jaar. Er wordt druk geoefend voor de clubkampioenschappen die binnenkort worden gehouden; wat een energie in deze zaal!

 Aagje is nieuwsgierig naar Sport in Heusden.
De heren van de Jeu de Boules club Bâtard verwezen Aagje naar de ‘overburen’ SHJ. Een grote vereniging met drie afdelingen: GALM, het beweegprogramma voor 55+-ers, de dansafdeling en het turnen. En daar gaat dit artikel over, met name het turnen voor de jeugd. We spreken twee enthousiaste jeugdtrainers, Marit Tielemans en Kevin van de Pol. Ook assistent trainster Britt kletst af en toe mee. Hoewel ze zelf ook nog jong zijn, hebben ze al  volop overwicht op al dat jonge talent dat in de zaal rent, springt, duikt en zweeft. En ze zijn hartstikke enthousiast zowel over turnen als het trainerschap.

Turnen dus, brand maar los!
“Turnen is een individuele sport. Het gaat om jezelf ontwikkelen, vooral op motorisch gebied. Dat doe je met behulp van kracht en lenigheid. Vaak ben je vooral goed in het ene of het andere. Maar als je zowel kracht als lenigheid in je hebt, kom je het verst. Er is geen grens aan wat je kunt bereiken; er is altijd weer een nieuwe uitdaging. Een oefening is steeds weer moeilijker te maken en er kunnen nieuwe elementen worden toegevoegd. Ook is ieder toestel een uitdaging, zeker die waar je minder goed in bent. Je moet ze toch allemaal beheersen. Natuurlijk ga je wel als team op pad en train je samen, maar je moet het toch zelf doen”.

Is het nou gymen of turnen of is er geen verschil?
“Fijn dat je dat vraagt Aagje, want veel mensen gebruiken die termen door elkaar. Gym is het algemeen ontwikkelen van je motorische vaardigheden, dus bijvoorbeeld ook gooien en vangen horen daarbij. De jongste kinderen starten hier met gym. Maar daarna ga je verder met turnen. Dat is de echte sport met 4 toestellen voor de meisjes en 6 voor jongens. Alleen de vloer en de sprong zijn voor beiden gelijk”.

Wat is een belangrijk aandachtspunt voor jullie club?
“Het belangrijkste aandachtspunt voor ons is ook meteen het leuke van trainer zijn: kinderen nieuwe dingen aanleren door moeilijke oefeningen in kleine stukjes te hakken. Zo kunnen de kinderen het stap voor stap leren. En als het dan lukt, geeft dat heel veel voldoening. Ieder kind is op zijn eigen niveau bezig en ieder kind is anders. Dus daag je ieder kind ook op een andere manier uit. Prijs je het ene kind uitbundig al is een koprol nog zo scheef, even later ben je kritisch op een ander kind dat na een salto niet zo mooi landt. Daardoor is het heel afwisselend. Ons doel is dat ieder kind met een nog grotere glimlach weggaat, dan dat het binnenkwam”.

Wat is jullie mooiste prestatie?
“Dat zeiden we eigenlijk net al: dat ieder kind hier blij weggaat na een training. En het is ook een mooie prestatie dat de oudere jeugd zich zo inzet om de kleintjes te leren turnen. Daarvoor volgen zij een opleiding via de bond en op de vloer krijgen zij dan weer begeleiding van de trainers van SHJ; zo leren we het weer aan elkaar door. Trots zijn we ook wel op echte toppers die hier bij SHJ ooit zijn begonnen, zoals Cas Lambrechts. die nu turnt bij Jong Oranje. Toch heeft dit niet zoveel invloed op wat er hier tijdens de training gebeurt. Dat is weer dat individuele, ieder is met zijn eigen prestatie bezig en dat is prima”.

Hoe ervaren jullie je sport in coronatijd?
“We zijn natuurlijk ook een tijdje dicht geweest omdat we een zaalsport zijn. We hebben toen wel wat buitentrainingen gedaan, maar dat is wel heel anders. Alleen de kinderen die het leuk vonden, hebben meegedaan. We zijn in die tijd ook wel wat leden kwijtgeraakt, maar inmiddels zijn we weer op het oude niveau. Op dit moment mogen er geen ouders komen kijken omdat wij ervoor hebben gekozen om niet met het controleren van QR codes te werken. Maar verder lukt het ons op dit moment gelukkig goed om alles te regelen met in acht neming van de maatregelen. Hopelijk blijft dat ook zo en kan de jeugd fijn blijven turnen”.

Begin de dag met het nieuws uit je gemeente met de gratis Nieuwsbrief. KLIK HIER en meld je aan. Aanvoerder van het lokale nieuws.

< Kijk hier voor agenda
< Volg HeusdenNieuws ook via
Facebook
< Wist u dat wij iedere morgen bijna 3000 nieuwsbrieven verzenden
< Wist u dat wij iedere dag meer dan 10.000 bezoekers hebben op onze website
< Adverteren op Heusden.Nieuws.nl stuur een
mail

 

 

Cookieinstellingen