Column Jack Thomassen: Paniek tussen scheepsschroeven

Foto: Jack Thomassen

Drunenaar Jack Thomassen schrijft veel columns en korte verhalen. Voor onze lokale site Heusden.Nieuws zal hij regelmatig ook een column schrijven over zijn belevenissen en met deze keer weer een nieuwe versie. Deze column gaat over Paniek tussen scheepsschroeven uit de bedrijfskrant Lips bode 1974.

Op de vroege ochtend van woensdag 13 maart 1974 heeft een jonge koe, die in Vlijmen was losgebroken, een onverwacht bezoek gebracht aan het fabrieksterrein van LIPS en daar onder tal van medewerkers enige paniek gezaaid. Drie mensen werden door het dol geworden dier omvergelopen en zodanig tegen de grond gesmeten dat zij enige verwondingen opliepen. Eén van hen, H. Zwerts uit Waalwijk, liep zelfs een hersenschudding op en moest door de bedrijfskundige dienst naar huis worden vervoerd. De koe kon pas na enige uren in een veewagen worden afgevoerd, nadat het beest met een schot uit een verdovingspistool tot overgave werd gedwongen.

Koe of stier
Op die woensdagmorgen om half 8, zat portier A. Smeets in de portiersloge de grote drukte van binnenkomende werkers af te wachten, toen hij vanuit zijn linkerooghoek een rood-bont rund vanuit de Lipsstraat het parkeerterrein op zag rennen. Nadat het dier daar tevergeefs naar een geschikte veewagen had gezocht, stormde het als een bezetene op de slagboom af. De heer Smeets verwachtte al dat het dier zich daarop te pletter zou gaan lopen, toen het op het laatste ogenblik bukte en onder de slagboom doorschoot, een moment waarop de portier juist even kon vaststellen dat hij niet met een stier, maar met een koe te doen had. De koe ging niettemin als een getergde stier, de achterpoten nu en dan hoog opwerpend, in de richting van de villa en verdween achter de loodsen.

Achtervolging
Portier Smeets riep direct zijn collega op, die ergens op het terrein surveilleerde en hij verzocht ook de Drunense politie telefonisch om assistentie. Collega-portier Th. Van Delft zette op een dienstfiets de achtervolging in om dit ‘varkentje’ even te wassen. Overal waar de koe op onverhard terrein had gelopen, trof hij wel sporen aan, maar de indringster vertoonde zich niet. Aan de sporen was echter duidelijk te zien, dat zij beestachtig te keer was gegaan in de omgeving van de hallen 26 en 91.

Komisch
Aan de andere kant van het bedrijfsterrein, in de buurt van de showroom, was inmiddels een medewerker gedwongen geweest om met de koe op zijn hielen voor zijn leven te rennen totdat hij zich achter enkele kabelhaspels in veiligheid kon stellen. Chef-transport G. Wolffensperger had de hele situatie van de komische kant bekeken, maar het lachen verging hem wel toen de koe met stampende hoeven en driftig snuivend op hem afkwam. Het dappere ondernemingsraadslid sprong zeer ondernemend op een vrachtauto om het vege lijf te redden.

Koe of kudde
Bij de portiersloge kwamen intussen verschillende telefonische meldingen binnen van mensen die een koe of stier hadden zien rondlopen of er zelfs door waren aangevallen. De bedrijfsgeneeskundige dienst meldde dat medewerkers van LIPS op het fabrieksterrein werden aangevallen door een aantal koeien en dat er al een zwaargewond slachtoffer was binnengebracht. Het was duidelijk dat de koeien bezig waren om te demonstreren wat het betekent met melk meer mans te zijn en dat de hele beestenboel snel escaleerde tot een catastrofe. Ten einde raad belden de portiers de chef van de bewakingsdienst op, met het verzoek zich persoonlijk op de hoogte te willen stellen van de rampzalige toestand op het fabrieksterrein en om de leiding van het reddingswerk op zich te nemen. Tegen 8.00 uur was al een twee man sterk detachement van de rijkspolitie van Drunen op het terrein gearriveerd.

Identificatie
Na een inventarisatie van het aantal koeien en stieren op het Lipsterrein kwam men gezamenlijk tot de bevinding dat het ging om een kudde van één koe die een beetje uit haar gewone doen was geraakt! Het dier was al bezig met een inspectie van de terreinen rondom Lips- Levoior aan het Groenewoud en toonde geen enkel respect voor politieagenten, de mensen van de bewakingsdienst en evenmin voor de inmiddels aangekomen eigenaar, veehouder J. Kuijs uit Vlijmen, die de koe ’s morgens vroeg bij het inladen was kwijtgeraakt en die zijn eigendom nu kwam identificeren. Na overleg werd besloten om veearts Van der Wouw uit Drunen te waarschuwen die om kwart voor negen met een welgemikt schot uit een verdovingspistool een einde maakte aan de escapade van het koebeest.

Conclusie
Vele medewerkers van Lips vragen zich intussen nog steeds af hoe een koe uit Vlijmen de weg naar Lips heeft kunnen vinden. Insiders zijn van mening dat de koe dezelfde advertentie moet hebben gelezen, die reeds zovele anderen uit de agrarische sector en de leer- (dus koeienhuiden) verwerkende industrie de weg naar Lips heeft doen vinden.

Nog veel meer verhalen als deze zijn van Jack Was Here zijn hier te vinden 

Begin de dag met het nieuws uit je gemeente met de gratis Nieuwsbrief. KLIK HIER en meld je aan. Aanvoerder van het lokale nieuws.

< Kijk hier voor agenda
< Volg HeusdenNieuws ook via
Facebook
< Wist u dat wij iedere morgen bijna 3250 nieuwsbrieven verzenden
< Wist u dat wij iedere dag meer dan 10.000 bezoekers hebben op onze website
< Adverteren op Heusden.Nieuws.nl stuur een
mail

 

Reacties

Cookieinstellingen