Onthulling herdenkteken ‘Het delen van de tijd’ 

Foto:

Op zaterdag 4 oktober om 11.00 uur wordt, tijdens de Veteranendag, een algemeen herdenkteken onthuld.

Medio 2012 legden de Veteranen een verzoek neer bij het gemeentebestuur voor het plaatsen van een monument waar zij jaarlijks tijdens de Veteranendag hun missie konden herdenken. De Kunst Advies Commissie (KAC) heeft het college vervolgens geadviseerd om het oprichten van een monument niet alleen te koppelen aan de herdenking van de Veteranen maar een herdenkteken van algemene aard te realiseren.
Het herdenkteken is ontworpen door kunstenaar Margriet Kemper en wordt op zaterdag 4 oktober a.s. om 11.00 uur  door burgemeester Jan Hamming en enkele Veteranen op het Zuiderbolwerk in de vesting Heusden onthuld. Na de onthulling draagt Margriet Kemper een gedicht voor en volgt een ceremonie met onder andere een optreden van Het Heusdens Mannenkoor.  
De betekenis van het algemeen herdenkteken
Een plek of monument met een universele betekenis die niet te herleiden is tot bepaalde historische gebeurtenissen; tijdloos en ongebonden. De commissie beoogde bij voorkeur een plek gelegen in de natuur -prikkelend tot bezinning en overpeinzing- en fysiek goed toegankelijk. Verder gaf zij mee om gebruik te maken van hedendaagse symboliek die voor een groot publiek toegankelijk is.
Zandloper
Gekozen is voor een plek in vesting Heusden, op het Zuiderbolwerk. Vervolgens is een opdracht verstrekt aan beeldend kunstenaar Margriet Kemper om een herdenkteken te ontwerpen. Een algemeen herdenkteken vraagt om een helder, door iedereen te begrijpen symbool. De titel van het herdenkteken luidt ‘Het delen van de tijd’. Het monument bestaat uit een zandloper, geplaatst op een hardstenen sokkel. 
Herdenken betekent: in ere houden, nadrukkelijk niet vergeten, plechtig herinneren. Het is het gezamenlijk stilstaan van wat eens is geweest. De zandloper deelt de tijd in eenheden, het stilzetten van de zandloper deelt de tijd in wat er vóór en wat er na was.

Voor wie is het herdenkteken bedoeld?
Het herdenkteken is bedoeld voor jong en oud die stil wil staan bij een bijzondere ervaring of gebeurtenis in zijn of haar leven. Denk hierbij aan het verlies van een dierbare, verdriet om de scheiding van je ouders, verdriet om het verlies van werk of baan, overpeinzingen en bezinning bij moeilijke keuzes in je leven.  Maar het herdenkteken kan ook een functie vervullen bij gebeurtenissen in de samenleving waarbij uiting gegeven wordt aan (nationale/regionale) rouw.  Burgers, scholen, groepen, toeristen, bezoekers, passanten; iedereen die behoefte heeft aan een plek om te herdenken, te bezinnen of troost te vinden mag hier gebruik van maken. Het herdenkteken is dan ook voor iedereen toegankelijk.
 
Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen