Hoe was Geerpark Vlijmen vroeger

Een bijzondere woonwijk Geerpark in Vlijmen en waar de eerste bewoners zich al prima thuis voelen. Daarom maakt Heusden Nieuws samen met Wil Gulpen (bewoner van Geerpark) en de gemeente Heusden  een serie artikelen over de duurzame wijk Geerpark met deze keer Hoe was het vroeger.

Het gebied waar nu het Geerpark tot stand komt was vroeger bekend onder de naam ‘Den Naeckten Hoeck’. De naam Geerpark is ontstaan vanuit de relatie met ‘de Geer’, het gedeelte dat aan de oostelijke zijde van de Priemsteeg ligt (beter bekend als Vijfhoeven 2) en ‘de Geersloot’, die binnen het plangebied lag.

Voordeur van de wijk
Een groot gedeelte van het Geerpark was vroeger onderdeel  van het Vlijmense bedrijf Mommersteeg graszaden. Dit bedrijf was er in de jaren 1923 tot 1998 operationeel.

Nu is het  overgebleven bedrijfsgebouw, met kantoor en woonhuis aan de Wolput, bij wijze van spreken de “voordeur” van de wijk. Het markante pand is in 2001 door de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed aangewezen als Rijksmonument. Op de voorgevel pronkt nog steeds de naam Mommersteeg. Het pand is inmiddels gerenoveerd en het complex biedt nu onderdak aan de woongroepen de Herbergier en het Thomashuis; beiden onderdeel van De Drie Notenboomen, een ontwikkelaar voor zorgformules.

 

De Herbergier
De Herbergier is een woongroep voor mensen met dementie die op een huiselijk manier de benodigde zorg krijgen. Op de begane grond zijn 19 kamers voor de bewoners. Deze zijn huiselijk ingericht en bewoners mogen ‘een stukje van hun oude herkenbare woonomgeving’ meenemen. De algemene ruimtes zijn warm ingericht.

De bewoners lunchen en dineren er gezamenlijk, maar kunnen er ook gezellig hun bezoek ontvangen. ’s Ochtends kunnen ze tot 10:00 uur ontbijten aan de grote ontbijttafel en als ze later willen ontbijten kan dat in de gezellige keuken waar dan nog een tafel beschikbaar is. Kortom uitslapen is mogelijk. Na ’s avonds alle tijd te hebben genomen voor het avondeten is er in de grote huiskamer van alles te doen. Dit wordt verzorgd door het personeel en vrijwilligers en familie. Nog even lekker televisie kijken is ook mogelijk. De 19 bewoners, grotendeels afkomstig uit een van de kernen van de gemeente Heusden, beschikken over een 24-uurs begeleiding. Het team bestaat uit 29 medewerkers. Zij gaan gezellig gekleed in gewone kleding, wat warmte uitstraalt en de bewoners een behaaglijk gevoel geeft.

Het Thomashuis
Het Thomashuis is een kleinschalige woonvoorziening voor mensen met een verstandelijke beperking. In het Thomashuis in Geerpark wonen 8 à 9 volwassenen. Korte communicatielijnen, warmte en persoonlijke aandacht staan er centraal. Even relaxen in de tuin, samen TV kijken of met elkaar aan tafel de dag doornemen; het lijkt in vele opzichten wel een beetje op het leven in een groot gezin. De inrichting, de sfeer en de manier van met elkaar omgaan maken dat er één gevoel overheerst zodra je binnenstapt: de bewoners zijn hier thuis en hebben het goed met elkaar.

Spruitjes en prei
Naast Mommersteeg zaadhandel, met zijn hallen en proefvelden voor graszaden, waren de overige gedeeltes van het huidige Geerpark onder andere eigendom van Van Bokhoven (akkerbouw) en volle grondtuinders Pijnenborg, Mommersteeg en de Vaan. Dhr. Mommersteeg en zijn vrouw en mevrouw de Vaan wonen nu nog aan de Priemsteeg, vertelt mevrouw de Vaan ons. Ze vult aan: “Wij zien de wijk Geerpark groeien op hectares grond waar we vroeger de spruitjes, prei en dergelijke op kweekten”. Deze bedrijven zijn pas actief geworden na de ruilverkaveling die in de jaren zeventig tot stand kwam.

Slagenlandschap
Zoals een groot deel van Brabant bestond ook het gedeelte waar nu Geerpark ontstaat uit een slagenlandschap. Een slagenlandschap is een landschap waarbij verkaveling heeft plaatsgevonden in smalle banen die slagen of stroken worden genoemd. Tijdens de jaren 1960 tot 1963 met een uitloop in de tweede helft van de jaren zestig heeft er een ruilverkaveling plaatsgevonden.

Oostelijk van Abdij Mariënkroon lag een moerassig gebied dat zelfs tijdens de strenge winter van 1963 niet dichtvroor. Volgens de overlevering is in het moeras ooit een kasteel in de Kerstnacht verzonken. Hierin woonde een losbandige heer die veel gasten had uitgenodigd om een groot feest te vieren. Terwijl overal in de omgeving de kerstklokken luidden zonk het kasteel met alle feestelingen in de diepte.

Priemsteeg
De Priemsteeg vormt van oudsher een grenslijn in het landschap en is een oude kade. Zij had in de Middeleeuwen een functie bij de ontginning van het gebied. Tijdens de aanleg van het sportpark in 1988 werden sporen gevonden van een nederzetting uit de ijzertijd (ong. 800 en 50 v. Chr). Men vond er oud bouwland, voorzien van een esdek met daarin een voorhistorische put.

Aan het eind van mijn zoektocht om de geschiedenis van Geerpark te achterhalen, komt bij mij (Wil Gulpen) vooral één ding naar boven: “vroeger was het huidige Geerpark een bloeiende omgeving met respect voor de natuur en nu is het een bloeiende wijk met nog steeds respect voor de natuur en het milieu”.

Begin de dag met het nieuws uit je gemeente met de gratis Nieuwsbrief. KLIK HIER en meld je aan.
Aanvoerder van het lokale nieuws.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen