Column van Jack Thomassen: Ik mis je

Foto: Jack Thomassen

Jack Thomassen uit Drunen schrijft vele columns en korte verhalen. Ook voor Heusden.Nieuws zal hij in 2023 weer regelmatig een column schrijven over zijn belevenissen en met deze keer weer een nieuwe versie. Deze column gaat over Ik mis je

Op zondagmorgen kijk ik graag naar WNL Op Zondag, met presentator Rick Nieman. Dit programma begint om 10.00 uur. Tot die tijd kijkt ons Rian even naar Ik Mis Je. En nu we tegenwoordig ook programma’s terug kunnen kijken, kijkt ze meteen de aflevering van zaterdag erachteraan. Zelf houd ik niet zo van zulke TV. Al dat verdriet.

Kent u het programma niet? Het is van de EO en gaat over rouwverwerking. Presentatoren Marleen en Arjan praten op begraafplaatsen door heel NL met nabestaanden over het verlies van een dierbare. Hoe gaan die mensen met hun verdriet om? Wat biedt troost? Bij sommige mensen is het geloof belangrijk daarin.

Zelf heb ik daar niks mee. Ik geloof niet. Tenminste niet in een almachtig iets. En al helemaal niet in een hiernamaals of een hemel. Wanneer het leven afgelopen is, is er volgens mij niets meer. Finito, basta. Toch heeft het meekijken naar ‘Ik Mis Je’ mij wel een beetje aan het denken gezet. Want… ik ga dood.

Gelukkig is het nog lang niet zover. Tenminste, daar ga ik vanuit. Maar het is niet verkeerd om er alvast over na te denken. Dus ben ik lijstjes aan het maken. Om mijn nabestaanden lastige beslissingen uit handen te nemen. Waarschijnlijk heeft u dat al gedaan, of wellicht nog veel te vroeg.

Op uitvaartdiensten vraag ik me tijdens het afspelen van muziek weleens af of de overledene die bepaalde keuze ook gemaakt zou hebben. Of dat niet enigszins brutaal is om me dat af te vragen? Tja, eigenlijk wel. Maar eerlijk gezegd komt dat omdat dat ik een beetje een controlfreak ben. En zaken als dit graag zelf wil bepalen.

Dus als u dit leest heb ik mijn jongens intussen ingelicht welke liedjes er op ’mijn lijst’ staan. En welke foto’s er bij die nummers horen, om op dat scherm te laten tonen. Ik weet nog wel van toen onze ouders overleden, mijn zus en ik een beetje moesten gokken om tot een keuze te komen. Ik wil graag dat niemand hoeft te twijfelen. Vandaar.

En dan nog even over het geloof. Ik heb mensen gekend die in hun jeugd verplicht naar de kerk moesten. En toen ze zelf een gezin gingen stichtten, dat ‘naar de kerk moeten’ als eerste lieten varen. Maar in de herfst van het leven toch begonnen te twijfelen. Vooral over waar hun tere zieltje terecht ging komen. Om uiteindelijk weer het huis van god te willen bezoeken.

Zoals gezegd, ik denk dat er na het leven niets of niemand op ons zal wachten. Geen weerzien met ouders, familie, vrienden of andere dierbaren. Wie daar wel in gelooft, moet dat natuurlijk helemaal zelf weten. Ik laat iedereen in zijn waarde.

Mochten diegenen toch gelijk blijken te hebben, hoop ik maar één ding. Dat er op die bijzondere plek, waar dat ook mag zijn, vooral veel drop, vanillevla en salmiak is. Vooral heel veel salmiak. En dat ze me een beetje missen daar beneden.

Begin de dag met het nieuws uit je gemeente met de gratis Nieuwsbrief. KLIK HIER en meld je aan. Aanvoerder van het lokale nieuws.

< Kijk hier voor agenda
< Volg HeusdenNieuws ook via 
Facebook
< Wist u dat wij iedere morgen meer dan 4500 nieuwsbrieven verzenden
< Wist u dat wij iedere dag meer dan 10.000 bezoekers hebben op onze website
< Adverteren op Heusden.Nieuws.nl stuur een 
mail

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen