Column Jack Thomassen: De Boksbal

Foto: Heusden in Beeld

Drunenaar Jack Thomassen schrijft veel columns en korte verhalen. Voor onze lokale site Heusden.Nieuws zal hij regelmatig ook een column schrijven over zijn belevenissen en met deze keer weer een nieuwe versie. Deze column gaat De boksbal

Traditiegetrouw wordt tegen Pinksteren bij ons in het dorp de kermis opgebouwd. De attracties zijn bijna elk jaar dezelfde. Het Lunapark natuurlijk, en de botswagentjes. De nodige zoetwaren als suikerspinnen, zuurstokken en oliebollen. Iets waar je kunt gokken of schieten met luchtbuksen om, als je een beetje behendig bent, daar leuke prijzen mee te winnen. Voor de grootste durfallen uit de omgeving, staat er een groot apparaat dat hard ronddraait. Nee, daarmee bedoel ik niet de draaimolen. En ja, die staat er uiteraard ook.

Vergeet ik niet iets? Eens kijken… een spookhuis? Ponyrijden? Kop van Jut? Nee, dat staat er volgens mij allang niet meer. Och jongens, de BOKSBAL! Hoe kon ik die nou vergeten zeg. Geen idee of die nog een plekje krijgt op het plein, maar heel lang was dat een ware trekpleister (lees: magneet) voor de plaatselijke jeugd. Op dat ding kon je bewijzen dat je flinke knuisten bezat en ook brute kracht om alle lampjes op het toestel te laten aangaan. Gingen alle alarmbellen af, dan liet de kast aan iedereen op de kermis horen dat ie zojuist klappen had gekregen van een aankomend kampioen boksen.

U mag best weten dat ik nog nooit ook maar éne gulden of euro daar ingegooid heb. Ik keek wel uit! Want die boksbal kon je niet alleen een King-Of-The-Ring-reputatie bezorgen, hij kon je natuurlijk ook helemaal breken. En met mijn dunne polsjes leek het mij niet echt verstandig om te proberen de nieuwe Bruce Lee van Drunen te worden. Poeh, hooguit liet ik met mijn kippenkracht één of twee van die lampjes oplichtten, waarna de wijzer op de machine mij onverbiddelijk aan zou wijzen als DÈ slapjanus van deze kermis. Nee, dank je de koekoek!

Op één zo’n mooie pinksterdag zag ik ’s avonds de vriendengroep van mijn broer bij de boksbal rondhangen. Nadat ze elkaar een beetje opgenaaid hadden, ging de eerste gulden in het apparaat. (Ik zal nu maar geen namen noemen, want de laatste ‘bokser’ van het stel kwam er namelijk niet zo goed vanaf. Dus lijkt het me beter de andere namen ook niet te vermelden, als u snapt wat ik bedoel). De bal werd een aantal keren goed geraakt. De wijzer draaide flink wat rondjes en de lampjes brandden volop. Was iedereen aan de beurt geweest? Nee, nog eentje.

Oeeeh! Ik zag het al in zijn ogen. De jongen wilde wel heel graag, maar het zelfvertrouwen straalde er niet zozeer vanaf. Echter opgejut door de rest van zijn vrienden, durfde hij blijkbaar niet meer terug. Toch schraapte hij al zijn moed bij elkaar en nam een serieuze houding aan, waarvan alle omstanders de indruk kregen dat de jongen toch wel een flinke mep in huis had. Hij zuchtte eens diep, balde zijn vuist, die hij daarna met heel zijn ziel en zaligheid tegen de boksbal beukte. Ai! Zijn gezicht sprak boekdelen. Pijn jongens! Heel veel pijn.

Zo snel ie kon ontvluchtte hij de kring van toeschouwers. Daarbij trok hij één van zijn vrienden mee. Toevallig recht voor mijn neus. Met overslaande stem hoorde ik hem zeggen: “Godverdomme, joh! Het doet pijn. Ik denk dat er iets gebroken is. Ik denk dat ik naar het ziekenhuis moet!” Oei, dat klonk als een serieuze roep om hulp. Vlug verdwenen de jongens van de kermis, op zoek naar iemand die ze naar het St. Nicolaasziekenhuis in Waalwijk kon brengen.

Intussen ging het Drunense kermisgeweld natuurlijk gewoon door. Het publiek was de ongelukkige jongen al vlug vergeten. En de boksbal? Nou, nadat er iemand weer een gulden ingeworpen had, moest die opnieuw aan de bak. De volgende uitdager stond immers weer klaar.

Begin de dag met het nieuws uit je gemeente met de gratis Nieuwsbrief. KLIK HIER en meld je aan. Aanvoerder van het lokale nieuws.

< Kijk hier voor agenda
< Volg HeusdenNieuws ook via
Facebook
< Wist u dat wij iedere morgen meer dan 3500 nieuwsbrieven verzenden
< Wist u dat wij iedere dag meer dan 10.000 bezoekers hebben op onze website
< Adverteren op Heusden.Nieuws.nl stuur een
mail

 

 

 

 

 

 

Cookieinstellingen