Aagje is opnieuw nieuwsgierig naar Sport in Heusden

Foto: WGF

Hoewel Aagje in november aankondigde dat zij de meeste wat minder bekende sporten in Heusden langs was geweest, wees onlangs Mark van de Westelaken haar fijntjes op triatlon. Toegegeven, het clubhuis van Triathlon en Loopvereniging de Langstraat ligt net voorbij het kanaal, dus in Waalwijk. Maar Mark is Vlijmenaar en dus was Aagje nieuwsgierig en ging ze een kijkje nemen bij de club waar ook Ad Schoonderbeek was.

Mark en Ad hebben haar helemaal bijgepraat over deze bijzondere sport met meerdere onderdelen. Ze ontdekte dat er zelfs een vierde onderdeel is, naast zwemmen, fietsen en lopen, namelijk de wissel!

Triathlon dus, brand maar los!
“Wat ons betreft de leukste sport die er is. Het is een duursport, waarin je je zelf steeds kunt blijven uitdagen; jezelf kunt verbeteren. En dat ongeacht je leeftijd: triathlon is er voor iedereen! Je bent buiten, vaak in de natuur. Kijk maar eens rond ons clubhuis met het Hoefsven, de bossen en het mooie land rond Waalwijk en Drunen. Dat is toch genieten? (Inter)nationale wedstrijden zijn ook vaak op de mooiste plekken. Natuurlijk bestaat triathlon uit zwemmen, fietsen en lopen. Maar er zijn ook veel variaties mogelijk; bij onze club kun je je ook op een of twee onderdelen toeleggen. Het is een heel individuele sport, je moet het echt zelf doen. Zo mag je tijdens het wielrennen, niet bij een andere wielrenner aanhaken. Daar wordt streng op gelet tijdens wedstrijden”.

Vertel eens over het wisselen?
“Dat is echt een onderdeel op zich. Bij een triathlon is er een zogenoemde wisselzone, ook wel Parc fermé. Het is de plek waar je je fiets stalt, waar je je omkleedt van zwemmen naar fietsen en waar je spullen blijven staan. Na ieder onderdeel kom je daar terug. Binnen die zone zijn allerlei regels waar je je aan moet houden. Hier is een mogelijkheid om tijd te besparen door de keuzes die je maakt, want ook de wissel hoort bij de wedstrijd. Om maar iets te noemen: schoenen met veters of zonder; sokken aan of niet. Sommige atleten zetten hun fietsschoenen al op de pedalen vast en stappen er in als ze op de fiets stappen. Het is iets wat je in je training ook meeneemt. Welke keuzes maak ik en hoe doe ik de wissel? Dan leer je ook hoe je lichaam reageert op de overgang van fietsen naar lopen.

Wat is voor jullie een belangrijk aandachtspunt?
“Het sociale aspect van de sport. Ook al ben je individueel bezig, het team- en clubgevoel is heel sterk. We trainen gezamenlijk; ongeacht de afstand die je doet. Zo kun je je optrekken aan de ander. We gaan samen naar wedstrijden en wachten op elkaar. Er is evenveel respect voor de eerste die binnenkomt als  voor de laatste. De club is ook heel gezellig. Iedereen maakt wel een praatje met je en is geïnteresseerd in de ander. We leven echt met elkaar mee. Veel leden doen ook iets extra’s voor de club, bijvoorbeeld in een commissie of training.

Wat is je mooiste prestatie?
Mark neemt het woord en vertelt: “ik ben nu zo’n 4 jaar bezig en heb mijn eerste halve triathlon uitgelopen in 6 uur tijd. Daar ben ik supertrots op. Ik had me zo goed voorbereid, maar doordat ik grieperig was, werd het toch heel anders. Natuurlijk had het beter gekund als ik fit was geweest, maar ik ben wel op een gezonde manier gefinisht en heb genoten van de wedstrijd. En waar ik ook trots op ben, is dat ik afgelopen oktober de marathon van Rotterdam heb gelopen in 3 uur en 29 minuten. Dat was maar liefst een half uur sneller dan in 2019”. Prachtige prestaties natuurlijk, maar dan blijkt dat Ad al heel wat jaartjes meer ervaring heeft en een aantal fantastische prestaties op zijn naam heeft staan. Hij heeft zelfs een Iron Man triathlon in Maastricht gewonnen. Daarom mocht hij mee doen aan het WK op Hawaii. Dat was een belevenis om nooit te vergeten en smaakt naar meer: Ad zou dit graag nog eens beleven.

Hebben jullie nog iets toe te voegen?
“Nou Aagje, we zouden graag nog vertellen over de Tanis Triathlon, die we 5 juni hier organiseren met onze eigen club. Alle volwassen leden helpen mee, dus die doen niet mee met de wedstrijd. We gaan zwemmen in het Hoefsven, fietsen door de Langstraat, waarbij alle wegen worden afgesloten voor het verkeer. En er wordt gelopen rond de surf- en roeivijver hier bij het Lido. Het is een enorme organisatie, maar we vinden het geweldig om te doen. In 2019 hebben we voor het laatst iets georganiseerd, maar daarna lag het stil vanwege corona. Er zijn al 200 inschrijvingen, maar we verwachten er nog meer. En iedereen is welkom om te komen kijken. Ook jij Aagje, zodat je eens goed kunt zien wat er in die wisselzone allemaal gebeurt”.

Begin de dag met het nieuws uit je gemeente met de gratis Nieuwsbrief. KLIK HIER en meld je aan. Aanvoerder van het lokale nieuws.

< Kijk hier voor agenda
< Volg HeusdenNieuws ook via
Facebook
< Wist u dat wij iedere morgen meer dan 3750 nieuwsbrieven verzenden
< Wist u dat wij iedere dag meer dan 10.000 bezoekers hebben op onze website
< Adverteren op Heusden.Nieuws.nl stuur een
mail

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen