Bijeen: voor zorg, jeugd en werk

Foto:

Voor mensen die zorg of ondersteuning nodig hebben op het gebied van Wmo, jeugd en werk, heeft de gemeente een nieuwe organisatie opgezet: Bijeen. Bijeen is een netwerk van partijen dat staat voor een andere aanpak in de zorg; dicht bij u en op maat.

Met Bijeen geeft de gemeente invulling aan nieuwe taken op het gebied van zorg, jeugd en werk waarvoor zij vanaf 1 januari 2015 verantwoordelijk is. De reden van deze verschuiving is dat de gemeente – veel meer dan het Rijk – dicht bij de mensen staat en daardoor beter zicht heeft op wat er nodig is om mensen mee te laten doen in de maatschappij en ze te ondersteunen als dat nodig is. Daardoor kunnen we zorg en ondersteuning efficiënter organiseren en effectiever regelen.

Verandert weinig
Binnen Bijeen werken zorgaanbieders nauw met elkaar samen en stemmen ze zaken op elkaar af. Daardoor merkt u eigenlijk weinig van de veranderingen. Als u tot nu toe voor uw vragen over zorg bij de huisarts langs ging, dan kunt u dat gewoon blijven doen. Voor vragen over de opvoeding van uw kind kunt u na 1 januari nog gewoon terecht bij het consultatiebureau, de school of de huisarts. En heeft u een vraag over uw uitkering, dan blijft Baanbrekers ook straks het juiste adres. Als de situatie daar om vraagt schakelen zij Bijeen in, die samen met u naar de beste oplossing zoekt.
Omdat we de nieuwe zorgtaken straks met minder geld moeten uitvoeren, gaan we bij het zoeken naar die oplossing steeds uit van uw eigen kracht. Tijdens een zogenoemd keukentafelgesprek bekijkt een medewerker van Bijeen wat u zelf kunt doen, wie uit uw directe omgeving eventueel kan helpen en welke professionele ondersteuning eventueel nodig is. Hierdoor ontstaat een plan van aanpak dat past bij uw specifieke situatie en mogelijkheden.
Zachte landing
In Heusden hebben we ervoor gekozen de veranderingen zo geleidelijk mogelijk te laten verlopen. Iedereen die eind dit jaar zorg of ondersteuning krijgt, is daar ook voor een deel van 2015 van verzekerd. Pas op het moment dat samen met u gekeken is naar uw specifieke situatie, passen we de zorg of ondersteuning eventueel aan. We noemen dat met een mooi woord een zachte landing. De afgelopen week hebben de mensen die momenteel hulp bij het huishouden krijgen, een brief ontvangen waarin ze over de veranderingen zijn geïnformeerd. Ook andere mensen die momenteel zorg of ondersteuning krijgen op het gebied van Wmo, jeugd of werk, worden binnenkort door ons geïnformeerd over de aanstaande veranderingen.
We beseffen dat we daarmee niet al uw vragen beantwoorden. Om u zo goed mogelijk te informeren over veranderingen op het gebied van zorg, jeugd en werk, publiceren we vanaf volgende week met regelmaat een artikel op deze pagina. Daarnaast kunt u voor meer informatie terecht op de volgende websites:
Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen