Column van Jack Thomassen: De Bijtgrage ezel

Foto: Jack Thomassen

Jack Thomassen uit Drunen schrijft vele columns en korte verhalen. Ook voor Heusden.Nieuws zal hij in 2023 weer regelmatig een column schrijven over zijn belevenissen en met deze keer weer een nieuwe versie. Deze column gaat over de bijtgrage ezel.

Mijn Facebookloze kameraad Arjan zie ik slechts één keer per jaar. Ik zal maar niet zeggen waar, anders haken bijna alle vrouwen bij voorbaat al af om dit verhaal verder te lezen. Hoewel, zoals gezegd hij niet op Facebook zit, weet hij wel dat ik korte verhaaltjes schrijf. En of het nu aan zijn geheugen ligt weet ik niet, maar elk jaar opnieuw stelt hij steeds dezelfde vraag.

“Zeg Jackie, heb je toevallig al eens een verhaaltje geschreven over de verschillende trapveldjes in Drunen, waar we vroeger in onze jeugd vaak gingen voetballen?” Bij de eerste keer nam ik me serieus voor om aan deze verwachting te voldoen, echter na enkele schamele beginnetjes en het evenzovele schrappen daarvan, gaf ik het op. Want tja, zoveel valt daar niet over te vertellen, wel?

Kort gezegd: na schooltijd ging je op zo’n veldje kijken of er meer jongens waren om eventueel een potje mee te voetballen. Was er niemand, of liepen er te veel grote jongens, dan ging je maar ergens anders spelen. Mocht je toch meedoen met een partijtje, werden er 2 doelen gemaakt van wat jassen en dan voetballen maar. Spannender kan ik het niet maken.

Trouwens? Niet spannend? Dat zeg ik nou wel. Af en toe was het dat wel degelijk. En dan heb ik het over het in ons dorp wereldberoemde Oranjeveldje, aan de Willem Alexanderstraat. Het grasveld waar ieder jaar een circus neerstreek. En waar de kermisexploitanten rond de pinksterdagen hun trekkers en aanhangers parkeerden. Het veld waar de legendarische Hell Drivers ooit een sensationele stuntshow weggaven.

Was er niks spectaculairs te doen, dan voetbalden we onze wedstrijdjes. Vijf tegen vijf, of zeven tegen zeven. Maar wel steeds met één hele belangrijke gedachte: De bal mag NIET in het hertenkampje terecht komen. Want dat kreeg je te maken met een zeer wispelturige kampbewoner: De alom gevreesde en soms bijtgrage… ezel. Ja, echt waar. Een ezel.

Natuurlijk was het niet te voorkomen. De bal zeilde altijd wel een keer over het hek met daarboven een paar rijen prikkeldraad. En wie de bal over dat hek had geschopt, moest hem halen. Ongeacht of je bang voor die ezel was of niet. Gelukkig had het beest niet elke dag zijn nukken. Dan keek ie je nog niet aan. Diegene had mazzel. Snel de bal pakken en als de bliksem terug over het hek en weer voetballen.

Had de ezel een boze bui en kreeg ie de grensovertreders in de smiezen, kwam ie met rappe stappen op je af. En wanneer je je niet vlug uit de voeten kon maken, kon ie zomaar je t-shirt voor een lekker hapje aanzien. Een knappe jongen/meisje die het thuis geloofwaardig uit kon leggen dat er heus waar een ezel aan zijn/haar kledingstuk had lopen knabbelen.

En op een dag was het hertenkampje weg. Ik weet het niet zeker, dat had zomaar te maken kunnen hebben gehad met de komst van het recreatiepark De Schroef dat dhr. Max Lips destijds aan onze gemeente schonk. Met daarin een prachtig en veel groter verblijf voor herten. Aangevuld met andere bewonderingswaardige diersoorten. En ook een ezel.

Het verdwijnen van het hertenkamp, maar vooral de ezel maakte het voor alle voetballertjes op het Oranjeveld meteen een stuk veiliger. Eind goed, al goed? Niet echt. Het zou zomaar kunnen dat er in de toekomst geen hertenkampjes meer zijn. Er bestaan namelijk plannen vanuit het Ministerie van Landbouw om het fokken met herten vanaf volgend jaar te verbieden. Nou, mooi is dat.

Hoe moet het straks op bijvoorbeeld een mooie pinksterdag? Wanneer ik (en oma) met de kleinkinderen aan het handje in het parkje lopen wil? Lekker kuieren in de zon? Gezellig madeliefjes plukken, eendjes en herten voeren, eindeloos? Nou, vanuit mijn luie schrijversstoel kan ik daar maar één ding over zeggen: wat een ezels daar in Den Haag!

Nog veel meer verhalen als deze zijn van Jack Was Here zijn hier te vinden

Begin de dag met het nieuws uit je gemeente met de gratis Nieuwsbrief. KLIK HIER en meld je aan. Aanvoerder van het lokale nieuws.

< Kijk hier voor agenda
< Volg HeusdenNieuws ook via 
Facebook
< Wist u dat wij iedere morgen meer dan 4750 nieuwsbrieven verzenden
< Wist u dat wij iedere dag meer dan 10.000 bezoekers hebben op onze website
< Adverteren op Heusden.Nieuws.nl stuur een 
mail

 

 

 

 

 

 

 

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen