Dorpsnatuur: Onderhoudsarme tuin – hoe maak je die

Foto: NMVH

Natuur- en Milieuvereniging gemeente Heusden is gestart met twee projecten: Luchtkwaliteit en Dorpsnatuur. In samenwerking met Heusden.Nieuws worden deze projecten uitgelicht en deel 8 van Dorpsnatuur is Onderhoudsarme tuin – hoe maak je die

Een groene tuin hoeft niet meer tijd te kosten dan een bijna helemaal betegelde tuin. De vrees om een tuin te vergroenen wordt vaak veroorzaakt door gebrek aan kennis en vertrouwen. Op internet is heel veel informatie te vinden. De vraag is dan hoe door de bomen het bos nog te zien. Door uit te gaan van je eigen voorkeuren, en dat om te zetten in een plan. En dan vervolgens dat globale plan langzaam in te vullen met informatie die je van internet, en bij buren, van familie, vrienden en kennissen haalt. Om te komen tot jouw onderhoudsarme groene tuin.

De basis van een plan:

Werk in lagen:
In de natuur is er sprake van een soort etageopbouw: onderin bollen en knollen en bodemkruipers als kruidachtige vaste planten, daarboven hogere kruidachtige vaste planten, daarboven houtige vaste planten (heesters) en daar weer bovenuit groeien de klimplanten en bomen. Als je het jezelf makkelijk wilt maken, kun je het beste met de natuur meedoen en dat schema min of meer volgen.

Bodemkruipers als kruidachtige vaste planten en bollen en knollen:
Keuze uit soorten als: tijm (Thimus), zenegroen (Ajuga), kleine maagdenpalm (Vinca minor), Waldsteinia ternata . Andere soorten die in aanmerking komen zijn: tuingeranium, Euonymus, Pachysandra, mansoor, kruipende Campanula-soorten, vrouwenmantel, lievevrouwenbedstro.
Ze zijn niet geschikt om overheen te lopen, maar je hebt er verder geen omkijken naar.

Hier passen ook verwilderingsbollen als krokussen, sneeuwklokjes en ander soorten die mogen verwilderen.

Kruidachtige vaste planten:
Wilt u zeker zijn van onderhoudsarme soorten, kies dan voor vaste oftwel overblijvende planten die ook in de winter een groen rozet boven de grond laten zien. Die geven het minste werk.
Denk aan: lavendel, stokroos, kogeldistel, Heuchera, leverkruid, Helleborus, Brunnera, allerlei siergrassen (o.a. Luzula), niet-woekerende bamboe (Fargesia), rotsplanten (Sedum en dergelijke), varens. Laatbloeiers, voor kleur en nectar in de herfst: hemelsleutel en herfstaster.

Heesters:
Bij deze verhoutende planten geldt ook dat groenblijvende soorten minder werk geven. Maar die bloeien vaak ook minder mooi of minder uitbundig. Je kunt kiezen voor een mix aan van groenblijvende en bladverliezende soorten. Bijvoorbeeld groenblijvende hulst, conifeer of naaldbomen. Bij de bladverliezende zou je kunnen denken aan vlinderstruik, Hibiscus en sering. Van belang is een heester te planten op een plek waar die de ruimte heeft om uit te groeien; anders is er altijd snoeiwerk om de struik aan te passen aan de plek.

Bomen en klimplanten:
Er is inmiddels veel aanbod van klein blijvende boomrassen, zelfs bomen die op een balkon passen. Ook hier geldt, kies je een boom die past in de beschikbare ruimte. Kies in een klein tuintje niet voor een kastanje of een beuk. Als je kiest voor een fruit- of notenboom heb je ook vers fruit of noten uit eigen tuin! Om ruzie met de buren te voorkomen: kies en plant een boom in overleg. Daarnaast is het volgens de APV een voorwaarde dat een boom minimaal uit de erfgrens wordt geplant.
Ook klimplanten komen in aanmerking voor schuttingen en muren, bijvoorbeeld kamperfoelie, klimop (ook een laatbloeier), wilde wingerd, blauwerege, bruidssluier, klimhortensia en braam.

Verder
Houd rekening met grondsoort, zon/schaduw, natte en droge plekken, bloeiperiode, planthoogte.
Plant zoveel mogelijk inheemse planten. Dat zijn planten die al honderden jaren voorkomen in ons land, onderdeel uitmaken van het natuurlijk ecosysteem en waar insecten vaak van afhankelijk zijn.

Maak een schetsje van jouw nieuwe tuin; op https://www.directplant.nl/tuintips/tuinontwerp-maken/ vind je daar tips voor. Voor een kleine tuin: https://www.directplant.nl/tuintips/kleine-tuin-ontwerptips/. Doe inspiratie op bij buren, vrienden en kennissen; zij hebben mogelijk ook al planten voor jou. Ook de verkoper in het tuincentrum zal je graag advies geven. (Of je neemt een hovenier in de arm, en laat die alles ontwerpen en eventueel uitvoeren.)

Op https://appeltern.nl/nl/tuinadvies/tuinieren/kan_beplanting_onderhoudsvriendelijk_zijn/ en op https://appeltern.nl/nl/tuinadvies/tuinieren/onderhoudsvriendelijke_beplanting vind je advies over welke plantentypes er zijn (inclusief hagen, klimplanten, bollen en knollen, en vijverplanten). Ook vind je er lijsten met geschikte plantensoorten.

In het project ‘Dorpsnatuur in Heusden’ richten de Natuur- en Milieuvereniging gemeente Heusden (NMVH) zich op het stimuleren van de biodiversiteit in de bebouwde omgeving. Dit project wordt mede mogelijk gemaakt door financiële bijdragen van de Provincie Noord-Brabant, gemeente Heusden, en Het Groene Woud. Als je zin hebt om daar aan mee te werken, laat het dan weten via [email protected].

Begin de dag met het nieuws uit je gemeente met de gratis Nieuwsbrief. KLIK HIER en meld je aan.
Aanvoerder van het lokale nieuws. Wist u dat wij iedere morgen bijna 2500 nieuwsbrieven verzenden.

 

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen