Column Jack Thomassen: De vliegenvanger van Drunen

Foto: Jack Thomassen

Drunenaar Jack Thomassen schrijft veel columns en korte verhalen. Voor onze lokale site Heusden.Nieuws zal hij regelmatig ook een column schrijven over zijn belevenissen en met deze keer weer een nieuwe versie. Deze column gaat over De vliegenvanger van Drunen

Kijk, zo’n zak hebben wij ooit in onze tuin gehad. Volgens mij waren die toen bij de Boerenbond te krijgen. En mijn zwager had er eentje aangeschaft. Na een paar dagen zat er bij hen al een respectabel laagje vliegen in en toen dachten wij dat dit weleens een goed idee voor onze tuin kon zijn. Temeer omdat we bij ons in de buurt nogal last hadden van die stinkbeesten. Bah!

Had dat dan een reden? Nou, bijna had ik daarvoor een achterbuurman op de verdachtenlijst gezet. Want hij had immers een tijd lang een pony in zijn tuin gestald staan, echter ons Rian floot mij terug. “Nee, dat klopt niet Sjakie. Die pony trok wel vliegen aan, maar toen wij die zak kochten was dat beestje al weg. Ik denk eigenlijk aan dat konijntje van ons. Of, nee! Eerder die cavia’s die we in een grote kooi hielden. Dáár kwamen die vliegen op af.” (Denk nu niet dat ik die kooi niet schoonmaakte. Cavia’s zijn gewoon grote zeikerds.) Dus kwam die vliegenvangzak.

Nou, jongens. Die zak werd een regelrecht succes! Ongelofelijk. Volgens de beschrijving moesten we eerst een smurrie-achtig-goedje in de zak maken. Niet teveel. Een laagje van een paar centimeter bleek genoeg. Het was een beetje een vies meurende substantie. Maar op de vliegenpopulatie uit onze buurt had het een onvoorstelbare aantrekkingskracht. Echt, je moet het gezien hebben; binnen een dag of 2 zat er ook in onze zak een respectabel laagje vliegen. Die kropen door het gat in de deksel, gelokt door dat riekende goedje, alwaar ze eenmaal gevangen niet meer in staat waren de uitgang te vinden en uiteindelijk dodelijk vermoeid en uitgeput in de vijver des doods vielen. Haha, de val werkte dus prima.

Maar na weer een paar dagen werd het eigenlijk een ondraaglijke situatie. Nee, het leuke van het vangen was er inmiddels al wel vanaf. Temeer omdat we de indruk kregen dat alle vliegen uit Drunen zich om of vooral in de dik gevulde zak van meneer Thomassen bevonden. En dat alle andere families in ons dorp lekker vliegenloos in hun tuintjes konden vertoeven. Bovendien was het een nogal vies gezicht. Man, man, we hadden nog nooit zoveel vliegen op één plek verzameld gezien. En DIKKE vliegen dat er in zaten! Honderden, of wellicht duizenden, in alle soorten en maten krioelden op en over elkaar heen. En dat allemaal in dat ene zakkie van Jackie. Gadver…

Bovendien leek het wel of die dooie vliegen weer nog veel meer nieuwe vliegenlegers aantrokken. Er kwam gewoon geen eind aan. En op een dag was ik het zat. Strontzat om precies te zijn. Vooral omdat je met een grote boog om die zak heen moest lopen om alleen maar bij de schuur te kunnen komen. Nee, ik was er klaar mee om nog langer de ‘Vliegenvanger van Drunen’ te spelen. Hup, weg met dat ding! Hij verdween in een andere zak, die we goed dicht bonden en ik gauw naar de Gemeentelijke stortplaats heb gebracht. Adieu! Arrivederci! Auf Wiedersehn! Tot nooit meer ziens, jongens!

Zeker nu we in een tijd leven dat we eindelijk gaan beseffen dat insecten onmisbaar zijn voor de circle of life, besloten we nooit meer een belangrijke voedselbron van bijvoorbeeld vogels voor hun neus weg te vangen. Of anders gezegd: Voor een betere wereld kopen we dus geen vliegenvangzakken meer bij de Boerenbond. Wél vliegenmeppers.

Nog veel meer verhalen als deze zijn van Jack Was Here zijn hier te vinden 

Begin de dag met het nieuws uit je gemeente met de gratis Nieuwsbrief. KLIK HIER en meld je aan. Aanvoerder van het lokale nieuws.

< Kijk hier voor agenda
< Volg HeusdenNieuws ook via
Facebook
< Wist u dat wij iedere morgen bijna 3000 nieuwsbrieven verzenden
< Wist u dat wij iedere dag meer dan 10.000 bezoekers hebben op onze website
< Adverteren op Heusden.Nieuws.nl stuur een
mail

 

 

Reacties

Cookieinstellingen