Informatiemarkt voor chronisch zieken

Foto:

In het kader van de landelijke Week van de Chronisch Zieken vindt er op dinsdag 11 november 2014 in het Jeroen Bosch Ziekenhuis te  ’s-Hertogenbosch een mini-informatiemarkt plaats. Patiënten, bezoekers en andere belangstellenden zijn van harte welkom op de markt aan de Boulevard van het ziekenhuis, van 11.00 – 16.00 uur.

Doel van de markt is om chronisch zieken en hun mantelzorgers te informeren over de mogelijkheden die er zijn om steun en hulp te krijgen. Ook is er aandacht voor de veranderingen in de wet- en regelgeving voor chronisch zieken. Deelnemers aan de markt zijn: de afdeling Medisch maatschappelijk werk van het Jeroen Bosch Ziekenhuis en van Tolbrug Specialistische Revalidatie, MEE, Welzijn Divers, Stichting Buddyhulp en Steunpunt Zelfhulp ’s-Hertogenbosch.
 
Zorgkosten en extra hulp
Voor chronisch zieken gaat er in 2015 aardig wat veranderen in de wet- en regelgeving omtrent de zorg. Zo wordt de financiële tegemoetkoming in de zorgkosten voortaan geregeld door de gemeente. Er is nog altijd veel onduidelijkheid, niet alleen bij patiënten maar ook bij de betrokken organisaties zelf. De deelnemers aan de informatiemarkt proberen zo goed mogelijk antwoord te geven op de vragen van bezoekers. Ook zijn er verschillende organisaties aanwezig die kunnen informeren over de mogelijkheden om extra hulp en steun te verkrijgen: niet alleen voor de zieke zelf, maar ook voor de mantelzorger.
 
Over de deelnemers:
– Medisch maatschappelijk werk in het Jeroen Bosch Ziekenhuis helpt patiënten bij vragen en problemen die verband houden met ziekte, ziekenhuisopname of behandeling.
– Maatschappelijk werk bij revalidatiecentrum Tolbrug leert revalidanten omgaan met tijdelijke en/of blijvende beperkingen, en wijst de weg bij het aanvragen van WMO en CIZ.
– MEE ondersteunt mensen met een beperking als het gaat om opvoeding & ontwikkeling, leren & werken, samenleven & wonen en regelgeving & geldzaken.
– Welzijn Divers biedt advies, ondersteuning en faciliteiten aan bewoners die willen investeren in zichzelf en een betere sociale leefomgeving. Divers Mantelzorg geeft informatie en biedt praktische en emotionele ondersteuning aan mantelzorgers.
– Steunpunt Zelfhulp ‘s-Hertogenbosch is een particulier initiatief gericht op hulp aan lotgenoten om datgene te doen waardoor zij beter functioneren, zichzelf helpen beter te worden.
– Stichting Buddyhulp biedt ondersteuning – als aanvulling op bestaande zorg – aan mensen met een ernstige, chronische en/of levensbedreigende ziekte zoals kanker en aids, ex-gedetineerden, ex-psychiatrische patiënten, ex-verslaafden en thuiswonende eenzamen. Dit gebeurt door inzet van vrijwilligers, zogenaamde Buddy’s.
 
De Week van de Chronisch Zieken
Nederland telt ruim 5 miljoen chronisch zieken. Sinds 1997 wordt ieder jaar in november een Week Chronisch Zieken georganiseerd. De Dag van de Mantelzorg op 10 november en de landelijke Verwendag zijn een vast onderdeel. De Week legt zoveel mogelijk verbindingen tussen organisaties en mensen en stimuleert hen te laten zien wat mogelijk is, wat verbeterd kan worden. Mensen met een beperking die van hun leven iets moois weten te maken en anderen inspireren, spelen altijd een prominente rol tijdens de Week.

Bron: JBZ

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen